Hyppää sisältöön

Israel ja Marokko solmivat diplomaattisuhteet Trumpin johdolla – vastapalveluksena Yhdysvallat tunnustaa kiistellyn Länsi-Saharan osaksi Marokkoa

Marokko on jo neljäs maa, joka Trumpin aikana luo suhteet Israeliin.

Israelin pääminisrteri Benjamin Netanjahu, Yhdysvaltain presidentti Donald Tump ja Marokon kuningas Mohammed VI Kuva: Maya Alleruzzo / AFP

Israel ja Marokko ovat päättäneet normalisoida suhteensa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti torstaina.

Uutistoimisto AP:n mukaan Marokon kuningas Mohammed VI ja Trump ovat sopineet keskusteluissaan, että Marokko palauttaa "diplomaattiset suhteet Marokon ja Israelin välille ja laajentaa taloudellista ja kulttuurista yhteistyötä edistääkseen alueellista vakautta".

Trumpin mukaan Israel ja Marokko avaavat välittömästi yhteystoimistot sekä Marokon pääkaupunkiin Rabatiin että Israelin Tel Aviviin.

Israelissa ministeri Rafael Peretz kommentoi uutisia tuoreeltaan sanomalla, että sopimus uusista suhteista on "historiallinen ja riemukas". Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan totesi sopimuksen olevan jälleen uusi valonpilkahdus rauhan saralla.

Marokon kuningas puolestaan totesi, että Marokko suunnittelee jo maiden välille suoria lentoyhteyksiä turisteille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (vas.), Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, Yhdistyneiden arabiemiraattien ulkoministeri Abdullah bin Zayed ja Bahrainin ulkoministeri Abdulatif al-Zayani tiedotustilaisuudessa Washingtonissa 15. syyskuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Suhteiden solmiminen on osa Trumpin ja hänen lähipiirinsä kätilöimää Lähi-idän rauhansopimusta. Neljän viime kuukauden aikana myös Arabiemiraatit, Bahrain ja Sudan ovat ilmoittaneet normalisoivansa suhteensa Israeliin.

Suhteiden solmimisen taustalla on Yhdysvaltain ja Israelin yhteinen halu rakentaa rintamaa Irania vastaan ja vähentää Iranin vaikutusvaltaa alueella.

Vastapalveluksena Yhdysvallat tunnustaa Länsi-Saharan osaksi Marokkoa

Vastapalveluksena Yhdysvallat tunnustaa kiistellyn Länsi-Saharan alueen kuuluvan osaksi Marokkoa, mikä on kova takaisku Länsi-Saharan itsenäisyydestä haaveilevalle Polisario-liikkeelle.

Polisarion tavoitteena on saada Länsi-Saharan sahraweille oma valtio, Saharan demokraattinen arabitasavalta. Polisario kommentoi olevansa "syvästi pahoillaan" Trumpin päätöksestä ja kertoi pitävänsä sitä "outona muttei yllättävänä".

– Tämä ei muuta piirun vertaa konfliktin todellisuutta ja Länsi-Saharan kansan itsemääräämisoikeutta, Polisarion Euroopan-edustaja Oubi Bchraya sanoi Reutersin mukaan.

Länsi-Saharan konfliktin juuret yltävät 70-luvulle.

Alun perin Polisario-liike taisteli alueella Espanjan siirtomaavallan kukistamiseksi. Kun Espanjan valtakausi alueella loppui vuonna 1975, liike jatkoi vapaustaistelua Marokkoa vastaan.

90-luvulla alueella tulitaukosopimus, jonka yhteydessä YK-joukot siirtyivät valvomaan osapuolten välistä rajavyöhykettä. Länsi-Saharassa luvattiin järjestää kansanäänestys siitä, tulisiko alueesta itsenäinen valtio vai esimerkiksi Marokon autonominen osa.

Kansanäänestystä ei ole pidetty vielä tähänkään mennessä. Marokko miehittää Länsi-Saharaa, ja noin kolme neljäsosaa alueesta on sen hallinnassa. Kansainvälinen oikeus ei tunnusta Marokon valtaa alueeseen.

Taistelut alueella uhkasivat leimahtaa jälleen marraskuussa 29 vuotta kestäneen tulitauon jälkeen.

Valkoisen talon mukaan presidentti Trump on vahvistanut tukevansa Marokon autonomiaa alueella. Trumpin mukaan se on "ainoa pohja oikeudenmukaiselle ja pysyvälle ratkaisulle" Länsi-Saharan konfliktissa.

Marokon mukaan Yhdysvallat on avaamassa Länsi-Saharaan konsulaattia.

Lue lisää:

.
.