Hyppää sisältöön

Koronavirustilanne on pakottanut seksityöntekijät ottamaan lisää riskejä tai vaihtamaan palveluja: "Raha on jostakin saatava elämiseen"

Jäljelle jääneissä asiakkaissa on Pro-tukipisteen mukaan entistä enemmän huonosti käyttäytyviä.

Koronavirus on vaikuttanut monen seksityöläisen tuloihin. Arkistokuva Saksasta. Kuva: Ole Spata / AOP

Koronavirus on vaikuttanut monin tavoin seksityöntekijöiden toimeentuloon. Koronaviruksen pelossa moni asiakas on jättänyt seksin ostamisen tauolle.

Jäljelle jääneissä asiakkaissa on yhä enemmän huonosti käyttäytyviä. Koska seksistä saatavat tulot ovat koronan takia vähentyneet, seksityöntekijät joutuvat ottamaan enemmän riskejä.

Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo tämän tarkoittavan esimerkiksi sitä, että asiakkaiden toiveisiin suojaamattomasta seksistä voidaan suostua.

– Raha on jostakin saatava elämiseen, Kauppinen kuvaa.

Kauppinen korostaa, että poikkeusolot ovat kohdelleet ihmisiä eri tavoin. Pro-tukipiste on erityisen huolissaan seksityöntekijöistä, joiden tilanne on poikkeusoloissa selkeästi huonontunut.

Pro-tukipiste edistää seksi- ja erotiikka-alalla toimivien ihmisten sekä ihmiskaupan uhrien osallisuutta ja oikeuksia. Tukipisteen apua käyttää vuosittain parituhatta ihmistä, mutta seksityön tekijöitä on paljon enemmän. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa, mutta puhutaan tuhansista.

Läheisyyden tarve

Tampereen Pro-tukipisteen yksikön vastaava Jaana Häggman sanoo, että osalla seksityöntekijöistä asiakkaat ovat kadonneet, osalla jopa lisääntyneet.

Koska koronavirus on vähentänyt sosiaalisia kontakteja, osa asiakkaista ostaa seksiä läheisyyden tarpeeseen.

Tampereen Pro-tukipisteen yksikön vastaava Jaana Häggman sanoo, että osalla seksityöntekijöistä asiakkaat ovat vähentyneet, osalla lisääntyneet koronaviruksen aikana. Kuva: Katri Tapola / Yle

Yhteiskunnan eristäytyminen on tehnyt myös seksityöntekiijöistä entistä yksinäisempiä, mikä näkyy Häggmanin mukaan yhteydenotoissa.

Koronan takia Pro-tukipiste on lisännyt puhelinpäivystystä ja chat-keskustelua. Tapaamiset pitää tehdä ajanvarauksella.

Osa palannut alalle

Tampereella näkyy ilmiö, että pitkään alalta poissa olleet seksityöntekijät harkitsevat paluuta. Häggmanin mukaan osan toimeentulo on niin ahtaalla koronan takia, että ihmiset alkavat myydä seksiä uudestaan.

Jaana Kauppinen tunnistaa ilmiön, mutta hänen mukaansa tapauksia ei ole pääkaupunkiseudulla paljon, koska asiakkaista on pula jo nyt.

Monia seksityöntekijöitä huolettaa terveys koronatilanteessa. Seksin myyminen ilman lähikontaktia on vaikeaa.

– En suosittele palvelua, jossa suudellaan, Häggman sanoo.

Seksityöntekijöillä on usein perhe ja läheisiä ja pitää suojata myös heitä saamasta koronavirusta.

Osa seksityöntekijöistä käyttää maskia ja tarjoaa niitä myös asiakkaalle. Osa on siirtynyt tarjoamaan esimerkiksi domina- tai erotiikkapalveluja yhdynnän sijaan.

Seksityöhön liittyy vahva leima ja häpeä, minkä takia on hyvä olla tietoinen alaan liittyvistä eri puolista. Häggman korostaa, että ihmiset itse tekevät päätökset keskustelujen jälkeen.

– Jokainen aikuinen ihminen tekee päätökset, tarjoaako palveluja vai ei.