1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilkivalta

Lahden torin yleisövessat ovat jatkuvan ilkivallan kohteena: kaikki vessat odottavat suljettuna entistä kestävämpiä rahastusautomaatteja

Koronatilanne hiljensi keskustan, mikä on antanut aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia ilkivallan tekoon.

ilkivalta
Lahden torilla olevat yleisövessat.
Lahden torilla olevat yleisövessat ovat suljettu toistaiseksi.Emilia Korpela / Yle

Lahden torilla olevat vessat kärsivät toistuvasti ilkivallasta. Tällä hetkellä kaikki kolme torilla olevaa yleisövessaa on suljettu, koska kaikkien rahastusautomaatit on rikottu: kahden koneisto on rikottu työntämällä sinne jotain ja yksi on revitty kokonaan irti seinästä.

Tori-isäntä Timo Arasola kuvailee tilannetta "polttavaksi puheenaiheeksi", sillä hän on saanut kymmenisen soittoa, jossa valitetaan vessojen kiinnioloa. Vessat rikottiin samaan aikaan kun torille avautui jääkenttä, mikä on harmittanut kentän käyttäjiä.

Arasola kertoo, että hän on yrittänyt etsiä vuosia tuloksetta keinoja ilkivaltaa vastaan. Vessoja sotketaan, rahastusautomaatteihin työnnetään hammastikkuja ja vessoissa jopa nukutaan. Valvonta on vaikeaa, sillä vessoihin ei voi asentaa valvontakameroita.

Usein tuhotyöt ovat kosmeettista eli eivät haittaa vessojen käyttöä. Arasola sanoo, että käyttäjät huomaavat ilkivallan jälkiä melko vähän, sillä ne pyritään siivoamaan nopeasti pois. Ilkivaltaa tehdään kuitenkin lähes viikoittain.

Seinästä irtirevityn rahastusautomaatin paikalla on muovilla suojattu reikä.
Yhden vessan rahastusautomaatti on revitty kokonaan irti.Emilia Korpela / Yle

Koronarajoitusten vuoksi kaupungin keskusta on hiljentynyt entisestä ja tuhotöiden tekemiseen on ollut enemmän tilaisuuksia.

Yleisövessoihin on tilattu aiempaa kestävämmät rahastusautomaatit, mutta vielä ei ole tietoa siitä, kuinka nopeasti vessat saadaan kuntoon.

– Sosiaalinen paine alkaa olla aika kova. Teemme kaikkemme, että vessat saadaan mahdollisimman nopeasti kuntoon.

Lue seuraavaksi