1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääkaupunkiseudut

Yläkouluja ei siirretä etäopetukseen pääkaupunkiseudulla, rajoitukset ja suositukset jatkuvat tammikuulle – HUS: Jokaisen on nyt kannettava vastuunsa

Seurasimme pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän infoa tässä artikkelissa.

pääkaupunkiseudut
Kauppakeskus Triplassa näkyi runsaasti kasvomaskeja 7. joulukuuta 2020.
Suoran lähetyksen tallenteen voi katsoa tästä.
  • Pääkaupunkiseudulla voimassa olevien rajoituksia ja suosituksia jatketaan 10. tammikuuta saakka.
  • Yläkouluja ei siirretä etäopetukseen.
  • Täältä näet voimassa olevat rajoitukset ja suositukset
  • Voit katsoa tallenteen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudesta pääkuvasta.
  • Yle seurasi tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.

12.10 Viljanen ja Mäkijärvi Ylen haastattelussa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuuden jälkeen Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi olivat Ylen suorassa lähetyksessä haastateltavana.

Tartunnat ovat hieman tasaantuneet, mutta liian korkeilla luvuilla?

– Ei ole enää nousua, mutta ei ole kunnon laskuakaan, mikä on huono asia. Tartuntojen määrä tulisi saada painettua alle prosentin, kun nyt se on 3–4 prosenttia testatuista, HUSin Mäkijärvi kertoi.

Mäkijärven mukaan nyt olisi todellakin hetki laittaa kontaktit minimiin.

– Kyselyssä suurin osa ihmisistä pitää ohjeita ja suosituksia tarpeellisina, mutta käytännössä niitä ei noudateta riittävästi, Mäkijärvi sanoi.

Viesti on mennyt perille, mutta ohjeita ei noudateta, mikä neuvoksi?

– Työpaikoilla ja harrastuspaikoissa on skarppaamisen paikka. Peilistä voi katsoa, miten menee, Mäkijärvi totesi.

Julkisuudessa on viime päivinä ollut esillä, siirtyvätkö yläkoulut etäopetukseen vielä ennen joulua. Miten ratkaisuun päädyttiin?

– Arvioitiin hyötyjä ja haittoja. Kouluissa ei tule tällä hetkellä eniten tartuntoja. Altistumisia kyllä on, mutta esimerkiksi Kilterin koulun tilanne oli poikkeuksellinen, ja se on siirretty etäopetukseen, sanoi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Hänen mukaansa kevään etäopetuksesta tuli paljon haittoja. Liian iso osa lapsista, lasten oman kokemuksen mukaan joka toinen, jäi jälkeen etäopetuksessa.

Viljanen totesi kaikkien kolmen kaupungin asiantuntijoiden olleen yksimielisiä, ettei etäopetukseen ole syytä siirtyä.

Klo 11.51 Median kysymykset

Tiedotustilaisuudessa siirryttiin median kysymyksiin.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan alueella on nyt otettu käyttöön kaikki mahdolliset rajoituskeinot. Pormestari Jan Vapaavuorelta kysyttiin, eikö muita keinoja ole, ja jos on, mitä ne olisivat.

– Kaikki muut lain sallimat keinot on otettu käyttöön jo pari viikkoa sitten yläkoulujen etäopetukseen siirtymistä lukuun ottamatta, Vapaavuori totesi.

Vapaavuori vastasi myös kysymykseen liittyen etäopetukseen. Hufvudstadsbladet tiedusteli koordinaatioryhmältä, kuinka yksimielisiä koordinaatioryhmän eri osapuolet ovat asiasta. Johtajaylilääkäri Mäkijärvi on puoltanut julkisuudessa etäopetukseen siirtymistä.

– Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat olleet yksimielisiä, ja perustaneet päätöksensä THL:n epidemiologiseen arvioon, Vapaavuori sanoi.

Hän myös viittasi siihen, että Mäkijärvikin on julkisuudessa sanonut, etteivät kaikki asiantuntijat näe tilannetta samalla tavoin.

Iltalehti kysyi hoitohenkilökunnan turhautumisesta. Lehti on saanut hoitohenkilökunnalta yhteydenottoja, joissa henkilökunnan jäsenet toteavat kokevansa, että heitä uhkaillaan töihin pelolla valmiuslaista.

HUSin Markku Mäkijärvi kommentoi hoitohenkilökunnan olevan tiukoilla.

– Potilaita ei ole yhtä paljon kuin keväällä, mutta meillä on muita potilaita paljon enemmän. Sairaalat ovat täynnä, päivystyksessä on paljon kävijöitä.

Mäkijärvi myös muistutti, että epidemia on jatkunut inhimillisesti katsoen todella pitkään: nyt on meneillään kymmenes kuukausi.

– Haluan tässä julkisesti esittää kiitokset HUSin ja kuntien sote-henkilöstölle siitä tärkeästä työstä ja venymisestä, mitä epidemian hoitaminen on terveydenhuollossa vaatinut ja tulee vielä hetken aikaa vaatimaan, Mäkijärvi totesi.

Klo 11.50 Vantaan tautitilanne: korkea, mutta vakautunut

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoi, että kaupungin koronatartunnoissa melko vähäinen määrä voidaan katsoa olevan lähtöisin kouluista.

– Kilterin koulu on siirretty etäopetukseen, mutta se on yksittäistapaus. Koronaan ei kouluissa ole juuri sairastuttu. Toimenpiteet on tehtävä lasten etu edellä: lasten siirtäminen etäopetukseen tulee olla viimeinen keino.

Viljanen totesi, että tilannetta seurataan ja arvioidaan jatkuvasti. Kaupungin tartuntatautitilanne on liian korkea, mutta se on vakautunut. Lisäksi koronatiedotusta on tehostettu kaupungissa: esimerkiksi jokaiseen kotiin jaetaan julkinen tiedote.

Klo 11.42 Metso: Espoossa edelleen liian korkeat tartuntaluvut

Espoossa on edelleen liian korkeat koronaviruksen aiheuttamat tartuntaluvut. Suurin osa tartunnoista tulee edelleen lähipiirissä, yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa.

– Joulun aikaan on tärkeää, että tuunaamme sitä tilanteen mukaiseksi, sanoi Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen perusturvajohtaja Juha Metso.

Metso toivoi, että rokotusten alkaminen helpottaa tilannetta lähikuukausina. Hän kiitti erityisesti sosiaali- ja terveystoimen henkilöstöä ja toivotti kaikille hyvää ja koronaturvallista jouluaikaa.

Klo 11.39 Yläkoulut eivät siirry etäopetukseen

Pormestari Jan Vapaavuori totesi infossa, että yläkouluja ei siirretä etäopetukseen. Koronakoordinaatioryhmä katsoi, ettei toimenpide ole välttämätön ja sen tuomat sosiaaliset haitat ovat hyvin merkittäviä.

– On hyvä kuitenkin huomata, että kaupungeissa yksittäiset koulut tai koululuokat voivat siirtyä tarvittaessa etäopetukseen. Esimerkiksi Helsingissä on näin tehty neljässä eri koulussa.

Lopuksi Vapaavuori sanoi, että viime kädessä tartuntatilannetta ei taltuteta rajoituksilla eikä suosituksilla, vaan sillä miten ihmiset jaksavat niitä noudattaa ja soveltaa.

– Miten hyvin jaksamme kantaa vastuusta itsestämme ja läheisistämme. Vetoan vahvasti, että ottaisimme tämän tilanteen vakavasti.

Klo 11.26 Rajoituksia ja suosituksia jatketaan alueella

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että rajoituksia ja suosituksia jatketaan alueella eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Voimassa olevien rajoituksia ja suosituksia jatketaan 10. tammikuuta saakka. Tällä reagoidaan epidemian leviämisen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhkaan.

Alun perin koordinaatioryhmän antamat rajoitukset ja suositukset olivat voimassa 20. joulukuuta saakka, ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston päättämät yleisötilaisuuksiin liittyvät rajoitukset 18. joulukuuta saakka.

Määräaikaisia suosituksia ja rajoituksia jatketaan tarvittaessa.

Tiedotustilaisuudessa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi, että tiukat rajoitukset ja suositukset otettiin voimaan noin pari viikkoa sitten. Tilanne on tämän jälkeen tasaantunut, mutta liian korkealle tasolle.

– Olemme päätyneet siihen, että rajoituksia ja suosituksia jatketaan aina 10. tammikuuta asti. Ennakoivalla linjauksella haluamme selventää tilannetta.

Klo 11.20 Koronaa koko maassa toisin kuin keväällä

Suomen koronaepidemia on levinnyt koko maahan toisin kuin keväällä. Tuorein ilmaantuvuusluku on 111 per 100 000 asukasta kohden, Uudellamaalla luku 190 ja pääkaupunkiseudun vieläkin korkeampi. Pääkaupunkiseudulla luku on onneksi lähtenyt viime päivinä laskuun.

Kaikissa keskussairaaloissa on vuodeosastoilla hoidettavia, myös tehohoidossa.

– Pääkaupunkiseudulla viimeiset viikot ovat olleet noin 1 600 tartuntaa viikossa, sanoi HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Johtajaylilääkäri on huolestunut tilanteesta.

– Vetoan vakavasti jokaiseen, tartuntamäärät ovat liian korkeat ja potilasmäärät ovat liian korkeat. Jokaisen on nyt kannettava vastuunsa, Mäkijärvi sanoi.

Voit keskustella aiheesta 12.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Yläkoulut etäopetukseen pääkaupunkiseudulla vielä ennen joulua? HUSin johtajalääkäri suosittelee, koronakoordinaatioryhmä päättää huomenna

Joulu kolkuttaa jo ovella, korona leviää kouluissa – Vantaan apulaiskaupunginjohtaja: "Tilanne on veitsen terällä"

Perjantairukouksia on peruttu Vantaalla, mutta jotkut uskovat, että sairastuminen on korkeamman kädessä – koronapaku jakaa oikeaa tietoa taudista

HUS joutuu siirtämään useita kymmeniä sairaanhoitajia koronan hoitamiseen – Johtajaylilääkäri: Seuraava vaihe on "muun toiminnan alasajo"

HUSin toimitusjohtaja koronavirusinfossa: Hento toive on, että rajoitukset olisivat tehonneet – mutta varmuutta ei vielä ole, asiat tapahtuvat viiveellä

Lue seuraavaksi