Hyppää sisältöön

Sähkönkulutus vähentynyt jopa 10 prosentilla – lauha talvi näkyy selvästi sähkölämmittäjän kukkarossa: "Nyt saa laittaa rahansa pankkiin"

Kuluttaja kiittää, mutta sähköyhtiöissä tuskaillaan tänä vuonna tuloksien kanssa.

Lattilämmitys on kaikista suurin sähkösyöppö, silloin kun taloa lämmitettään sähköllä. Toinen paljon energiaa kuluttava laite on vesivaraaja, joka lämmittää käyttöveden. Ilmalämpöpumppu kuluttaa myös, kun lämmitettään tai viilennetään. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kun kokkolalainen Hannu Ritola rakensi talonsa vuosituhannen vaihteessa, lattiaan asennettiin sähkölämmitys.

Tänä vuonna Ritolalla ollut aihetta hymyyn, kun sähkölasku on tullut postissa, koska lämmityskustannukset ovat merkittävästi pudonneet.

– Kyllä se on laskuissa näkynyt. Muutama vuosi sitten, kun oli kylmiä talvia, laskut olivat paljon suurempia. Nyt saa laittaa rahansa pankkiin, Ritola sanoo.

Haasteellinen vuosi

Kulutuksen lasku yhdistettynä hintojen laskuun syö sähköyhtiöissä tulosta viivan alta. Tänä poikkeuksellisena vuonna myös sääolosuhteet ovat vaikuttaneet energian hintoihin.

Esimerkiksi Vaasan sähkö tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että leuto sää sekä sateinen ja tuulinen säätyyppi painoivat sähkön markkinahintaa alas. Yhtiön mukaan myös koronakevät ja -kesä vaikuttivat energiankulutukseen.

Kokonaisuudessaan sähkönkulutus on laskenut useita prosentteja tänä vuonna. Tämä näkyy jo konkreettisesti sähköyhtiöiden tuloksissa. Esimerkiksi Fingrid antoi jo tulosvaroituksen 10.12.

– Kulutus on ollut noin seitsemän prosenttia alempi, kuin edellisenä vuonna. Siinä näkyy lauha talvi ja paperitehtaiden työnseisaus alkuvuodesta, kertoo Fortumin pääanalyytikko Lari Järvenpää.

Sähkön hintakehityksen viimeisimpiin uutisiin kuuluu Olkiluodon torstaisen poikkeustilanteen aiheuttama hintapiikki.

Jos Hannu Ritola sattusi rakantamaan vielä uuden talon, niin siinä tapauksessa hän vertailisi eri lämmitysmuotoja todella tarkkaan. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Sähkön kulutuksen notkahdus syö sähkönmyyjien tulosta. Ilman tukkusähkön suojamekanismeja olisi vaikeaa toimia markkinoilla.

– Olemme suojanneet ostamamme sähkön ja näin vältytään yllätyksiltä, sanoo Mikko Rintamäki Kokkolan Energiasta.

Suojaaminen tarkoittaa, että ostetun energian hinta pysyy, vaikka hinta sähköpörssissä vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Näin varmistetaan, että sähkön myyjälle jää katetta myynnistä.

Tukkuhinat käyvät miinuksella

Viimeiset kymmenen vuotta sähkön markkinahinta on vaihdellut voimakkaasti. Hinta on muutaman kerran piipahtanut myös miinuksella.

– Saksassa tukkusähkön negatiiviset hinnat ovat yleisempiä, mutta pohjoismaissa on monta eri mekanismia, jotka joustavat, Lari Järvenpää sanoo.

Mikko Rintamäki Kokkolan Energiasta kertoo, että heillä ei ole mitään keinoa ennustaa tulevaisuutta. Ainoa tapa varmistaa, että nenä pysyy pinnalla on suojata sopimuksia hinnanvaihteluilta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Tilastot kertovat, että sähkön tukkuhintaan ei löydy mitään trendiä, koska hintavaihtelut (siirryt toiseen palveluun) ovat niin suuria.

– Tukkusähkön hinnanvaihtelut ovat vuositasolla valtavia, Järvenpää sanoo.

Tukkusähkön hinnanvaihtelut eivät näy kuluttajalle. Hannu Ritola pitäytyy sähkölämmityksessä, sillä investointi johonkin muuhun lämmitysmuotoon on niin hinnakas, että se ei houkuttele.

- Jos 15 000 euron investointi kuoletetaan parissakymmenessä vuodessa, niin se on turhan pitkä aika. Moni pelkää turhaan tätä nykyistä lämmitystapaa. Sähkö on ihan hyvä, sanoo Hannu Ritola.

Sähkön myynti kuluttajille on matalakatteista bisnestä.

– Se muistuttaa vuosi vuodelta enemmän puhelinliittymäkauppaa, Mikko Ritamäki sanoo.

Lue seuraavaksi:

.
.