1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemin biotuotetehdas

Kemin biotuotetehtaan investointipäätös menee ensi vuoden puolelle – valmistelevat työt jatkuvat

Biotuotetehtaan ympäristölupa ei ole vielä valmistunut.

Kemin biotuotetehdas
Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdas
Kemin biotuotetehtaan mahdollisen rakennusvaiheen työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan lähes 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehtäisiin Kemissä.Antti Ullakko / Yle

Kemin biotuotetehtaasta ei tehdä lopullista investointipäätöstä tämän vuoden puolella.

– Valmius tehdä investointipäätös 1,5 miljardin euron uudesta biotuotetehtaasta saavutetaan aikaisintaan alkuvuodesta 2021 ympäristöluvituksen valmistuessa ja muiden investointipäätöksen edellytysten täyttyessä, kirjoitetaan Metsä Fibren tiedotteessa.

Metsä Fibre on aiemmin arvioinut, että investointipäätös voitaisiin tehdä menneen syksyn aikana. Tehtaan ympäristölupa ei ole kuitenkaan vielä valmistunut.

Valmistelevista töistä voi aiheutua melua

Yhtiön mukaan biotuotetehtaan hankesuunnittelu etenee kuitenkin suunnitellusti ja yhtiö jatkaa valmistelevia töitä tehdasalueella.

Töistä voi aiheutua ajoittaista melua tehdasalueen ulkopuolelle. Pölyn leviämistä torjutaan tarvittaessa kastelulla.

Huhtikuun alussa alkaneisiin valmisteleviin töihin kuuluu muun muassa tulevan tehtaan alueella tehtäviä maanrakennus- ja paalutustöitä sekä vanhojen käyttämättömänä olleiden rakennusten purkamista ja niissä olleiden toimintojen uudelleensijoittamista.

Rakennus- ja purkutöitä on jo tehty

Tähän mennessä esimerkiksi tehdasalueen vanha ruokalarakennus on purettu ja uusi väliaikainen ruokala perustettu. Kemin kaupungin rakennusvalvonta myönsi purkuluvan näille rakennuksille joulukuussa 2019.

Tehdasalueen uusi parkkipaikka on rakennettu ja otettu käyttöön. Aiemman parkkipaikan alue tarvitaan biotuotetehtaan rakentamisen toimintoihin ja myöhemmin paikalle sijoittuvat muun muassa massatehdas ja massatornit.

Lue seuraavaksi