1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hoitajilta myönteistä palautetta KYSin tarjoamasta 400 euron kertakorvauksesta loman keskeyttäville

Kuopion yliopistollinen sairaala tarjoaa kertakorvausta maaliskuun loppuun saakka.

koronavirus
Koronatestausta
Kertakorvaukseen turvautuminen riippuu koronatilanteen kehittymisestä. Arkistokuva. Sami Takkinen / Yle

Kuopion yliopistollisen sairaalan päätös tarjota hoitajille rahaa loman keskeyttämisestä on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan.

Jos hoitaja tulee työnantajan pyynnöstä kesken vuosiloman hoitamaan koronapotilaita, hän saa 400 euron kertakorvauksen.

Paluu töihin perustuu vapaaehtoisuuteen. KYS voi tarjota kertakorvausta maaliskuun loppuun saakka, ja siihen turvautuminen riippuu koronatilanteen kehittymisestä.

– On hyvä, että tämä päätös on tehty pidemmälle ajalle, jolloin työnantajankaan ei tarvitse miettiä tilannetta joka kuukausi uudestaan. Joulun työvuorolistoilla on aika vähän lomia. Lomat alkavat pyöriä osastoittain enemmän vasta tammikuun puolella, kertoo Tehyn Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Hilkka Kontiainen.

KYSillä on jo vuosien ajan ollut vuosilomakielto esimerkiksi joulun pyhien ja pääsiäisen aikaan.

Osa hoitajista ei voi tai halua keskeyttää lomaansa

Kontiainen kertoo, että alun hämmennyksen jälkeen hoitajilta on tullut myönteistä palautetta työnantajan tarjoamasta porkkanasta.

– Minusta tämä on hyvä tarjous, ja myös saamieni viestien mukaan tämä on otettu hoitajien keskuudessa hyvin vastaan. Monessa muussa työpaikassa korvausta ei ole tarjolla ollenkaan, toteaa Kontiainen.

Kontiainen arvioi, että osa hoitajista ei esimerkiksi perhetilanteen vuoksi voi tai halua keskeyttää lomaansa.

– Tämä on kuitenkin sellainen summa, jolla jo aika moni miettii aika tarkkaan, lähteekö siihen työtehtävään, johon pyydetään. On kuitenkin hyvä, että se perustuu vapaaehtoisuuteen.

KYSin henkilöstöjohtaja teki viime viikolla viranhaltijapäätöksen kertakorvauksen tarjoamisesta neuvoteltuaan asiasta sairaalan johdon ja ammattijärjestöjen kanssa.

KYSillä ei ole ollut aiemmin käytössä vastaavaa kannustinta loman keskeyttämisestä tai perumisesta.

– Siksi mietimme, mitkä ovat työnantajan keinot. Tämä on varautumistoimenpide, sillä koronatilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa, kertoo hoitotyön johtaja Anne Kantanen KYSistä.

Hoitajia painaa väsymys ja huoli

Koronatilanteen pitkittyminen alkaa näkyä KYSin hoitajien jaksamisessa.

– Kyllä tämä on vaativa tilanne ihmisen elämässä ja hoitajille, jotka tekevät töitä koronapotilaiden kanssa tai ylipäätään sairaalamaailmassa. Vaatimukset ovat kovat ja henkilöstöresurssit niukat, sanoo pääluottamusmies Hilkka Kontiainen.

Huoli omasta tai läheisten sairastumisesta on läsnä joka hetki, samalla kun vastuu huonokuntoisista potilaista on suuri.

– Tällaista aikaa ei ole viimeaikaisen historian aikana Suomessa tai koko maailmassa ollut. Hoitajat ovat todella kovan kuormituksen alla. Saamme paljon viestejä siitä, että hoitajat miettivät alan vaihtoa.

Lue myös:

KYSin hoitajille luvassa 400 euron korvaus, mikäli heitä joudutaan kutsumaan koronapotilaiden hoitoon kesken loman

Koronan uuvuttama tehohoitaja turhautui poliitikkojen haluttomuuteen tukea hoitajia rahallisesti: "Tätä erikoistilannetta ei voi verrata normaaleihin työoloihin"

Lue seuraavaksi