1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perustuslakivaliokunta

HS: Presidentti Niinistö huolissaan, jos luottamus perustuslakivaliokuntaan rapautuu

Presidentti haluaisi palauttaa valiokuntaan sen tehtävien mukaisen asiallisen ja kunnioittavan hengen.

Perustuslakivaliokunta
Presidentti Sauli Niinistö Ykksöaamun vieraana 22.08.2020
Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi huolestumisensa, jos luottamus perustuslakivaliokuntaan rapautuu.Derrick Frilund / Yle

Presidentti Sauli Niinistö sanoo olevansa huolestunut, jos luottamus perutuslakivaliokunnan toimintaan rapautuu. Hän kommentoi asiaa valiokunnan ratkaistua keskiviikkona kantansa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimiin niin sanotussa al-Hol-asiassa.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on antaa lausuntoja ja päätöksiä muun muassa ministereiden vastuukysymyksistä ilman puoluepoliitiikkaa.

Niinistön mukaan suomalaiset ajattelevat valiokunnan olevan koko eduskunnan luottamuksen mittari.

– Jos kadunihmiseltä kysyttäisiin, mihin hän eduskunnassa luottaa, tai mikä edustaa eduskunnan luotettavuutta, niin on sellainen tunne, että vastaus olisi perustuslakivaliokunta, Niinistö sanoo Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– Ja jos perustuslakivaliokunta on eräänlainen eduskunnan kulmakivi, niin eduskunta puolestaan on demokratian perusta. Jos luottamus valiokuntaan rapautuu, sillä olisi mielestäni suora syy-yhteys siihen, että eduskuntaan jo ainakin jossain määrin kohdistuva epäluulo voimistuu, Niinistö jatkaa.

Haavisto-tutkinnan yhteydessä on keskusteltu perustuslakivaliokunnan toiminnan mahdollisesta politisoitumisesta. Asia nousi keskusteluun, kun MTV Uutiset oli saanut haltuunsa sähköpostiviestin, jossa vihreät yritti saada valiokuntaa kannattamaan pehmeämpää ilmaisua Haavistoa koskevassa mietinnössään. Viesti oli lähetetty valiokunnan hallituspuolueiden edustajille.

Valiokunnan kaksi vihreää kansanedustajaa vastusti lopulta mietinnön lopullisia kirjauksia.

Niinistö korostaa sitä, että valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) on hoitanut tehtävää tyylikkäästi.

Niinistö on itse aikaisemmin toiminut myös valiokunnan puheenjohtajana. Hän haluaa palauttaa valiokuntaan sen tehtävien mukaisen asiallisen ja kunnioittavan hengen.

Presidentti Niinistö tuo haastattelussa esille ajatuksen siitä, että valiokunnan luottamusta ylimpänä perustuslain tulkitsijana voitaisiin parantaa mahdollisuudella saada vaikeimmissa tapauksissa lausunnon korkeimmilta oikeusistuimilta.

– Ajattelen, että perustuslakivaliokunta voisi pyrkiä todella hankalissa kysymyksissä etukäteen saamaan korkeimpien oikeuksien kannan. Niin ettei se välttämättä ole sitova, mutta aika lailla merkityksellinen kuitenkin. En näe, että siinä loukattaisiin välttämättä kansanvaltaa.

Korjattu 10.12. klo 20.28 Johanna Ojala-Niemelän nimi oikeaan muotoon.

Lue myös:

Perustuslakivaliokunta ei näe edellytyksiä syytteen nostamiselle al-Hol-asiassa – Haavisto: "Ministerin luottamus perustuu eduskunnan enemmistön tukeen"

Analyysi: Pekka Haavisto sai tahran takkiinsa – äänestäjät punnitsevat nuhteiden merkityksen

Lue seuraavaksi