Hyppää sisältöön

Korona on syönyt käsityöläisiltä tärkeän myyntikanavan – Itä-Suomessa riittää silti uskoa tulevaisuuteen

Käsityöläisille merkittäviä messuja ja markkinoita on peruttu keväästä lähtien. Taudin toinen aalto iski joulumyyntiin.

Kädentaitojen arvostus ja harrastus ovat nousseet korona-aikana. Tuotteiden myynti on kuitenkin vaikeutunut, kun messut on jouduttu perumaan. Kuva käsityömessuilta Seinäjoelta ennen koronaa. Kuva: Pasi Takkunen/YLE

Koronan taltuttamistoimet ovat vähentäneet merkittävästi tuloja käsityöyrittäjiltä.

Käytännössä kaikki messut ja suuret myyntitapahtumat on peruttu keväästä lähtien. Myös monen käsityöläisen vuoden tärkein myyntiaika joulun alla on tyrehtynyt koronan toisen aallon rajoituksiin.

Itäsuomalaisissa käsityöyhdistyksissä tilanne on hyvin tiedossa.

– Nyt on nettimessuja ollut keväällä ja syksyllä, mutta tilaisuudet, joissa kokoonnutaan on jouduttu perumaan. Kyllä on hankala tilanne käsityöläisille. Ne ovat kuitenkin suuria tapauksia myydä tuotteitaan; heiltä on suurin osa myynnistä nyt pois, kertoo Taito Shopin myymälänhoitaja Mervi Lankinen Kuopiosta.

Isoilla messuilla on pienyrittäjille paitsi taloudellinen myös sosiaalinen merkitys.

– On tärkeä tavata muita yrittäjiä. Sitä kautta yrittämisen ja jaksamisen tuki on varmasti jäänyt pienemmälle, harmittelee toiminnanjohtaja Tuija Tekin Taito Pohjois-Karjala -yhdistyksestä.

Tämän vuoksi yhdistys on järjestänyt Pohjois-Karjalassa nettitapaamisia.

– Omissa hankkeissa on pidetty yhteyttä alan yrittäjiin Teams-palavereissa ja sitä kautta tsempattu toisiamme, toiminnanjohtaja kertoo.

Moni käsityöläinen askaroi tuotteitaan nimenomaan joulumarkkinoille., mutta tänä vuonna myyntitapahtumat ovat vähissä. Kuvan himmeli on Joensuun Taitokorttelista, jossa järjestetään tavanomaista pienempi joulukylä. Kuva: Lea Joutsensaari / Yle

Verkkokaupan taitavat pärjäävät paremmin

Kun asiakkaat ovat liikkuneet niukemmin korona-aikana, moni käsityöläinen perusti viime kesänä valtion yritystuella oman verkkokaupan tuotteidensa myyntikanavaksi.

Alalla työskentelevä arvioi, että nettikaupan omaavat ovat pärjänneet parhaiten.

– Ne, joilla on niinsanottuja hybridimalleja eli on kivijalka olemassa ja mahdollisuus verkkokaupan kautta myydä käsityötuotteita, Taito Pohjois-Karjalan toiminnanjohtaja Tuija Tekin arvioi.

Monilla nuorilla riittää rohkeutta ryhtyä käsityöyrittäjiksi epävarmuuden keskelläkin.

– He tekevät asiat eri tavoin: näyttäytyvät pop-up-muodoissa pikaisesti kivijaloissa. Sitten on verkkokauppa-alusta, missä toimia. Ja he taitavat myös sosiaalisen median kautta tapahtuvan markkinoinnin. Varmasti sitä kautta päästään kivoihin myyntitapahtumiin, Tekin otaksuu.

Vaikka korona-aika on koetellut käsityöläisiä, luopujia on vähän.

– Keiden kanssa olen keskustellut, niin sitkeä yrittäminen jatkuu ja sisulla mennään, lannistuneita ei ole ollut. Yhteishengellä painetaan vaikean ajan läpi, vakuuttaa myymälänhoitaja Mervi Lankinen Kuopion Taito Shopista.