1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tervolan valtuusto pohtii kuntalaisaloitetta tuulivoimaloiden nykyistä pidemmästä suojaetäisyydestä

Aloitteen tehnyt tervolalainen Tanja Uokkola ehdottaa tuulivoimaloiden vähimmäisetäisyydeksi Tervolassa neljää kilometriä.

Kuntalaisaloitteessa todetaan, että suojaetäisyys tulisi määritellä uudestaan, koska voimaloiden koko ja määrä hankealueilla kasvaa jatkuvasti. Kuva on Tervolan naapurikunnasta Simosta. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tervolan kunnanvaltuusto saa tänään torstaina pohdittavakseen kuntalaisaloitteen, jossa esitetään tuulivoimaloille nykyistä pidempää suojaetäisyyttä asutukseen.

Aloitteen tehnyt tervolalainen Tanja Uokkola ehdottaa tuulivoimaloiden vähimmäisetäisyydeksi Tervolassa neljää kilometriä.

Hän viittaa ehdotuksessaan Tervolan Varevaarassa koettuihin meluongelmiin ja toteaa, että sosiaali- ja terveysministeriön nyt suosittelema kahden kilometrin suojaetäisyys on riittämätön, koska tuulivoimaloiden koko on suosituksen jälkeen kasvanut jatkuvasti.

Tanja Uokkola toivoo, että Tervolan kunta käyttäisi asiassa päätäntävaltaa asukkaiden eduksi ja linjaisi suojaetäisyyden nykyistä suositusta pidemmäksi, kuten muutamissa kunnissa on jo tehty.

Joissakin kunnissa on päätetty koko kunnan aluetta koskevista vähimmäis- tai suojaetäisyyksistä. Tällaisia kuntia ovat esimerkiksi Uusikaupunki, Pori, Pyhäjoki, Raahe, Mustasaari, Hollola, Asikkala, Kuortane ja Evijärvi.

Tervolan kunnanhallitus ei lämmennyt pysyvälle linjaukselle, vaan totesi esityksenään, että asia ratkaistaan kaavoituksen yhteydessä tehtävien tutkimusten, selvitysten sekä melumallinnusten pohjalta.

Tanja Uokkola luovuttaa Tervolan valtuustolle myös adressin, jolla vastustetaan Valkiavaaraan suunniteltua tuulipuistoa. Adressin on allekirjoittanut yli 400 ihmistä.

Alueelle on suunnitteilla rakennettavaksi 41 kappaletta n. 300 metriä korkeita tuulivoimaloita. Hankkeen takana on saksalainen sähköyhtiö Energiequelle Oy.

Lue myös:

Tervolan Valkiavaaraan suunnitellaan suurta tuulivoimapuistoa

Tervolan tuulivoimaloiden aiheuttama melu mitataan**
**

Tervolassa valitetaan tuulivoimaloiden melusta