1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n vaalit 2020

Kadonneita ääniä, "kuolleita sieluja" äänestämässä? Trumpin oikeussalikampanja on kohta ohi, mutta somessa väitteet elävät vielä pitkään

Esittelemme liudan julkisuudessa esitettyjä vaalivilppiväitteitä ja miten niitä on kumottu.

Georgiassa Atlantassa tarkastuslaskettiin ääniä koneella marraskuun lopussa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Presidentti Donald Trumpin kampanjan mahdollisuudet haastaa Yhdysvaltain vaalitulos alkavat olla ohitse.

Yhdysvaltain vuoden 1887 vaalilain mukaan 8. joulukuuta on niin sanottu "turvasatamapäivä" (siirryt toiseen palveluun). Siihen mennessä osavaltioiden on ratkaistava vaalitulosta koskevat epäselvyydet ja julistettava tulos.

Ensi maanantaina valitsijakokous äänestää uudesta presidentistä.

Missään osavaltiossa oikeus ei ole (siirryt toiseen palveluun) kumonnut tulosta tai hylännyt edes osaa äänistä Trumpin leirin kiivaista yrityksistä huolimatta. Kanteilla ei ole ollut todisteita tukenaan, niiden perustelut ovat olleet puutteellisia tai vääriä.

Kyse ei ole pienestä juttumäärästä. Wall Street Journalin mukaan Trumpin leiri on kärsinyt tappion ainakin 40 oikeusjutussa. (siirryt toiseen palveluun) Lisäksi Trumpin asianajajat ovat itse luopuneet useista kanteista.

Jotain oikeusjuttuja on vielä kesken, muun muassa Wisconsinissa. Trump saattaa myös yrittää viedä tapauksia liittovaltion korkeimpaan oikeuteen. Useimmat tapaukset ovat jo kaatuneet osavaltiotasolla, joten korkein oikeus ei todennäköisesti ota niitä käsiteltäväkseen.

Texasin oikeusministeri Ken Paxton (puhumassa) muiden osavaltio-oikeusministerien kanssa Washingtonissa syyskuussa 2019. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Ehkä mielenkiintoisin on Texasin osavaltion republikaanisen oikeusministerin Ken Paxtonin tiistaina käynnistämä hanke saada korkein oikeus mitätöimään neljän vaa'ankieliosavaltion tulokset.

Kanteeseen on liittynyt myös presidentti Trump itse sekä 17 Trumpin vaaleissa voittamaa osavaltiota. Viime hetken yritys arvioidaan tuhoontuomituksi. (siirryt toiseen palveluun)

Trumpin kuitenkin kiittää hankkeeseen osallistuvia.

Trumpin itsensä nimittämä oikeusministeri William Barr on todennut, että sellaisesta vaalivilpistä ei ole todisteita, (siirryt toiseen palveluun) joka muuttaisi vaalien tuloksen.

Mutta peli ei ole tällä selvä. Trumpin kampanjan mukaan ainoa kiveen hakattu päivämäärä on tammikuun 20., jolloin presidentti vannoo virkavalan.

Joka tapauksessa huhumylly sosiaalisessa mediassa ja Trumpin leirin ylläpitämä puhe varastetusta vaalituloksesta kiihdyttää amerikkalaisten mieliä vielä pitkään.

Käymme lävitse joukon yleisimpiä vilppiväitteitä. Niistä useimmat ovat niin ylivedettyjä, että edes Trumpin asianajajatiimi ei ole yrittänyt viedä niitä oikeuteen.

Vaaleissa äänesti "kuolleita sieluja"

Sosiaalisessa mediassa on levitetty muun muassa kymmenen tuhannen ihmisen nimilistaa. Väitteen mukaan henkilöt ovat kuolleet, mutta heidän nimissään on äänestetty postitse Michiganissa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kun Britannian yleisradioyhtiö BBC otti listasta (siirryt toiseen palveluun) satunnaisotannalla nimiä ja tutki 31 kuolleeksi väitetyn tilannetta, kuolleiksi väitetyistä valtaosa (28) oli joko elossa tai äänestänyt juuri ennen kuolemaansa (1). Kahdessa tapauksessa samanniminen poika oli äänestänyt ja ääni oli rekisteröity virheellisesti isän nimiin.

Yhdysvaltain kokoisessa maassa (328 miljoonaa asukasta) kuolee vuosittain liki kolme miljoonaa ihmistä. Verrattaessa miljoonien äänestäjien nimiä kymmenien miljoonien kuolintietoihin on todennäköistä, että äänestäjistä löytyy joukko samassa kuussa syntyneitä, samannimisiä ihmisiä kuin mitä vuosikymmenten mittaan jossain päin Yhdysvaltoja on kuollut.

Michiganin äänestysrekisteristä ei käy ilmi äänestäjien tarkkaa syntymäpäivää, ainoastaan kuukausi ja vuosi, joten sama nimi ja syntymäkuukausi riitti "kuolleiden sielujen" listalle joutumiseen.

Somessa on herättänyt pöyristystä myös se, että osa äänestäjistä on epäuskottavan iäkkäitä.

Tälle on tekninen selitys. Osalla iäkkäistä äänestäjistä ei ole sähköisesti rekisteröity syntymäaikaa, (siirryt toiseen palveluun)jolloin tietokonejärjestelmä saattaa kirjata henkilön syntymäajaksi geneerisen päivämäärän, esimerkiksi 1.1.1900. Sama voi tapahtua joissain osavaltioissa postiäänille, jotka saapuvat vaalipäivänä. Ongelma on huomattu jo aiemmissakin vaaleissa.

Kolmas versio "kuolleet sielut" -väitteestä on, että äänimäärä ylitti joissain osavaltioissa äänioikeutettujen määrän.

Väite on yksiselitteisesti väärä. Vaalien äänestysprosentti oli erittäin korkea, korkein 120 vuoteen (siirryt toiseen palveluun), mutta vilkkaimminkin äänestäneessä osavaltiossa eli Minnesotassa se oli kuitenkin "vain" 80 prosenttia. (siirryt toiseen palveluun)

Wisconsinissa väitettiin äänestäneitä olleen (siirryt toiseen palveluun) yli sata tuhatta enemmän kuin rekisteröityneitä äänestäjiä. Tämä perustuu väärään tietoon rekisteröityneiden äänestäjien määrästä: 1. marraskuuta heitä oli liki 3,7 miljoonaa, ei 3,1 miljoonaa.

Presidentti Donald Trump marraskuun lopussa 2020 Valkoisessa talossa. Kuva: Erin Schaff / EPA

Trump: "vaalijohto vain haihtui"

Presidentti Trump sanoi muun muassa televisioidussa puheessaan 2. joulukuuta (siirryt toiseen palveluun) väittämästään vaalivilpistä näin:

– Kyse on isoista johtoasemista vaaliyönä, valtavista johdoista, johdoista joissa minua onniteltiin ratkaisevista, helpoista voitoista. Yhtäkkiä seuraavaan aamuun mennessä tai muutama päivä myöhemmin, nuo johtoasemat nopeasti haihtuivat

Samaa väitettä Trump toisti vielä keskiviikkonakin. Hän väitti tviitissään saaneensa kaikissa vaa'ankieliosavaltioissa satojatuhansia ääniä enemmän kuin Biden, eikä tappiota voi hänen mukaansa selittää muulla kuin huijauksella.

Uutistoimisto AP:n faktantarkistusjutussa muistutetaan (siirryt toiseen palveluun), että laskenta noudatti vain normaalia kaavaa, jossa samana päivänä annetut äänet lasketaan nopeimmin. Postiäänet on purettava kuorista ja mukana tulleet äänestäjätiedot tarkistettava. Monissa osavaltioissa postiääniä ei saa laskea etukäteen, ennen vaalipäivää.

Trump oli jo pitkään varoittanut kannattajiaan karttamaan postiäänestystä, joten valtaosa postiäänistä oli Joe Bidenin kannattajilta. Samoin heidän osuutensa oli suuri isoissa kaupungeissa, joiden ääntenlasku valmistuu hitaammin kuin pienten vaalipiirien.

Joten ääntenlaskun edetessä Bidenin ääniosuus kasvoi, ilman sen kummempaa Trump-äänien "haihduttelua".

Dominion-äänestysjärjestelmä huijasi

Samaisessa 2. joulukuuta pitämässään puheessa Trump tuki somessa myllytettyä salaliittoteoriaa, jonka mukaan useiden osavaltioiden käyttämä sähköinen äänestysjärjestelmä Dominion oli ohjelmoitu ohjaamaan ääniä Trumpilta Bidenille.

– Ainoa turvallinen äänestysmenetelmä on paperi. Eivät nämä järjestelmät, joita kukaan ei ymmärrä, mukaan lukien monissa tapauksissa niitä operoivat henkilöt. Vaikka valitettavasti uskon heidän ymmärtävän liiankin hyvin.

– Suoraan sanoen, kun katsot kuka johtaa yritystä, kuka on vastuussa, kuka omistaa sen – jota emme tiedä – missä äänet lasketaan? Uskomme, että ne lasketaan ulkomailla, ei Yhdysvalloissa. Dominion on katastrofi, suomi Trump.

AP:n mukaan Dominionin äänestysohjelmaa käyttävät serverit ovat paikallisissa vaalitoimistoissa, eivät ulkomailla.

Dominion on yksityinen yritys, ja se myytiin heinäkuussa 2018 (siirryt toiseen palveluun) sen johtajistolle sekä newyorkilaiselle pääomasijoitusyhtiölle Staple Street Capitalille (siirryt toiseen palveluun). Väitteet, että demokraattien edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi, Clintonien perhe tai vaikkapa Venezuelan edesmenneen johtajan Hugo Chávezin perhe omistaisi Dominionin ovat perättömiä.

Trump on nostanut erityisesti esiin Antrimin piirikunnan Michiganissa (siirryt toiseen palveluun), jossa hänen mukaansa Dominion-järjestelmä siirsi lähes 6 000 ääntä häneltä Bidenille. Todellisuudessakin virhe tapahtui, mutta se johtui virkailijan virheestä – ja se korjattiin.

Ehkä painavin kiisto Trumpin väitteelle äänestysjärjestelmän vilpistä tulee hänen hallintonsa virkamiehiltä, kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministeriön alaisesta virastosta.

Liittovaltion kyberturvallisuudesta ja infrastruktuurin turvallisuudesta vastaava virasto (CISA) julistaa ykskantaan, että ei ole todisteita siitä, että äänestysjärjestelmät olisivat poistaneet, hukanneet tai siirtäneet ääniä tai järjestelmää olisi vaarannettu.

Viraston sivuilla kumotaan muitakin julkisuudessa esitettyjä vilppiväitteitä (siirryt toiseen palveluun), muun muassa epäilyjä siitä, että vaalivirkailijat olisivat laskennan yhteydessä väärentäneet äänestyslipukkeita.

Presidentti Donald Trump ja oikeusministeri William Barr Valkoisessa talossa syyskuun lopulla. Kuva: Oliver Contreras / EPA

Vaalitarkkailijoita ei päästetty paikalle

Tätäkin yleistä vilppisyytettä Trump toisti 2. joulukuuta. Hän väitti, että republikaanien vaalitarkkailijoita oli jopa heitetty ulos rakennuksesta Philadelphiassa, Pennsylvaniassa.

Todellisuudessa kiistaa on ollut siitä, miten lähelle (siirryt toiseen palveluun) vaalitarkkailijat voivat tulla ääntenlaskijoita ilman, että he häiritsevät laskentaa ja lisäävät koronatartunnan riskiä.

Tästä oli kyse myös Philadelphiassa. Siellä kuten muuallakin laskentaa ovat päässeet tarkkailemaan sekä republikaanien että demokraattien vaalitarkkailijat.

Vaalitarkkailijat (oikealla) seurasivat äänten uudelleenlaskentaa Milwaukeessa, Wisconsinissa 21. marraskuuta. Kuva: Tannen Maury / EPA

Äänestysvirkailijat suosivat demokraatteja

Joissain osavaltioissa äänestysvirkailijoiden on väitetty suosineen postitse äänestäneitä demokraatteja muun muassa täyttämällä heidän puolestaan puuttuvia tietoja kaavakkeisiin.

Esimerkiksi Wisconsinissa postiäänestäjän pitää saada (siirryt toiseen palveluun) kuoreen mukaan todistajan allekirjoitus sekä todistajan osoite. Vaalivirkailijoita on kuitenkin jo vuonna 2016 ohjeistettu tarvittaessa hankkimaan todistajan suostumus tai osoite jälkikäteen, vaikkapa puhelimitse, mikäli se uupuu postiäänestä.

Erityisesti on esitetty väitteitä Nevadan Clarkin piirikunnasta. Muun muassa Trumpin mukaan (siirryt toiseen palveluun)vaalivirkailijat Clarkin piirikunnassa peukaloivat postiäänestäjien nimikirjoituksia tarkistavaa ohjelmaa niin, että puutteellisesti tai väärin allekirjoitettuja ääniä ei hylätty. Jopa joulupukin nimellä allekirjoitettu ääni olisi Trumpin mukaan voitu hyväksyä.

Postiäänien allekirjoituksia tarkistetaan Los Angelesin piirikunnassa postiäänten käsittelykeskuksessa Kaliforniassa 2. marraskuuta, päivää ennen varsinaista vaalipäivää. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Paikallinen oikeusistuin totesi, että Agilis-niminen tarkistusjärjestelmä ei ollut toiminut virheellisesti. Sillä oli päinvastoin tiukka seula, koska se hyväksyi allekirjoituksista vain alle kolmanneksen. Loput siirrettiin vaalivirkailijoiden tarkastukseen.

Vaalivilppitodisteista tarjottu jopa huimaa palkkiota

Tilanteesta kertoo paljon brittilehti The Guardianin uutinen Texasin varakuvernööristä (siirryt toiseen palveluun)(osavaltion toiseksi korkein toimeenpaneva virka kuvernöörin jälkeen), Dan Patrickistä.

Republikaaninen Patrick lupasi 11. marraskuuta vähintään 25 tuhannen ja enimmillään miljoonan dollarin palkkion sille, jolla on esittää uskottavia todisteita vaalivilpistä.

Yhtäkään dollaria ei ole maksettu.

Lue lisää:

Yle Georgiassa: Tv tulvii aggressiivista vaalimainontaa ja ovilla kolkuttelevat kampanjatyöntekijät – Yhdysvaltain politiikan kohtalonhetki on vasta tulossa

Ylen kirjeenvaihtaja Iida Tikka analysoi Trumpin hallinnon myöntymistä Yhdysvaltain presidentin vallansiirtoon.

Trumpin iskulause on nyt "Pelastakaa Amerikka" – Perheen tukiyhdistykset keräävät jo rahaa tuleviin vaaleihin

Republikaanit eivät uskalla hylätä puolueensa supertähteä Trumpia – selvitimme, kuinka moni puolueen johtohahmoista on kääntänyt selkänsä presidentille