1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Yhdysvaltain lääkeviraston asiantuntijapaneeli suositteli Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle käyttöluvan myöntämistä hätätilannekäyttöön

Paneelin jäsenet ovat Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n ulkopuolisia asiantuntijoita ja neuvonantajia.

koronarokote
Sairaanhoitaja pistää rokotetta käsivarteen.
Kuvituskuva. Sairaanhoitaja esitteli Pfizer-BioNTech-yhtiön koronarokotteen pistämistä Lontoossa 4. joulukuuta.Yui Mok / AFP

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee Pfizerin ja Biontechin yhdessä kehittämälle koronarokotteelle käyttöluvan myöntämistä hätätilannekäyttöön.

Paneelista 17 äänesti rokotteen puolesta, neljä rokotetta vastaan ja yksi pidättäytyi äänestämästä. Paneelin jäsenet ovat FDA:n ulkopuolisia asiantuntijoita ja neuvonantajia.

Virastolla on valtuus myöntää rokotteelle käyttölupa, vaikka sillä ei olisi vielä myönnetty myyntilupaa. Asiantuntijapaneelin lausunto ei ole vielä FDA:ta sitova päätös, mutta usein virasto tekee päätöksensä sen mukaisesti.

Viraston lopullista päätöstä odotetaan lähipäivänä.

FDA:n asiantuntijat keskustelivat paikallista aikaa torstaina pidetyssä kokouksessa muun muassa kahden terveydenhuollon työntekijän rokotteesta saamasta allergisesta reaktiosta Britanniassa. Mikäli FDA antaa hyväksyntänsä rokotteelle, tulee Pfizerin rokotteen mukana varoitus, että rokotetta ei suositella voimakkaista allergioista kärsiville ihmisille.

Britannia ja Kanada ovat jo hyväksyneet Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen.

Yhdysvalloissa pyritään rokottamaan 20 miljoonaa yhdysvaltalaista vielä joulukuun aikana. Maan tavoite on saada koko väestö rokotettua kesäkuuhun mennessä.

FDA arvioi käyttöluvan myöntämistä amerikkalaisyhtiö Modernan rokotteelle 17. joulukuuta. Myös EU on tilannut Modernan rokotetta.

Pfizerin, Biontechin sekä Modernan rokotetta pitää antaa ihmisille kaksi annosta.

Uutista päivitetään.

Aiheesta lisää:

Yhdysvallat tällä viikolla, EU-maat tammikuussa, kehitysmaat jäävät odottamaan vuoroaan – tässä järjestyksessä maat suunnittelevat rokotusten aloittamista brittien jälkeen

Britanniassa pistetään tänään ensimmäiset koronapiikit

Britannian koronarokotukset alkavat, suomalainen sairaanhoitaja on ensimmäisten joukossa: "Viimeinkin tunnelin päässä on valoa"

Pfizer pystyy valmistamaan koronavirusrokotetta tänä vuonna vain puolet aiemmin ilmoitetusta määrästä – syynä ongelmat tuotannossa

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi