Hyppää sisältöön

Duudsonit ovat temppuilleet jo 20 vuotta, eikä kolhuilta ole vältytty – Kuinka hyvin sinä tunnet HP:n, Jukan, Jarnon ja Jarpin edesottamuksia?

Pohjalaisten rämäpäiden sekopäisiäkin temppuja on esitetty kotimaan lisäksi ulkomailla yli 150 maassa.

Duudsonit Jackass 3D elokuvan ensi-illassa Los Angelesissa 13.10.2010 Kuva: Peter Brooker/Shutterstock/All Over Press

Jarppi, Jukka, HP ja Jarno ovat hurmanneet, naurattaneet, itkettäneet, kauhistuttaneet ja raivostuttaneet tv-katsojia jo 20 vuoden ajan.

Seinäjokelaisnelikko aloitti julkisen uransa vuonna 1997 julkaistuilla VHS-kaseteilla. Jarno Laasala käytti rakennustöissä tienaamiaan rahoja videokameroihin ja kuvasi rullalautailu- ja maastopyöräilyvideoita. Näitä hän myi kavereilleen ja seinäjokeliaislle yrityksille myytäväksi eteenpäin.

Vuonna 2000 hän perusti oman tuotantoyhtiön, jonka ensimmäinen tuotos oli Extreme Duudsonit.

Laasalan, HP Parviaisen, Jarno Leppälän ja Jukka Hildenin tyylinä on ollut tehdä ensin ja miettiä vasta sitten. Kolhuilta ei ole vältytty. Jarpilta on murtunut muun muassa selkä, Jarnolta kylkiluut ja HP:lta polvi.

Duudsonien ensiesiintyminen televisiossa tapahtui kaapelitelevisiokanava MoonTV:llä tammikuussa 2001. Kuvassa Jukka ja Jarno. Kuva: All Over Press

Päättömiin temppuihin erikoistuneet miehet ovat taistelleet tiensä tv-alan huipulle. Duudsoneiden sekopäisiäkin temppuja on esitetty kotimaan lisäksi ulkomailla yli 150 maassa. Vuonna 2010 Duudsonit solmivat viihdekanava MTV:n kanssa ennätyksellisensuuren sopimuksen. Neljä lapsuudenkaveria napapiiristä toteuttamassa amerikkalaista unelmaa onnistui.

Duudsoneiden elokuvat ja sarjat nauttivat yleisön suosiota, mutta eivät niinkään kriitikoiden. Duudsoneiden elokuva voitti vuoden 2006 Jussien jaossa yleisöäänestyksen 47 prosentin ääniosuudella, mutta ei saanut elokuvakriitikoilta ylistystä. Myös Kultainen Venla -kilpailussa kävi samoin vuonna 2013: Yleisö palkitsi, kriitikot eivät.

Muita kunnianosoituksia on tullut, kuten kutsu itsenäisyyspäivän juhliin, oma postimerkki, kirja Duudsonit – Härmästä Hollywoodiin ja esimerkiksi kutsu Valkoiseen taloon.

Duudsonit Kultainen Venla -gaalassa Suomen Kansallisoopperassa 2015. Kuva: Ari Lahti / All Over Press

Liikutuksen kyyneliä

Viime vuosina temppuilu on jäänyt vähemmälle ja tehdyt ohjelmat ovat olleet asiapitoisempia. Duudsonit ovat kunnostautuneet erityisesti sarjojen oikeuksien myynnissä.

Julkisuudessa he ovat puhuneet vaikeista aiheista, kuten kiusaamisesta, masennuksesta, loppuunpalamisesta, vanhempien alkoholismista, syövästä ja avioeroista.

Pohjalaiset rämäpäät eivät ole pelänneet näyttää tunteitaan ja ovat pysyneet yhdessä.

– Meillä on aito arvostus toisiamme kohtaan ja luotamme toisiimme. Olemme oppineet kohtaamaan vaikeitakin asioita ja käsittelemään niitä. Uskallamme olla haavoittuvaisia ja näemme sen rohkeutena. Ytimessämme on ystävällisyys ja rakkaus itseämme ja toisiamme kohtaan, Jarno Laasala kertoo.

Myöskään kotiseutuaan Etelä-Pohjanmaata ja Seinäjokea he eivät ole unohtaneet. Vaatebrändi Lakeus ja aiemmat “Isäntä”-paidat osoittavat, että juuret pysyvät Pohjanmaalla, vaikka harva miehistä enää asuu alueella.

Mitä on vielä luvassa?

– En oikeastaan koe, että meillä on tekemättä jotakin, on vain ystävyyttä elettävänä ja siinä sivussa keksitään jotain tekemistäkin, HP Parviainen kertoo.

Laasalan mukaan viihteen lisäksi miehillä on syvempää elämänkokemusta ja viisautta, jota ei ole vielä jaettu maailmalle.

– Elämää ei pidä ottaa liian vakavasti, heittäytyä elämään ja ottaa se avosylin vastaan. Itse on tullut kuljettua kriiseissä isojen surujen, tuskan ja kivun läpi vapauttaen näitä tunteita. Kun uskallamme kohdata näitä vaikeilta tuntuvia tunteita, niin ne kuljettavat valtavan määrän viisautta mukanaan.

Kuinka hyvin sinä tunnet Duudsonit?

Artikkelissa ja kyselyssä on käytetty apuna Duudsonit – Härmästä Hollywoodiin -kirjaa (kirjoittaja Jani Niipola).