1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopion yliopistollinen sairaala

KYSin hoitajille luvassa 400 euron korvaus, mikäli heitä joudutaan kutsumaan koronapotilaiden hoitoon kesken loman

Kertakorvauksen saa vain, jos töihin kutsutaan ja työntekijä päättää vapaaehtoisesti tulla.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Hoitaja ottaa koronatestiä asiakkaalta Kuopiossa
Koronasuojavarusteissa oleva sairaanhoitaja. Kuvituskuva.Sami Takkinen / Yle

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa mietitään keinoja, joilla hoitajia saataisiin tarvittaessa houkuteltua töihin kesken vuosiloman esimerkiksi joulun pyhinä, mikäli koronatilanne sitä vaatii.

Vuosilomansa keskeyttäville hoitajille on luvassa 400 euron kertakorvaus, mikäli heidät joudutaan hälyttämään lomalta koronapotilaiden hoitoon, ja mikäli he suostuvat tulemaan töihin. Päätös on voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Työnantaja on joutunut pohtimaan, mitä keinoja lisähenkilökunnan saamiseksi on käytettävissä, mikäli koronatilanne ryöpsähtää hyvin pahaksi loma-aikana. Lisähenkilökunnalle voisi olla tarvetta esimerkiksi silloin, jos tehohoitoa vaativien potilaiden määrä yllättäen nousisi suureksi.

Valmiuslaki antaisi mahdollisuuden määrätä vuosilomalla olevat työntekijät töihin ja teettää henkilökunnalla lisä- ja ylitöitä. Ilman valmiuslakia kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen ja sopimuksiin.

Esiin nousi ja käyttöön otettiin ehdotus kertakorvauksesta, jos vuosiloman suostuu tarvittaessa perumaan tai keskeyttämään. Korvauksen saa vain silloin, jos henkilö joudutaan kutsumaan vuosilomaltaan töihin nimenomaan koronapotilaiden hoitoon.

Esimerkiksi tehohoidon henkilökunnalle ei ole edes myönnetty lomia joulun ajalle.

Vaikka kertakorvauksesta on sovittu, ei työnantaja tässäkään tilanteessa voi pakottaa töihin, vaan töihin saapuminen perustuu edelleen yhteiseen sopimukseen ja työntekijän suostumukseen.

KYSillä kartoitetaan henkilökunnan alustavaa halukkuutta töihin palaamiseen, jotta esimiehet tietäisivät etukäteen, kenelle kannattaa tarpeen vaatiessa soittaa.

Artikkelia tarkennettu 10.12. klo 6.50: Lisätty tieto siitä, että loman keskeytyskorvaus on voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Lue seuraavaksi