1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Olkiluodon ydinvoimalaitos

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen häiriön syy selvisi – varautumistilanne on purettu

TVO:n mukaan Olkiluodon kakkosyksikkö ajettaneen ylös jo sunnuntaina.

Olkiluodon ydinvoimalaitos
Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee Eurajoella Satakunnassa.
Olkiluodon ydinvoimalaitos sijaitsee Eurajoella Satakunnassa.Henrietta Hassinen / Yle

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön torstaina tapahtuneen vakavan häiriötilanteen syy on selvinnyt.

Laitoksen omistaja Teollisuuden Voima (TVO) kertoi varhain perjantaiaamuna (siirryt toiseen palveluun), että häiriö tapahtui kun reaktoriveden puhdistusjärjestelmään joutui häiriön seurauksena tavallista lämpimämpää vettä. Tämä vapautti suodatinmateriaalin reaktoripaineastiaan, jossa se aktivoitui.

TVO kertoo, että höyrylinjan säteilytaso nousi, mikä aiheutti hetkellisen piikin höyrylinjan säteilymittauksessa. Tämä laukaisi turvajärjestelmät suunnitellusti ja johti reaktorin pikasulkuun.

Häiriötilanteesta johtunut varautumistilanne on päättynyt ja korjaustöitä jatketaan kylmäseisokin aikana.

Välittömät korjaustyöt ovat edenneet TVO:n mukaan suunnitellusti. Laitosyksikkö on pois sähköntuotannosta toistaiseksi ja sen verkkoon kytkemisestä kerrotaan myöhemmin erikseen.

TVO:n tekniikkajohtaja Sami Jakonen uskoo, että reaktori voisi tuottaa sähköä jo sunnuntaina. Säteilyhäiriön syy selvisi ja häiriötilanne päättyi aamuyöllä.

Säteilyturvakeskus selvittää vian taustat

Säteilyturvakeskus kertoo selvittävänsä vian taustat yhdessä TVO:n kanssa. Tarkoituksena on tutkia, miten vastaava vika voitaisiin jatkossa estää.

STUK:in apulaisjohtaja Tomi Routamon mukaan ongelman taustat on selvitettävä tarkasti, ennen kuin reaktoria voidaan käynnistää uudelleen.

Tilannetta seuraa myös kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA. Järjestö odottaa säteilyturvakeskukselta tilannetiedon päivittämistä. Routamon mukaan tilanne on harvinainen.

IAEA on kuitenkin purkanut oman valmiutensa, eikä tilannetta enää seurata kuten ongelman alkuvaiheessa.

Routamon mukaan tilanne ei kokonaisuudessaan ollut vaarallinen.

Lue myös:

Olkiluodon voimalassa harvinainen häiriötilanne – TVO:lla aavistus ongelman syystä, työntekijät eivät olleet vaarassa, katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Asiantuntija ei pidä Olkiluodon häiriötilannetta erityisen vakavana: "Laitos toimi niin kuin pitikin"

Lue seuraavaksi