1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maankäytön suunnittelu

Lappeenrannan Weeran korttelissa alkaa pian tapahtua – pois purettavien rakennusten tilalle nousee 5- ja 6-kerroksisia taloja

Kaupunginvaltuusto käsittelee Weeran korttelin kaavaehdotusta ensi maanantaina.

maankäytön suunnittelu
Kauppakeskus Weeran kortteli
Karjalankulman vuonna 1927 rakennettu korkein osa (oikealla) on suojeltu. Vuonna 1936 rakennetun laajennusosan tilalle on suunniteltu 6-kerroksista asuin- ja liiketaloa.Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Weeran korttelin uudistaminen alkaa lähiaikoina.

Korttelista puretaan vanhoja rakennuksia ja tilalle rakennetaan uusia.

Korttelin asemakaavamuutoksen käsittely on loppusuoralla. Kaupunginvaltuusto käsittelee kaavaehdotusta ensi maanantaina.

Uusi asemakaava lisää Valtakadun, Sammonkadun, Oksasenkadun ja Kauppakadun rajaaman korttelin rakennusoikeutta yli 3 000 kerrosneliömetrillä

Kortteliin voidaan rakentaa nykyistä korkeampia taloja. Katuja tulevat reunustamaan 5- ja 6-kerroksiset uudisrakennukset, joiden keskelle jää korttelipiha.

Rakennuksiin tulee sekä liike- että asuinhuoneistoja.

Asemakaavamuutosta on hakenut Weeran korttelin suurin kiinteistönomistaja, kiinteistösijoitusyhtiö City Kauppapaikat Oy.

Weeran korttelin rakentaminen muuttaa kaupunkikuvaa

City Kauppapaikkojen suunnitelmissa on purkaa korttelin läpi ulottuva kauppakeskus Weera sekä Valta- ja Sammonkatujen kulmassa sijaitseva hotellirakennus.

Kauppakeskus Weeran kortteli
Kiinteistönomistaja City Kauppapaikat Oy aikoo purkaa vanhan hotellin ja rakentaa tilalle nykyistä suuremman uuden hotellin.Kare Lehtonen / Yle

Nykyisen hotellin paikalle rakennetaan 5-kerroksinen hotelli, johon tulee 150–160 huonetta.

– Kyseessä on tasokas rakennus ja noin 30 miljoonan euron investointi, kertoo City Kauppapaikat Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sarajärvi

Sarajärven mukaan neuvottelut uuden hotellinpitäjän kanssa on käyty, mutta nimet puuttuvat vielä papereista. Hän ei paljasta uuden hotellioperaattorin nimeä.

Sarajärven mukaan kauppakeskuksen ja hotellin purkutyöt aloitetaan heti, kun Weeran korttelin asemakaava on saanut lainvoiman.

Karjalankulma ja vanha pankkitalo säilyvät

Weeran korttelin nykyisistä rakennuksista jäävät jäljelle Karjalankulman kulmatalo ja entisen pankkitalon kiinteistössä toimiva ravintolamaailma. Ne eivät ole mukana kaavamuutoksessa.

Sekä Karjalankulma että entisen pankkitalon kiinteistö ovat suojeltuja, ja niillä on jo aiemmin lainvoiman saanut asemakaava.

Entisessä pankkitalossa toimii Etelä-Karjalan Osuuskaupan ravintolamaailma. Karjalankulman omistaa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö (KKES).

Karjalankulman Oksasenkadulla sijaitseva matalampi osa puretaan. Paikalle on suunniteltu 6-kerroksinen asuin-liiketalo, johon tulee 39 asuntoa ja neljä katutason liiketilaa.

– Suunnitelmille haetaan parhaillaan rakennuslupaa, kertoo KKES:n toiminnanjohtaja Satu Kokkonen.

Suojeltu 5-kerroksinen kulmatalo peruskorjataan. Myös siihen on tulossa sekä asuntoja että liiketiloja.

Neuvottelut käytiin yhden kiinteistönomistajan kanssa

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan Weeran korttelin kerroslukujen mittasuhteet löysivät hyvin paikkansa.

Kauppakeskus Weeran kortteli
Weeran korttelin läpi ulottuva kauppakeskus tullaan purkamaan. Viereisen pysäköintialueen paikalle on suunniteltu liike- ja asuinrakennus.Kare Lehtonen / Yle

Valtakadun puoli haluttiin jättää matalammaksi, jotta yhteys Marian aukiolle säilyy sopusuhtaisena.

– Neuvotteluja helpotti sekin, että kaavamuutoksen kohteena olevalla alueella on ainoastaan yksi omistaja, sanoo Pimiä.

City Kauppapaikat Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sarajärvi on kohtalaisen tyytyväinen kaavaehdotukseen.

– Yhteistyössä kaupungin kanssahan tätä on tehty. Raamien määrittely kuuluu kaavoittajalle, hän sanoo.

Lue seuraavaksi