1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Beirutin satamaräjähdyksestä syytteet pääministeri Hassan Diabille ja kolmelle ex-ministerille – Diab: "Omatuntoni on puhdas"

4. elokuuta tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli yli 200 ihmistä.

Beirutin satama on tärkeä Libanonille ja koko alueelle. Se vaurioitui pahasti elokuun alun räjähdyksessä. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Libanonissa on nostettu syytteitä elokuussa tapahtuneeseen tuhoisaan satamaräjähdykseen liittyen, kertovat juridiset ja viranomaislähteet uutistoimistoille.

Tutkimusten jälkeen syytteet saivat maan virkaatekevä pääministeri Hassan Diab, aiemmin valtiovarainministerinä toiminut Ali Hassan Khalil sekä ex-ministerit Ghazi Zeaiter ja Youssef Finianos.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä ovat ensimmäiset politiikkoja vastaan nostetut syytteet räjähdykseen liittyen.

Syytteiden mukaan syytettyjen välinpitämätön toiminta vaikutti kaupunkia tuhonneeseen räjähdykseen, jossa kuoli yli 200 ihmistä.

Elokuun 4. päivänä Beirutin satamassa räjähti noin 2 750 tonnia ammoniumnitraattia, joka oli lojunut satama-alueella vuosia. Yli 6 000 ihmistä sai vammoja ja lähes 300 000 menetti kotinsa.

Syyttäjä Fadi Sawan teki päätöksen syytteiden nostamisesta sen jälkeen, kun tutkinta osoitti, että epäillyt olivat saaneet useamman kirjallisen varoituksen satamassa säilötyn ammoniumnitraatin vaaroista.

AFP:n lähteen mukaan syytetyt eivät ryhtyneet tarvittaviin toimiin vahinkojen välttämiseksi.

AFP:n mukaan Sawan aloittaa syytettyjen kuulemisen maanantaina. Tutkimusten yhteydessä on pidätetty 25 satamassa ja tullissa työskennellyttä viranomaista.

Pääministeri Diab: omatuntoni on puhdas

Pääministeri Diab totesi syytteiden tultua julkisuuteen, että hänen omatuntonsa on räjähdyksen osalta puhdas. Diab kertoi olevansa yllättynyt itseensä kohdistuvista syytteistä ja vakuutti toimineensa läpinäkyvästi.

.

Libanonin pääministeri Hassan Diab piti televisiopuhetta Beirutin satamaräjähdyksen jälkeen. Diab on Libanonin virkaatekevä pääministeri, kunnes uusi hallitus saadaan muodostettua. Kuva: Libanonin hallitus / EPA

Räjähdyksen jälkeen Beirutissa oli isoja, maan eliittiä vastustavia mielenosoituksia. Ne johtivat lopulta Libanonin hallituksen eroon.

Diab toimii virkaatekevänä pääministerinä, kunnes maahan saadaan muodostettua uusi hallitus.

Aiempia juttujamme aiheesta:

Uuden hallituksen muodostaminen mutkistui Libanonissa – pääministeriksi aiottu Mustafa Adib heitti pyyhkeen kehään

Libanonin hallitus eroaa – väistyvä pääministeri: Kansa haluaa todellista muutosta

Pelko ahdistaa Beirutin lapsia kuukausi tuhon jälkeen – Korona ja koulujen raunioituminen estävät paluun normaalielämään

Tältä Beirutissa näyttää nyt – Räjähdyksessä kadonneita etsitään yhä, osa asuu sortuneissa kodeissaan

Beirutissa räjähtänyttä ainetta käyttävät maatalous, rakennusteollisuus ja kapinallisryhmätkin – taustalla myös monissa teollisuusräjähdyksissä