1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Voinko ottaa lapseni pois koulusta omaehtoiseen karanteeniin ennen joulua, pohtii moni vanhempi – linja on selkeä: edes rehtori ei voi lupaa antaa

Helsingin kouluihin on tullut kyselyjä, voisivatko lapset jäädä omaehtoiseen karanteenin ennen kuin menevät tapaamaan isovanhempiaan jouluna.

Helsingissä joululoma alkaa 23. päivä. Kuvituskuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Ainakin Helsingissä kouluihin on alkanut joulun lähestyessä tulla vanhemmilta kyselyjä, voisivatko lapset jäädä karanteeniin ennen kuin tapaavat isovanhempiaan joulun pyhinä. Helsingissä peruskouluissa joululoma alkaa 23. päivä.

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan oppilaat eivät voi olla pois koulusta omaehtoisen karanteenin perusteella.

– Oppivelvollisuuskoulussa ei tunneta omaehtoista karanteenia.

Hänen mukaansa koulun rehtorikaan ei näin ollen voi tällaiseen lupaa antaa.

– Laki lähtee kyllä siitä, että tällainen ei ole mahdollista.

Pohjolainen kertoo, että poikkeukselliset opetusjärjestelyt ovat mahdollisia, jos joku perheenjäsenistä kuuluu riskiryhmään. Tällöin erityiset opetusjärjestelyt ovat perusteltuja.

Töölön yhteiskoulun lehtori Sonia Taiarol kertoo, että yhteydenottoja on tullut myös heidän kouluunsa.

– On tullut kyselyjä, mutta se ei ole pätevä syy olla pois koulusta.

Taiarolin mukaan Töölön yhteiskoulussa pidetään hyvänä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän näkemystä etäopetuksen koulukohtaisista linjauksista.

– Meillä ei ole tartuntoja erityisesti ollut, joten voimme jatkaa lähiopetuksessa.

Taiarolin mukaan yläkouluille annettua maskisuositusta on onnistuttu Töölön yhteiskoulussa toteuttamaan hyvin. Maskeja tilattiin heti ja niitä on myös käytetty.

Voit keskustella aiheesta 12.12. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta