1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Tehyn Siun soten ammattiosaston puheenjohtaja: "Hoitajille kuuluu koronalisä"

Pohjois-Karjalan terveyspalveluista vastaava Siun sote -kuntayhtymä selvittää eri keinoja turvata käsiparien riittäminen, jos koronapotilaiden määrä kasvaa. 

koronavirus
Sairaanhoitaja ottaa koronavirusnäytettä.
Hoitajille maksettavia koronakorvauksia pohditaan useissa sairaanhoitopiireissä. Kuvituskuva. Sami Takkinen / Yle

Koronatilanteen heikentyminen valtakunnallisesti on nostanut puheenaiheeksi paitsi hoitajien väsymyksen, myös hoitajille mahdollisesti maksettavat koronalisät.

Eri sairaanhoitopiireissä mietitään kuumeisesti, miten hoitohenkilökunta saadaan riittämään, jos koronapotilaiden määrä kasvaa.

Tehyn Siun soten ammattiosaston puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti katsoo, että tärkein keino on, että kaikille koronapotilaita hoitaville maksetaan erillinen lisä.

– Tehy on ottanut siihen kantaa, että hoitajille kuuluu koronalisä. Koronapotilaitahan hoidetaan monella muullakin osastolla kuin teho-osastolla. Lisäksi koronapotilaita on kotihoidossa ja terveyskeskuksissa sekä terveysasemilla, muistuttaa Laurila-Rontti.

Korvauskäytännöistä neuvotellaan

Siun sote selvittää parhaillaan, löytyykö hoitajia vapaaehtoiseen varallaoloon, josta maksetaan kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen mukainen korvaus.

– Olemme käyneet myös epävirallista keskustelua siitä, että joulun aikaan hälytys- ja haittarahasopimusta korotettaisiin määräaikaisesti ja sillä turvattaisiin tilannetta, mutta tähän emme vielä ole saaneet vastausta, emmekä ole tehneet asiasta neuvottelupyyntöä, sanoo Laurila-Rontti.

Lisäksi syksyn mittaan on neuvoteltu kuntayhtymän maksamasta hälytyskorvauksesta. Jos ammattijärjestöt hyväksyvät esityksen, hälytyskorvaus nousee 50 eurosta 60 euroon tammikuussa.

– Tämä ei liity koronakorvauksiin, vaan siihen, että henkilöstö joustaa jo nyt. Korotus on pieni, toteaa Laurila-Rontti.

Kuntayhtymä ei ole toistaiseksi harkinnut maksavansa erillistä korvausta esimerkiksi lomansa keskeyttäville hoitajille. Kuopion yliopistollinen sairaala aikoo tarjota 400 euron kertakorvausta.

Koronatilanteen heikentyminen mietityttää

Pitkään jatkunut poikkeuksellinen aika ja toisaalta koronatilanteen heikentyminen mietityttää hoitohenkilökuntaa. Huoli omasta tai läheisten sairastumisesta painaa mieltä.

– Siun soten henkilökunnassa alkaa näkyä väsymys. Hoitajat ovat pinnistelleet jo keväällä, ja tilanne jatkuu edelleen. Hoitajat joustavat, tekevät tuplavuoroja ja vaihtavat vuoroja. Lisäksi on ollut sijaispula. Hoitajat joustavat, että tämä homma pyörii, sanoo Vilja Laurila-Rontti.

Lue myös:

Koronan uuvuttama tehohoitaja turhautui poliitikkojen haluttomuuteen tukea hoitajia rahallisesti: "Tätä erikoistilannetta ei voi verrata normaaleihin työoloihin"

Lue seuraavaksi