Kulttuurialan alasajo teki valomestarista koronajäljittäjän – "En koe itseäni sankariksi"

Helsingin kaupunki välttää lomautuksia ja ohjaa työntekijöitään sinne, missä heitä eniten tarvitaan.

Simo Sajaman ei tarvinnut ryhtyä koronajäljittäjäksi kylmiltään. Hänet ja muut kulttuurialan työntekijät ensin perehdytettiin tehtävään. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Simo Sajama puhuu rauhallisella äänellä puhelimessa kasvomaski kasvoillaan. Puhelun päätteeksi hän toivottaa koronatartunnan saaneelle pikaista paranemista.

Helsinkiläisen Sajaman työpaikka vaihtui teatterista maisemakonttoriin viikko sitten.

Savoy-teatterin valomestarin työt vähenivät, kun koronarajoitukset tulivat voimaan. Teatterin yleisötilaisuudet ovat koronatilanteen takia toistaiseksi katkolla (siirryt toiseen palveluun).

Kun tarjoutui mahdollisuus siirtyä väliaikaisesti muihin tehtäviin, oli päätös helppo.

– Mieluummin teen järkevää ja hyödyllistä työtä kuin pyörittelen peukaloita teatterilla.

Niin Sajamasta tuli koronajäljittäjä.

Koronajäljittäjille kova tarve

Helsingissä Kallion virastotalossa koronajäljittäjät puhuvat puhelimessa ja näpyttelevät samalla tietoja tietokoneelle. Puheensorinasta voi erottaa kysymyksiä: minä päivänä olit siellä? Kenet tapasit? Muistatko?

Koronatatunnat ovat jatkaneet leviämistään. Virastotalossa työskennellään aamuvarhaisesta myöhäiseen iltaan seitsemänä päivänä viikossa.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat saaneet avukseen työntekijöitä aloilta, joiden toimipaikkoja on suljettu koronarajoitusten takia. Tällaisia ovat etenkin kulttuuri ja vapaa-aika.

Helsingin kaupunki välttää lomautukset ja ohjaa työntekijöitään sinne, missä heitä eniten tarvitaan.

Kirjastovirkailija Anni Jokinen ottaa selvää, keiden kanssa sairastuneet ovat olleet ja kuka on saattanut altistua. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Helsinkiläinen keskustakirjasto Oodin kirjastovirkailija Anni Jokinen on Sajaman väliaikainen kollega.

Jo keväällä hän oli töissä Helsinki-avussa. Sen kautta välitettiin apua ikäihmisille. Heitä autettiin muun muassa ruokaostosten tekemisessä.

Koronajäljittäjän työ poikkeaa täysin siitä, mitä teatterissa tai kirjastossa normaalisti tehdään.

Nyt Sajaman ja Jokisen tehtävänä on selvittää, ketkä ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle.

Anni Jokinen on iloinen koronaan sairastuneiden avuliaisuudesta.

– Olen yllättynyt, kuinka hyvin he muistavat, missä ovat liikkuneet ja kenen kanssa. Itse en välttämättä muistaisi, mitä olen tehnyt tiettynä päivänä viikko sitten.

Kallion virastotalossa Helsingissä työskentelee yli 200 koronajäljittäjää. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Vaikka pestiä koronajäljittäjänä on takana vasta vähän aikaa, kumpikin on uuteen kokemukseensa tyytyväinen.

– On todella mukavaa, että pystyn auttamaan tällaisessa tilanteessa, Jokinen sanoo.

Sajama tuntee samoin, mutta:

– En koe itseäni sankariksi. Mielestäni on jokaisen velvollisuus toimia, ja tämä on minun panokseni tänä vaikeana aikana.

Kulttuurialan työntekijät ovat töissä koronajäljittäjinä tai apuna päiväkodeissa omalla suostumuksellaan, väliaikaisesti sekä päätyönsä työehdoin ja palkalla.

Kirjastovirkailija Anni Jokinen jatkaa jäljittäjänä vielä tammikuussa, valomestari Simo Sajama ainakin vuodenvaihteeseen.

Johtajat kannustavat muihin tehtäviin

Sekä Sajaman että Jokisen työpaikoilla alaisia kannustettiin vaihtamaan väliaikaisesti työtehtävää.

Simo Sajama sanoo, että hänen työnsä valomestarina ovat radikaalisti vähentyneet koronan takia. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Savoy-teatterista on siirtynyt koronatöihin useita työntekijöitä: valomestarin lisäksi muun muassa tuottaja sekä näyttämö- ja äänimestarit.

– Koska korona on iskenyt erityisesti kulttuurialaan, on tärkeää, että tauti saataisiin pikaisesti kuriin, johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä sanoo.

Savoy-teatteri kuuluu Helsingin kaupungin kulttuuripalveluihin.

– Hyvä, että kaupungin työntekijät ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, hän jatkaa.

Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara on samaa mieltä. Hän laskee, että työntekijöistä toistakymmentä on siirtynyt muihin tehtäviin kuten koronajäljittäjiksi tai apulaisiksi päiväkoteihin.

Muiden pääkaupunkiseudun kirjastojen tavoin Oodinkin toimintaa on rajoitettu (siirryt toiseen palveluun) ainakin 20. joulukuuta saakka. Siksi kirjastossa työntekijätarve on normaalia vähäisempi.

– Jos koronatilanne ei muutu paremmaksi, yhä useampi kirjastolainen voi lähteä vähäksi aikaa muihin töihin, Anna-Maria Soininvaara sanoo.