1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varmistetut koronavirustartunnat

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta perjantaina – rokotteen lähestyminen antaa voimia rajoitusten jaksamiseen

Tautitapausten viime aikainen vähentyminen kertoo siitä, että rajoituksia noudatetaan pääosin hyvin.

varmistetut koronavirustartunnat
Mehiläinen Länsi-Pohjan ulko-ovi
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 319 koronatartuntaa.Antti Ullakko / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tullut tietoon yksi uusi koronatartunta perjantaina. Tartunnan jäljitys on parhaillaan menossa. Kyseessä on viikon kolmas tartunta. Viime viikolla todettiin kymmenen tartuntaa.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 30,1/100 000, kun se oli viime kuussa suurimmillaan 250. Kaikkiaan Länsi-Pohjassa on todettu 319 koronatartuntaa.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila arvelee, että tautitapausten viime aikainen vähentyminen kertoo siitä, että rajoituksia noudatetaan pääosin hyvin.

– Väsymyksestäkin tulee kyllä viestiä, mutta rokotustoiminnan käynnistäminen lähiaikoina vaikuttaisi antavan voimia ja tuovan valon pimeään, Taskila sanoo.

Taskila arvelee, että alkuvaiheessa rokotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaa ja sen jälkeen ikäihmisiä ja riskiryhmäläisiä.

– Henkilökunnan rokottamiseen päästäneen jo tammikuussa ja riskiryhmäläisten rokottamisen aloitusajankohdaksi tavoitellaan helmikuuta, Taskila kertoo tiedotteessa.

Virusta liikkuu vapaana

Seitsemän viime päivän aikana todetuista tartunnoista noin 40 prosenttia on sellaisia, joissa tartunnanlähdettä ei ole saatu selville. Tämä tarkoittaa, että myös vapaata virusta esiintyy alueella eli tartunnan voi saada mistä vain.

Turvaohjeiden tinkimätön noudattaminen on siis keskeistä. Tämä kannattaa huomioida jouluostoksia tehdessä.

– Ostosmatka Ouluun on tartunnan kannalta suurempi riski kuin asioida paikkakunnan liikkeissä. Oulussa epidemia on leviämisvaiheessa, Taskila toteaa tiedotteessa.

Länsi-Pohjassa alle 18-vuotiaiden ryhmäliikuntaharrastukset on vapautettu rajoituksista.

– Suosittelemme, ettei harrastustoiminnoissa ylitetä sairaanhoitopiirirajoja, vaan harrastetaan omalla paikkakunnalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisten liikuntaleirien järjestämisestä pidättäytymistä, Taskila tarkentaa.

Taskila myös muistuttaa, että lauantaista alkaen ravintoloiden alkoholin myynti Lapissa loppuu jo kello 22.00.

Tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta löytyvät tästä linkistä.

Lue seuraavaksi