1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. villieläimet

Pelastuslaitos on saanut jo useita soittoja jäätyneistä joutsenista Etelä-Savossa – "terve lintu ei jäädy kiinni"

Jäällä olevat joutsenet voivat huilata paikoillaan tuntien ajan tai jopa yön yli.

villieläimet
Joutsen ja sorsia rannassa.
Joutsen ei säikähdä jään kylmyyttä. Arkistokuva.Juha Hintsala / Yle

Etelä-Savon pelastuslaitoksen puhelin on pirahtanut jo useaan otteeseen loppuviikolla lintuasioiden takia. Huolestuneet kansalaiset ovat ilmoittaneet lampiin ja järviin jäätyneistä linnuista.

– Eilisen päivän ja tämän päivän aikana on tullut puheluita suoraan meille ja myös hätäkeskuksen kautta, sanoo palomestari Jarno Laikola.

Muutamissa kohteissa pelastuslaitoksen yksikkö kävi paikan päällä.

– Minun reilun 10 vuoden uran aikana ei ole kertaakaan tullut sellaista vastaan, että olisi lintu ollut jäätyneenä kiinni.

Myös eläinhoitolaa Mikkelissä pyörittävä Jarmo Lautamäki sai eilen torstaina kahdeksan puhelua aiheen tiimoilta ja perjantainakin on tullut muutamia.

– 12-vuotisen urani aikana en ole nähnyt jäätynyttä joutsenta. Lintu voi ottaa neljänkin tunnin torkut jäällä, villieläinhoitaja Jarmo Lautamäki toteaa.

Joutsenet voivat muuttoreissuillaan myös yöpyä järven jäällä.

– Jää on nyt tosi turvallinen linnuille, kun se ei kanna vielä painavamman petoeläimen painoa. Jäällä näkyvyys on hyvä rantaan verrattuna.

Pelastuslaitokselta toivotaan, että apua hälytettäisiin vain varmoissa tapauksissa.

– Lähtökohtaisesti näissä ei tarvitse soittaa pelastuslaitokselle. Jos selkeästi näkee, että eläin on siipirikkoinen tai muuten loukkaantunut, niin sitten voi kilauttaa, palomestari Jarno Laikola ohjeistaa.

Lue seuraavaksi