1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Joensuun bussilinjat tamperelaisyhtiön hoidettaviksi

Länsilinjat Oy aloittaa Joensuun joukkoliikenteen liikennöitsijänä kesäkuussa 2021, ja tuo 13 sähköbussia joukkoliikenteeseen vuonna 2022.

joukkoliikenne
Linja-auto Hämeenkadulla
Länsilinjat Oy hoitaa useita linjoja muun muassa Tampereen joukkoliikenteessä. Heidi Möttönen / Yle

Joensuun kaupungin joukkoliikennettä pyörittää kesäkuusta lähtien uusi liikennöitsijä. Paikallisliikenteen tarjouskilpailun on voittanut tamperelainen Länsilinjat Oy, joka liikennöi muun muassa linjoja Hämeenlinnan, Tampereen ja Turun seudun joukkoliikenteessä.

Kilpailutus koski Joensuun kaupunkilinjoja, joita ajetaan 20 bussilla. Sopimus kestää aluksi seitsemän vuotta, ja sopimusta voidaan jatkaa kolmella vuodella.

Tarjouksia tuli viideltä eri liikennöitsijältä. Voittanut tarjous oli hinnaltaan toiseksi halvin. Hinnan lisäksi kilpailukriteereissä mukana oli laatu.

Voiton ratkaisi se, että tamperelaisliikennöitsijä pystyi lupaamaan puhtaalla energialla kulkevia busseja nopeasti liikenteeseen.

– Vähimmmäisvaatimuksena oli, että 8 puhdasta bussia saataisiin vuoteen 2026 saakka tietyin siirtymäaikaehdoin, ja siitä eteenpäin 12 puhdasta bussia. Tässä tapauksessa voittajan tarjous tulee antamaan 13 sähköbussia, ja ajoneuvot olisivat kesän 2022 aikana liikenteessä, sanoo logistiikkapäällikkö Juha-Matti Alanen.

– Tämä sähköbussiteknologia on hyvin paljon mennyt viime aikoina eteenpäin ja näitä on ruvennut tulemaan näissä hankinnoissa myös muuallekin Suomeen. Palveluntuottajalla on luottamus siihen, että he voivat liikennöidä myös talvisin kyseisillä sähköbusseilla, toteaa Alanen.

Joensuun joukkoliikenteen liikennöitsijä on tällä hetkellä Savo-Karjalan Linja. Vaikka liikennöitsijä vaihtuu, voivat kuljettajat siirtyä uuteen linjayhtiöön halutessaan niin sanottuina vanhoina työntekijöinä.

Lue seuraavaksi