1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Forssa

Forssa rutisti ylijäämäisen talousarvion koronan keskellä

Investointivauhti on ensi vuonna Forssassa kova. Lainamäärä Forssassa kasvaa.

Forssa
Forssan vaakuna talon seinässä
Forssa käynnistää palveluverkkoselvityksen. Yle

Forssa sai aikaan koronaongelmien, hankalan verotulokehityksen ja muun muassa sote-menojen kasvun keskellä ensi vuoden talousarvioesityksen ylijäämäksi 0,9 miljoonaa euroa. Toimintamenot ovat ensi vuonna 128,1 miljoonaa euroa ja toimintatulot 27,1 miljoonaa euroa.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että talousarvioesityksen valmistelua leimasi juuri koronaepidemiasta johtuva kuntatalouden epävarmuus. Monien kaupungin palveluiden käyttö ja sitä kautta kassaan kilahtavat euromäärät ovat vähentyneet. Tuottojen budjetointi vuodelle 2021 on ollut vaikeaa, kertoo kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

– Palvelutuotanto tulee ensi vuonna asettamaan haasteensa. Toisaalta valtiovalta on nyt tullut koronatalkoisiin äärimmäisen hyvin mukaan. Forssa on saanut arvioitua enemmän valtionosuuksia neljä miljoonaa euroa. Ne auttavat vielä ensi vuotta, mutta siitä eteenpäin ne eivät enää auta, sanoo Jari Kesäniemi.

Velka kasvaa

Lainamäärä kasvaa ensi vuonna runsaalla yhdeksällä miljoonalla eurolla. Kokonaislainamäärä kasvaa yli 43 miljoonaan euroon, mikä merkitsee sitä, että lainaa asukasta kohden on ensi vuoden lopussa vajaat 2 600 euroa. Velka kasvaa tasaisesti lähivuodet niin, että vuoden 2023 lopulla lainaa asukasta kohden arvioidaan olevan jo lähemmäs 3 000 euroa.

Siinä missä Forssan taloutta kannattelee selvästi mukavan kokoinen valtionosuus, etsii kaupunki ensi vuonna apua myös säästö- ja tehostamistoimista. Kaupunki käynnistää jo heti alkuvuodesta uuden talouden tasapainottamisohjelman. Pärjäävä Forssa 2-ohjelmalla etsitään lisää tuottavuutta ja etsitään lisää tuloja.

– Tavoitteena on, että se olisi meidän apunamme kun lähestytään vuotta 2025. Palveluverkon täytyy olla tasapainossa asukasluvun kanssa ja pitää ottaa myös ottaa huomioon, että palvelutarpeet muuttuvat, sanoo Jari Kesäniemi.

Forssan sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen puolestaan kertoo, että kun lasten syntyvyys on laskenut, ryhtyy Forssa nyt miettimään perusopetuksen palveluverkon tiivistämistä.

– Pitäisin hyvin epätodennäköisenä , että vuonna 2021 vielä tapahtuisi mitään kovin radikaalia. Perusongelma on se, että lapsia on tulevaisuudessa merkittävästi nykyistä vähemmän, sanoo Jarmo Pynnönen.

Forssalle viimeisen talousarvioesityksensä eläkeikän kynnyksellä laatinut talolusjohtaja Leena Järvenpää summaa että kaupungin lainamäärä kasvaa uuden suuren investoinnin, monitoimikeskuksen vuoksi. Järvenpää summaa, että plussaa talousarviossa on se, että se takaa ensi vuonna hyvät palvelut kaupunkilaisille, että veroprosentit ovat ennallaan ja tulevaisuuden palveluihin investoidaan.

Tulevien talouden tasapainottamistoimien etsintä alkaa alkuvuodesta

Edellinen talouden tasapainottamisohjelma, eli Pärjäävä Forssa 1., sai aikaan esimerkiksi sen, että Forssa ei täyttänyt kaikkia toimia ja virkoja, jotka jäivät vapaiksi eläköitymisen kautta. Jari Kesäniemi muistuttaa, että osansa talouteen tuo uusi Monikylä. Monitoimikeskuksen eli Monikylän rakentaminen mahdollistaa useiden koulujen ja päiväkotien sulautumisen siihen. Palveluja ei talouden tasapainottamisohjelma heikentänyt, muistuttaa Kesäniemi.

Vuosi 2025 herättää pelkoja muun muassa siitä syystä, että konsultin FCG:n painelaskelmat kertovat, että vuodesta 2022 eteenpäin taloudellinen tulos Forssassa kääntyy alijäämäiseksi ja sama kehitys jatkuu siitä eteenpäin. Vuosina 2025-2026 taseessa oleva kumulatiivinen ylijäämä on syöty ja taseeseen alkaa kertyä alijäämää.

Ensi vuonna forssan investoinnit ovat lähes 20 miljoonaa euroa. Monikylään Forssa satsaa ensi vuonna 15 miljoonaa euroa, mutta jää silti pesämunaa muuallekin. Ensi vuodeksi on esimerkiksi varattu rahaa jäähallin ja viihdeuimala Vesihelmen peruskorjausten valmisteluun ja vesihuoltoliikelaitosten investointeihin. Keskuskatua saneerataan, ja pitkään odotettu Loimijoen penkereen kunnostus on edessä.

Lue seuraavaksi