Hyppää sisältöön

Neljä henkilöä liimaili seksuaalivähemmistöjä ja monikulttuurisuutta halventavia tarroja itsenäisyyspäivänä – poliisin päätös: Ei rikosta

Tarrojen tekstejä päädyttiin pitämään vihapuheena, mikä ei ole Suomen rikoslain mukaan itsessään rangaistavaa.

Poliisi otti itsenäisyyspäivänä kiinni neljä henkilöä loukkaavien tarrojen liimaamisesta Töölöntorilla. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Vähimmistöryhmiä loukkaavia tarroja Helsingissä Töölöntorin alueelle liimailleet henkilöt eivät ole syyllistyneet rikokseen. Tarrojen teksteissä halvennettiin monikulttuurisuutta ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen etujärjestöjä.

Poliisi otti neljä tarroja liimannutta henkilöä kiinni sunnuntai-iltana Töölöntorilla, jonne oli kokoontunut myös kaksi mielenosoittajien joukkoa. Henkilöistä kirjattiin rikosilmoitus nimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Heidät kuulusteltiin heti paikan päällä ja vapautettiin kuulustelujen jälkeen. Yksi tarroja liimanneista oli alaikäinen. Perusteellisen asian puntaroinnin jälkeen poliisi päätyi siihen, että rikosta ei ollut tapahtunut. Asiaan ottivat kantaa myös syyttäjä ja valtakunnansyyttäjä.

Perusteet sille, että rikosta ei tapauksessa ole, löytyvät rikoslain kiemuroista.

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olisi ollut lain mukaan kyse silloin, jos kyseisissä tarroissa olisi solvattu jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella tai niihin rinnastettavalla perusteella.

Toisen tarran teksti oli osoitettu seksuaalivähemmistöjen etujärjestöjä vastaan, eikä homoseksuaalisesti suuntautuneita ihmisiä kohtaan ihmisryhmänä.

Toisen tarran teksti puolestaan kohdistui monikulttuurisuuteen. Päätöksen mukaan monikulttuurisuus ei muodosta rikostunnusmerkistön tarkoittamaa ihmisryhmää, vaan monikulttuurisuutta esiintyy kaikissa ihmisryhmissä.

Tapauksen esitutkintapöytäkirjan oikeudellisen arvion mukaan tarrojen sisältöä voidaan luonnehtia vihapuheeksi. Suomen rikoslain mukaan vihapuhe itsessään ei kuitenkaan ole rangaistavaa.

Lisää aiheesta:

.
.