1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Oppositio moitti Keskuskauppakamarin kuntavaalitentissä hallitusta tehottomista kuntatuista, "Vaalimiljardi", sanoo perussuomalaisten Jussi Halla-aho

Tentissä kohtasivat neljä suurinta puoluetta. Pääministeri Sanna Marinia tuurasi SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari.

kuntavaalit
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari Keskuskauppakamarin puolueiden puheenjohtajille järjestämässä kuntavaalitentissä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari Keskuskauppakamarin puolueiden puheenjohtajille järjestämässä kuntavaalitentissä.

Kuntien tilanne ja sote-uudistus nousivat pääaiheiksi Keskuskauppakamarin kuntavaalitentissä.

Kokoomus moitti hallitusta myös oppivelvollisuusiän nostamisesta.

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat saivat heti aluksi ottaa kantaa Keskuskauppakamarin väitteeseen, jonka mukaan valtion kunnille suuntaamat "koronatuet ovat antaneet kunnille tekosyyn olla tekemättä välttämättömiä uudistuksia".

  • Pääministeri Sanna Marin ei osallistu tenttiin, koska hän on Brysselin huippukokouksessa.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko perusteli kuntien koronatukia sillä, että ilman niitä moni olisi jäänyt työttömäksi.

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari totesi, että hallituksen tehtävä on nyt turvata kuntien peruspalvelut. Koronatuet antavat Skinnarin mukaan kunnille myös liikkumatilaa.

– Ennen kaikkea on kyse siitä, että voidaan turvata opettajien ja sairaanhoitajien työpaikat.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti tukia tarpeellisina, mutta ihmettelee niiden tasoa: miljardi euroa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho muistutti, että kuntien talous kuralla jo ennen koronaa. Hänen mielestään hallituksen tuki on kuitenkin ollut ylimitoitettua ja tehotonta.

– Vaalimiljardi, Halla-aho sanoo.

Miten iso lasku on tulossa sote-uudistuksesta?

Puolueiden puheenjohtajat olivat kovin erimielisiä myös hallituksen sote-uudistuksen kustannuksista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uskoo, että uudistus räjäyttää terveydenhoidon kustannukset.

– Tämän lisäksi hallitus käytännössä taklaa yksityiset yritykset nurkkaan. Ilman yksityisiä yrityksiä ja kolmatta sektoria emme pärjäisi nytkään päivääkään.

Keskustan Saarikko pitää väistämättömänä, että kulut kasvavat, kun väestö ikääntyy.

– Pääkaupunkiseutu on jo nyt ilmoittanut, että rahaa on liian vähän, Saarikko sanoo.

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari muistutti, että tuottavuuden nostaminen on avainkysymys. Se tarkoittaa esimerkiksi digitalisointia. Muuten ei voida turvata hoitajien palkkoja.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee, miksi hallinnonuudistuksissa viitataan aina "maagisiin säästöihin", kuten digitalisaatioon.

– Yleensä säästöt eivät toteudu ainakaan siinä laajuudessa kun toivottiin. Jos haluamme turvata julkisen terveydenhoidon, meidän pitää vähentää kustannusten tarvetta satsaamalla perusterveydenhoitoon ja ennaltaehkäisyyn, että meillä olisi terveempiä ihmisiä Suomessa.

Liikaa velvoitteita kunnille, sanoo oppositio

Oppositio arvosteli hallitusta myös siitä, että se lisää kuntien velvollisuuksia ilman että se osoittaisi uudistuksiin rahaa. Tästä esimerkkejä ovat oppivelvollisuusiän nosto ja hoitajamitoitus..

– Tämä johtaa taas siihen, että Suomi ottaa lisää velkaa, Orpo totesi.

Keskustan Annika Saarikko totesi, että hän ymmärtää muutoskritiikin. Uudistusta on arvosteltu siitä, että se tehdään liian nopeasti ja rahat eivät riitä esimerkiksi lasten koulukyyteihin.

– Kaikki tuki, mikä voidaan kunnille antaa, että tästä tulee hyvä uudistus, se varmasti ministeriöstä tullaan antamaan. Ymmärrän, että tämä ei ole opettajille aina helppoa.

Keskuskauppakamarin puheenjohtajatentissä ei olllut yleisöä. Tilaisuus järjestetettiin striimin välityksellä. Tentin veti MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Kuntavaalit järjestetään 18. huhtikuuta 2021.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 23 asti.

Lisää aiheesta:

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset nousi SDP:n ohi suosituimmaksi puolueeksi – kokoomus vajoaa edelleen

Halla-aho suosituimman puolueen paikasta: "Tilanne on normalisoitunut, korona alkaa väistyä puheenaiheena" – kokoomus sanoo satsaavansa kuntavaaleihin kaiken

Lue seuraavaksi