Hyppää sisältöön

Olkiluodon voimalassa harvinainen häiriötilanne – TVO:lla aavistus ongelman syystä, työntekijät eivät olleet vaarassa, katso tallenne tiedotustilaisuudesta

STUKin mukaan laitoksen sisällä mitattiin kohonneita säteilytasoja.

Tiedotustilaisuus Olkiluodon ydinvoimalan säteilyhäiriöstä
Tiedotustilaisuus Olkiluodon ydinvoimalan säteilyhäiriöstä

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2. yksikössä tapahtui tänään torstaina kello 12.22 pikasulkuun johtanut vakava häiriö. Häiriö johtui mahdollisesti laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumisesta.

Säteilyturvakeskuksen mukaan tilanne on nyt vakaa ja laitos turvallisessa tilassa. Laitokselta ei ole päässyt säteilyä ympäristöön, eikä vaaraa ympäristölle ole, Säteilyturvakeskus tiedottaa.

Tapauksen takia järjestettiin tiedotustilaisuus, jossa oli paikalla Teollisuuden Voiman (TVO) ja Säteilyturvakeskuksen (STUK) edustajia sekä ministereitä. Yle seurasi tiedotustilaisuutta, jonka voi katsoa klikkaamalla tämän artikkelin pääkuvaa.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana kertoi, että laitoksessa käynnistettiin välittömästi raskaimman tason suojajärjestelyt, kun korkeita radioaktiivisuuslukemia mitattiin. Myös reaktori, jossa korkeata radioaktiivisuutta mitattiin, eristettiin välittömästi, ja reaktorissa käynnistettiin automaattinen pikasulku.

Laitoksen turvajärjestelmät toimivat häiriötilanteessa suunnitellusti, minkä vuoksi riski työntekijöiden tai ympäristön säteilyaltistukselle on ollut pieni. Voimayhtiön työntekijät eivät ole altistuneet säteilylle eikä tapahtumasta seurannut henkilövahinkoja.

STUKin johtaja: viestinnässä on kehitettävää

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana myönsi Ylen haastattelussa torstai-iltana, että viestintä ei onnistunut täydellisesti. STUK tiedotti tapauksesta vasta tunti tapahtuneen jälkeen. Tiippanan mukaan tiedon saapuminen TVO:lta STUKille kesti puoli tuntia.

– Tapahtuma tapahtui puoli yhden maissa. Meiltä lähti ensimmäinen tiedote noin tunnin päästä. Me saatiin tästä varmennettu tieto noin puoli tuntia ennen ensimmäistä tiedotetta. Voitaisi ja pitäisi toimia nopeammin jatkossa. Me selvitämme tätä tiedottamisen nopeutta ja tarkkuutta, Tiippana sanoi.

Tiippanan mukaan korkeita säteilytasoja ei ole enää laitoksessa päivällä tapahtuneen "piikin" jälkeen mitattu. STUKissa noin 80 ihmistä seuraa tilanteen kehittymistä, eivätkä he eivät näe tällä hetkellä akuuttia uhkaa.

Vielä ei tiedetä, miksi säteilytasot laitoksessa nousivat. TVO tutkii asiaa.

Radioaktiivisuutta ei päässyt juurikaan ulkopuolelle

STUKin pääjohtaja Petteri Tiippanan mukaan radioaktiivisuutta ei ole päässyt juurikaan laitoksen ulkopuolelle. Hänen mukaansa ympäristön asukkaat voivat olla turvallisin mielin, eli tilanteesta ei aiheutunut vaaraa alueen asukkaille.

Tavoitteena on valmistella laitosyksikköä ns. kylmäseisokkiin. Kylmäseisokki tarkoittaa sitä, että laitoksen reaktori sammutetaan ja ajetaan kylmäksi. Tällöin reaktorissa ei ole painetta ja lämpötila on alle 100 astetta.

TVO:n pääjohtaja Jarmo Tanhua kertoi tiistai-iltana, että toistaiseksi laitos on poissa käytöstä. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan sulku kestää ja milloin laitos saadaan taas käyntiin.

– Tässä on raju suojaustoimi tapahtunut ja sen vaikutukset, millä tavalla takaisin tullaan, ne pitää analysoida kunnolla ja sen jälkeen vasta pohditaan noita asioita, Tanhua sanoi.

Säteilyturvakeskuksen tarkastajat valvovat tilannetta paikan päällä laitoksella. STUKin säteilymittausauto ”HÄRKÄ” tekee huomenna perjantaina varmentavia mittauksia Olkiluodon lähialueilla.

Häiriö sattui reaktorin sisällä, jonne ei ihmisiä päästetä

TVO:n pääjohtaja Jarmo Tanhua kertoi, että häiriötilanne sattui reaktorirakennuksen sisällä, jossa ei työskennellä normaaliaikana.

– Reaktorirakennuksessa säteilytasot ovat tavallisestikin korkeita, ja siksi siellä eivät työntekijät liiku koskaan. Näin ollen häiriöstä ei koitunut vaaraa työntekijöille, Tanhua sanoi.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana vahvistaa, että tapauksesta ei koitunut vaaraa laitoksen työntekijöille.

Varmuutta häiriön syystä ei tosiaan vielä ole, mutta TVO:n pääjohtaja Jarmo Tanhualla oli valistunut arvaus.

– Näyttäisi siltä, että kyse on reaktoriveden puhdistusjärjestelmän suodattamisesta. Että suodatin, joka puhdistaa normaalikäytössä reaktorivettä, olisi mennyt rikki. Ja suodattimesta olisi päässyt radioaktiiviset hiukkaset reaktoriin, ja siksi hälytys olisi tullut. Mutta tätä selvitetään vielä, Tanhua sanoo.

Kuinka paljon säteilytasot oikein nousivat? TVO:n pääjohtaja Jarmo Tanhua arvioi, että hälytystasot menivät juuri ja juuri rikki.

Kyseessä on erittäin poikkeuksellinen ja ainutlaatuinen tapaus voimalan historiassa. Tanhuan mukaan vastaavaa ei ole aiemmin sattunut. Myös säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Tiippana piti tapausta täysin poikkeuksellisena.

STUK: Vakava tilanne, ei säteilyä ympäristöön

Säteilyturvakeskus kertoi (siirryt toiseen palveluun) saaneensa tiedon häiriöstä tänään noin kello 13. Se kuvaili tilannetta vakavaksi, vaikka säteilyä ei päässytkään ympäristöön.

– Laitoksen häiriötilanne käynnistyi säteilymittausjärjestelmien mitattua kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä, STUKin tiedotteessa todetaan.

TVO:n pääjohtaja Jarmo Tanhua tarkensi tiistaina alkuillasta, että STUK sai todellisuudessa tiedon häiriöstä aivan välittömästi.

Tanhua arvioi, että lopulta kyseessä ei ollut kovin vaarallisesta tilanteesta.

– On tietysti poikkeuksellinen tilanne, että tällainen suodatin olisi rikkoontunut. Säteilytasot nousi ja kun ne nousee, suht raju turvatoiminto laukeaa. Kaikki toimi kyllä aivan suunnitellusti, Tanhua lausui.

Olkiluoto 2 -yksiköllä edessä on seisokki, jonka pituudesta ei tässä vaiheessa ole tietoa. Tapahtuma ei vaikuta Olkiluoto 1-yksikön toimintaan tai Olkiluoto 3-yksikön rakentamiseen.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa on kaksi käyvää laitosyksikköä (OL1 ja OL2) sekä käyttöönottovaiheessa oleva kolmas yksikkö (OL3).