1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Lukuvuoden odotetuin päivä on vaarassa peruuntua – nuori lukiolainen pelkää 500 euron puvun jäävän naulaan ja toivoo tanssien siirtoa toukokuulle

Opetushallitus ei ole antanut lukioille virallisia ohjeita siitä, millä tavalla vanhojen tanssiaiset tulisi järjestää. Jokainen lukio toimii alueensa koronaohjeistuksen mukaan.

lukio
Jade Sairanen esittelee vanhojen tanssi -mekkoaan
Lukion toista vuotta käyvälle Jade Sairaselle vanhojen tanssit on yksi tämän lukuvuoden kohokohdista. Pyry Sarkiola / Yle

Lukion toisella luokalla opiskeleva Jade Sairanen katsoo tietokonettaan kasvot peruslukemilla. Näytöllä liikunnaopettaja Jaana Välimäki näyttää Night Feaver -tanssin askelia. Tämän lisäksi tietokoneelta opiskellaan alkeita myös klassikkotanssi Cicapoon.

– Tuntuuhan se vähän hassulta täällä omassa huoneessa pyöriä ympyrää, katsoa tansseja ja matkia niitä yksin, Sairanen sanoo.

Monella suomalaisella lukiolla vanhojen tanssien harjoittelu käynnistyi joulukuun alussa, kun lukiovuoden kolmas opintojakso pyörähti käyntiin.

Koronan leviämisvaiheessa oleva Kymenlaakso siirsi lukio-opiskelun etäopetukseksi viime viikolla. Samalla verkkoon siirtyi myös vanhojen tanssien harjoittelu.

Jade Sairanen harjoittelee vanhojen tansseja videolta huoneessaan
Jade Sairanen harjoittelee vanhojen tanssien askelia omassa huoneessaan. Toiveissa olisi päästä oikeisiin harjoituksiin ennen tanssiaispäivää.Pyry Sarkiola / Yle

Lukioilaisten liitosta kerrotaan, että tanssiaskelia opetellaan nyt etänä ympäri Suomen. Osassa lukioista yhteisharjoituksia voidaan järjestää.

– Näissä tapauksissa on varattu harjoitteluun isompia tiloja, joissa parien olisi mahdollisuus pitää turvavälejä. Harjoituksia on toteutettu maskeja ja hanskoja käyttäen, Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski sanoo.

Kotkalaisen Jade Sairasen koulussa, Kotkan lyseossa, osasta paritansseja on muokattu rivitansseja niin, että turvavälit säilyvät.

– Emme ole tanssiparini kanssa vielä treenanneet yhdessä. Toivottavasti päästään harjoittelemaan isommalla porukalla ennen tanssiaispäivää, Jade Sairanen sanoo.

Lukiot valmistautuvat poikkeusjärjestelyin tuleviin vanhojen tansseihin.

Opetushallitus ei ole antanut lukioille virallisia ohjeita siitä, millä tavalla tanssiaiset tulisi järjestää. Jokainen lukio toimii helmikuussa alueensa koronaohjeistuksen mukaan.

– Näiden rajoitusten takia on lähtenyt pientä intoa kaikilta. Nyt pitää vain toivoa, että katsojia saa tulla paikalle. Yleisö tuo tunnelmaa ja fiilistä tanssia. Jos tansseista olisi striimilähetys, niin eihän siitä samalla tavalla edes näe kaikkea, Sairanen sanoo.

Jade Sairasen korvakorut vanhojen tansseihin
Jade Sairasen tanssiaislookin yhtenä yksityiskohtana on korvakorut.Pyry Sarkiola / Yle

Puku ostettu ja kampaaja varattu

Jade Sairanen kertoo, että tanssiharjoitusten käynnistyttyä opiskelijayhteisössä puhutaan paljon tanssiaisista ja niihin valmistautumisesta.

Samalla hän ottaa tanssipukunsa esiin. Se roikkuu hänen huoneensa seinällä.

– Tilasin sen jo kesällä. Se tehtiin minulle mittatilaustyönä, Sairanen sanoo.

Jade Sairanen esittelee vanhojen tanssi -mekkoaan
Jade Sairasen tanssipuku on mittatilaustyötä. Hän osti sen kesällä.Pyry Sarkiola / Yle

Juhlapuvun hinta oli noin 500 euroa. Sairanen kuvailee panostusta isoksi, mutta tanssiaisten ainutlaatuisuus tekee siitä kannattavan hänelle.

– Vanhojen tanssit voivat olla vain kerran elämässä -juttu. Minusta puku on tosi kaunis ja haluaisin kovasti päästä käyttämään sitä keväällä, Sairanen naurahtaa.

– Puvun lisäksi olen tilannut sopivia koruja ja varannut tanssipäivälle kampaajan. Kengät minulla olikin jo omasta takaa, Sairanen sanoo.

Jade Sairanen
Jade Sairanen ajattelee, että olisi fiksua siirtää tanssiaispäivää helmikuulta. Hän toivoisi tanssiaisiin yleisöä tunnelman vuoksi.Pyry Sarkiola / Yle

Huolellisista valmisteluista huolimatta arvaamaton koronatilanne on tehnyt lukioiden valmistautumisesta suureen tanssiaispäivään vaikeaa. Osassa Suomen lukioita perinteiselle helmikuun tanssipäivälle on suunniteltu jo varapäivä toukokuulta.

– Omasta mieltästäni ja varmaan monen muunkin mielestä olisi kaikkein paras vaihtoehto, että tanssit siirrettäisiin toukokuulle. Rajoitukset eivät varmaan enää olisi silloin yhtä tiukkoja. Kampaaja-aikaakin voisi varmasti vielä muuttaa, Sairanen sanoo ja hymyilee.

Lue seuraavaksi