Hyppää sisältöön

Pohjois-Ruotsissa teollisuuteen syntyy tuhansia uusia työpaikkoja – korona vähensi suomalaisten kiinnostusta

Ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö LKAB on ilmoittanut jättimäisestä investointiohjelmasta ja Skellefteån akkutehdas palkkaa parituhatta työntekijää.

LKAB:n kaivos Svappavaarassa. Kuva: Fredric Alm / LKAB

Pohjois-Ruotsissa on töitä tarjolla, mutta suomalaisten kiinnostus on vähäistä. Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja on paljon muun muassa hoito- ja rakennusalalla. Lisäksi tulevina vuosina Pohjois-Ruotsiin on syntymässä tuhansia teollisuuden työpaikkoja.

Ruotsin valtion omistama kaivosyhtiö LKAB on ilmoittanut jättimäisestä investointiohjelmasta, jolla se aikoo tehdä raudanvalmistuksesta hiilidioksiditonta. Yhtiö aikoo tulevien parin vuosikymmenen aikana käyttää investointeihin 400 miljardia kruunua eli lähes 39 miljardia euroa. (siirryt toiseen palveluun) (SVT:n uutinen).

Länsinaapurin tarjoamista työmahdollisuuksista huolimatta suomalaisten kiinnostuksen uskotaan jatkossakin pysyvän laimeana. Korona-ajasta on jäämässä pitkäkestoinen jälki.

– Uskon, että vie vuosia ennen kuin työvoiman liikkuvuus pohjoisessa on koronaa edeltävällä tasolla, arvioi koordinaattori Päivi Koivupalo Rajaneuvonnasta.

Työvoiman liikkuvuus ei ole vähentynyt pelkästään Suomen ja Ruotsin välillä.

– Samanlaista signaalia olen saanut raja-alueiden neuvontapalveluista Norjan ja Ruotsin väliltä, hän lisää.

Entä jos rajat menevät taas kiinni

Myös projektorikoordinaattori Birgitta Tamminen Arbeta tillsammans -hankkeesta on huomannut saman kehityksen.

– Keskustelupalstoja lukiessa huomaa kuinka ihmiset miettivät, uskaltaako hakea töitä rajan toiselta puolen tai uskaltaako muuttaa töiden perässä. Esimerkiksi, saako korvauksia, jos tulee vielä tilanne, että rajat laitetaan kiinni, Tamminen sanoo.

Koronaan liittyvät asiat ovat uusi työn perässä liikkumiseen liittyvä henkisen puolen kysymys.

– Aiemmin ovat lähtijät miettineet sitä, miten selviän töissä vieraalla kiellellä ja miten osaan toimia erilaisessa työpaikkakulttuurissa, kertoo Tamminen.

Asenteiden muutos ei koske pelkästään suomalaisia työntekijöitä.

– Myös työnantajat miettivät useamman ekstrakerran sitä, kannattaako rajan toiselta puolen rekrytoida, sanoo Päivi Koivupalo.

Kun valtakunnan rajan ylittäminen on ollut vaikeampaa, se on voinut vaikuttaa muun muassa toisesta maasta tulevan aliurakoitsijan toimintaan.

Hoito- ja rakennusalalla tarvetta tekijöille

Norrbottenin alueella on tällä hetkellä tarjolla noin 1 500 avointa työpaikkaa.

– Noin 300 hoitoalan ja 350 rakennusalan työpaikkaa löytyy, mutta lähes kaikille muillekin aloille on vapaita työpaikkoja, kertoo Koivupalo.

Rakennusalan ammattilaisten tarve kasvaa nykyisestä, kun LKAB:n investointiohjelmaa aletaan toteuttaa.

Lue myös: