Hyppää sisältöön

Ruokakaupan noutopalvelut ovat suosittuja joulun alla – elintarvikkeet kerätään kaupassa aikaisin aamulla tai öisin

Suuren osuuskaupan lisäksi myös pienemmät ruokakaupat ovat aloittaneet noutopalvelun ja kotiinkuljetukset esimerkiksi Laukaassa.

Kuva: Antti Seppälä / Yle

Yhä useampi hoitaa joulunajan ruokaostoksensa kauppojen tarjoaman noutopalvelun kautta.

Ruuan ja päivittäistavaroiden tilaaminen noutopisteeseen tuli suosituksi kevään koronaepidemian aikana, ja kesän notkahduksen jälkeen verkkokaupan suosio on alkanut taas kasvaa.

Yksi Keski-Suomen suurimmista ruokakaupoista on Jyväskylän Seppälän Prisma, joka tarjoaa noutopalvelua kaikkina jouluntienoon päivinä joulupäivää lukuunottamatta.

Koronakevään kaltaisia pitkiä jonotusaikoja ei noutopalveluun pääse enää syntymään, sillä kaupat ovat oppineet varautumaan tilauksiin paremmin.

– Jossain vaiheessa meilläkin oli toivoton tilanne, kun ei ollut avoimia tilausikkunoita. Nyt olemme kehittäneet palvelua, ja tilanne on helpottanut melko paljon, kertoo elintarvikeosaston myyntipäällikkö Aleksi Lonka Seppälän Prismasta.

Noutopalvelun tarjontaa rajoittaa lähinnä säilytystilan puute, sillä keräilyä voi tehdä vain rajoitettuun aikaan.

– Päivisin asiakkaita on eniten myymälässä, silloin ei pystytä toteuttamaan keräilyä. Elintarvikkeiden keräily on tehtävä ainoastaan yöllä ja aikaisin aamulla, sanoo myyntipäällikkö Lonka.

Myös pienemmissä kaupoissa kotiinkuljetukset ovat olleet kovassa kasvussa muun muassa Laukaassa. K-Market avasi verkossa tällä viikolla aatonaaton 23.12. kotiinkuljetuksille ja noudoille.

– Huomasimme, että asiakkaat alkoivat varaamaan isolla tahdilla aikoja juuri joulun alle, joten se tullaan myymään loppuun, kertoo K-kauppias Marko Ahonen Laukaasta.

Ahonen kertoo, että pienen ruokakaupan resurssit eivät riitä ihan kaikkeen, mutta mahdollisimman pitkälle myös noutokauppaan ja kotiinkuljetuksiin.

Äänekosken Citymarketin kauppias Mika Lankinen kertoo, että heidän verkkokaupassaan kotiinkuljetuspalvelun osuus on 60 prosenttia, ja noutopalvelun osuus puolestaan 40 prosenttia.

– Verkkokaupan kautta tilataan isompia ostoeriä kerrallaan kuin jos ihminen kävisi itse kaupassa. Noutopalvelua ja kotiinkuljetusta tilaavat ihmiset "vauvasta vaariin" , se ei ole vain ikäihmisten suosima palvelu, Lankinen sanoo.

Lankinen on aloittanut kotiinkuljetuspalvelun jo vuonna 2000 Suolahdessa K-kauppiaana, ja hän arvelee, että pitkät perinteet ovat tehneet palvelun niin suosituksi.

Korona-aika on kasvattanut noutopalvelun suosiota niin, että Äänekosken Citymarket pestaa nyt tuplasti joulun kiireapua verrattuna "vanhaan normaaliin aikaan".

.
.