1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Stora Enson työmaalla Oulussa todettu jo lähes 200 koronatartuntaa – työsuojeluviranomainen selvittää yhtiön kanssa mikä meni pieleen

Stora Enson tehdasalueen uusissa koronatesteissä on löytynyt 40 uutta tartuntaa vajaan viikon aikana.

koronavirus
Stora Enson paperitehdas mereltä päin Oulussa.
Aluehallintovirasto selvittää Stora Enson kanssa tehdasalueen koronaryppään taustoja. Arkistokuva.Risto Degerman / Yle

Stora Enson Oulun tehdasalueen uusintatesteissä näytteet otettiin yli 1800 henkilöltä. Testit tehtiin joulukuun 3.–8. päivä, ja niissä todettiin 40 uutta tartuntaa.

Stora Enson omilta työntekijöiltä tartuntoja ei enää löytynyt. Seulontatestauksia jatketaan tehtaalla jatkossakin.

Myös aluehallintovirasto selvittää Stora Enson kanssa Oulun tehdasalueen koronaryppään taustoja ja vaiheita. Työsuojeluvastuualueen johtajan Päivi Suorsan mukaan he tekevät töitä työturvallisuuslain puitteissa eli miten Stora Enso on toiminut tilanteessa omien vastuittensa osalta.

– Jokainen työnantaja vastaa itse työntekijöistään, mutta isoissa urakoissa myös työn tilaajalla on vastuunsa.

Stora Ensolta kommentoitiin Ylelle viime viikolla, että he ovat tiedottaneet esimerkiksi koronaan liittyistä turva-asioista aliurakoitsijoille, joilla on vastuu tiedottaa eteenpäin.

– Juridisesti se on niin, että työnantajalla on vastuu työntekijöistään. Stora Ensolla ei ole samanlaista suhdetta kuin työnantajalla, sanoi tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila Ylelle 2.12.

Lue myös: Kysyimme, miksi Stora Enso tiedotti koronaryppäästä vasta kymmenien tartuntojen jälkeen – viestintäjohtaja "Halusimme saada kokonaiskuvan ennen kertomista"

Suorsan mukaan Stora Enso on lain mukaan muutosurakassa pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja, jolla on vastuu esimerkiksi keskinäisestä tiedottamisesta vaaratilanteissa. Tämä ei kuitenkaan poista alihankkijoiden tiedotusvastuuta omasta tilanteestaan työn tilaajalle.

Tiedottamisen lisäksi Stora Enson vastuut liittyvät työmaan kokonaishallintaan ja organisointiin, joita nyt aluehallintoviraston työsuojeluyksikkö ja Stora Enso käyvät läpi.

Selvitysten seurauksia on vielä liian varhaista ennakoida, arvioi AVI:n työsuojelujohtaja Päivi Suorsa.

– Aina kun teemme selvityksiä, peilaamme niitä työturvallisuuslakiin, mutta joka tapauksessa nyt käydään läpi mikä meni pieleen.

Suorsan mukaan koronatilanne itsessään ja tartuntatautilakiin liittyvät ratkaisut eivät kuulu työsuojelun vastuualueelle. Työmaajärjestelyjä ja koronatoimiakin käsiteltiin kuitenkin Stora Enson kanssa ennen tehtaan muutosprojektin alkua.

Hyväksytyistä varotoimista huolimatta marras-joulukuussa lähes 200 Stora Enson ja alihankkijoiden työntekijää on saanut koronatartunnan ja tautia on levinnyt myös muualle maakuntaan ja laajemmallekin Suomeen. Esimerkiksi Kainuu siirtyi joksikin aikaa kiihtymisvaiheeseen, ja isona syynä pidettiin Stora Enson tartuntojen suurta määrää maakunnassa. Nyt Kainuu on jo palannut perusvaiheeseen.

Iso urakoitsija on palannut tehdasalueelle

Pääurakoitsija Valmetin työntekijät ovat päässeet palaamaan työpaikalle. Asian vahvistaa Ylelle Valmetin viestintäjohtaja Anu Salonsaari-Posti.Myös Valmetin työntekijöissä oli koronatartunnan saaneita. Salonsaari-Postin mukaan sairastuneet ovat toipuneet ja karanteenit ovat tällä erää ohi Valmetin työntekijöiden osalta.

Valmet toimittaa Stora Enson tehtaalle kartonkikoneen. Valmetilla on tehdastyömaalla 138 työntekijää, joista suurin osa on alihankkijoita. Valmetin osalta projektissa tarvittava henkilöstö on nyt täysimääräisesti töissä. Projektityömaa oli hetken tyhjillään koronatilanteen vuoksi.

Juttua on korjattu 10.12. kello 10.59: Jutun lopussa mainittiin alun perin, että lähes 200 työntekijää on sairastunut. He ovat kuitenkin saaneet tartunnan, eivät välttämättä sairastuneet.

Lue seuraavaksi