1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Soklin kaivos

Yara luopuu Soklin kaivoshankkeesta ja myy sen Suomen valtiolle

Kauppahinta on nimellinen ja käsittää Soklin kaivosoikeudet, luvat, selvitykset ja tutkimustulokset.

Soklin kaivos
Soklin fosfaattimalmin vanhoja koekasoja. Sokli, Savukoski, elokuu 2015.
Soklin fosfaattimalmin vanhoja koekasoja. Sokli, Savukoski, elokuu 2015.Tapani Leisti / Yle

Norjalainen lannoiteyhtiö Yara luopuu Soklin kaivoshankkeesta Savukoskella ja myy sen Suomen Malmijalostukselle, joka on valtion sijoitusyhtiö. Yara kertoo, että kauppahinta on nimellinen ja käsittää Soklin kaivosoikeudet, luvat, selvitykset ja tutkimustulokset.

Yaran mukaan lupaprosessien pitkittyminen on osaltaan vaikuttanut hankkeen myyntipäätökseen. Muita syitä myyntiin ovat muun muassa investointikustannukset, hankkeen logistiset haasteet ja aikataulumuutokset sekä fosfaatin saatavuus ja maailmanmarkkinahinta.

Yara on suunnitellut Soklin kaivosta Itä-Lappiin jo vuosia. Yara sai oikeudet kaivoshankkeeseen vuonna 2007, kun valtio myi osuutensa Kemira GrowHow’sta norjalaisyhtiölle. Soklin fosfaattiesiintymä löydettiin vuonna 1967. Kaivoksen perustamisen kannattavuutta on tutkittu siitä lähtien ja hankkeella on ollut useita omistajia.

Soklille on myönnetty vuonna 2018 ympäristölupa, josta tehtiin useita valituksia. Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi toukokuussa suurimman osan ympäristö- ja vesitalousluvasta tehdyistä valituksista. Samalla se kuitenkin tiukensi jätepäästöjen rajoja ja hylkäsi merkittävän osan louhintaluvasta. Samoin hallinto-oikeus määräsi lisää selvityksiä kaivoshankkeen ympäristövaikutuksista. Yaran Sokli-hankkeen vetäjänä toiminut Eero Hemming kommentoi tuolloin päätöksen tarkoittavan kaivoshankkeen lykkääntymistä vuosilla.

Tällä hetkellä ympäristölupa on Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Savukoskella ilahduttiin kotimaisesta omistajasta

Suomen Malminjalostus Oy jatkaa lupaprosesseja ja kannattavuuden sekä alueen logististen yhteyksien selvittämistä. Hankkeen yhteydessä on pohdittu niin rekkakuljetuksia kuin junaradan rakentamista.

– Järjestely mahdollistaa sen, että Soklia koskevat selvitykset ovat käytettävissä täällä kotimaassa sen sijaan, että kaivosoikeudet olisivat mahdollisesti päätyneet kolmannelle osapuolelle, kommentoi Suomen Malminjalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen kauppaa yhtiön tiedotteessa.

Suomen Malminjalostus Oy:n mukaan Soklin alueelta löytyy fosfaatin lisäksi myös harvinaisia maametalleja, joita käytetään esimerkiksi sähköautoissa sekä tuulivoimaloiden turbiineissa. Yhtiö arvioi kaivoksen hintalapuksi noin miljardi euroa.

Savukosken kunnanjohtaja Antti Mulari pitää omistajanvaihdosuutista yllättävänä, mutta tervetulleena.

– Tämä on kunnan kannalta yllättävää, koska Yara on sitoutunut pitkäaikaiseen työhön ja vienyt projektia eteenpäin pitkäjänteisesti. Toisaalta olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että hanke on saanut kotimaisen omistajan, jossa on valtio vahvasti taustalla.

Mulari ei osaa arvioida, vaikuttaako omistajanvaihdos hankkeen toteutumisen todennäköisyyteen. Mulari uskoo kuitenkin, että kaivoksella olisi jo pelkästään työllisyysnäkökohdista suuri merkitys valtiolle.

– On esitetty arvio, että 250 suoraa työpaikkaa olisi silloin kun kaivos on toiminnassa ja tuhatkunta työpaikkaa siinä vaiheessa, kun kaivosta valmistellaan, Mulari sanoo.

Välillisten työpaikkojen arvioitu määrä on Mularin mukaan kolminkertainen.

Lue seuraavaksi