Hyppää sisältöön

United Brotherhoodin johtajalle liki 10 vuotta vankeutta – myös muille liivijengin jäsenille kovia rangaistuksia

Tero Holopainen on kiistänyt olevansa väkivaltaisen järjestön johtaja. Liivijengin jäsenyys kovensi tuomioita.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoo, että Tero Holopainen (vas.) on United Brotherhoodin tosiasiallinen johtaja. Kuvassa Holopainen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 23. marraskuuta 2020. Taaempana Holopaisen avustaja Ilkka Ukkonen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut rikollisryhmä United Brotherhoodin (UB) johtajan Tero Holopaisen 9 vuoden ja 8 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus on katsonut ratkaisussaan Holopaisen olleen UB:n tosiasiallinen valtakunnallinen johtaja ainakin vuodesta 2016 alkaen.

Oikeuden mukaan UB ja siihen kiinteästi liittyvä Bad Unionin ovat vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneitä ryhmiä.

– Asemassaan Holopainen on päättänyt United Brotherhoodin yleisestä organisoinnista sekä sellaisen infrastruktuurin ja sellaisten toimintatapojen luomisesta ja kehittämisestä, joiden kautta on rakentunut United Brotherhoodin kyky ryhmänä tehdä systemaattisesti ja laajamittaisesti rikoksia ja jatkaa rikosten tekemistä siitäkin huolimatta, että useitakin rikosten suorittamistason ihmisiä on joutunut välillä vankilaan, todetaan tuomiossa.

Oikeuden mukaan Holopainen on tehostaakseen käskyjensä noudattamisvelvollisuutta käyttänyt tai vähintään uhannut käyttää väkivaltaa muita jäseniä kohtaan.

– United Brotherhoodin rikolliseen toimintaan luodut toimintamallit ovat tehokkaasti suojelleet pitkään United Brotherhoodin johtajana toiminutta Holopaista itseään rikosvastuuseen joutumiselta.

Oikeuden mukaan Holopainen on syyllistynyt järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuulumisen lisäksi myös kolmeen törkeään huumausainerikokseen, törkeään rahanpesuun, kahteen ampuma-aserikokseen, ryöstöön, kätkemiseen, kiristyksen yritykseen, kavallukseen ja rekisterimerkintärikokseen. Oikeus hylkäsi kymmenen syytekohtaa.

Käräjäoikeus määräsi Holopaisen vangittavaksi ja passitettavaksi vankilaan.

Syyttäjä vaati Holopaiselle 13 vuoden maksimirangaistusta lukuisista törkeistä rikoksista ja rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

UB-jäsenyys rangaistusten koventamisperuste

Laajassa rikosjutussa on tuomittu myös lukuisia henkilöitä osin UB:n toiminnassa tehdyistä törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä ampuma-aserikoksista ja muista vakavista rikoksista.

Holopaisen lisäksi osalle muista syytetyistä on tuomittu pitkiä vankeusrangaistuksia.

Yksi syytetyistä sai 8 vuotta vankeutta kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta ja toinen runsaat 6 vuotta muun muassa törkeästä huumausainerikoksista, ryöstöstä ja petoksista.

Oikeus langetti myös yhden runsaan viiden vuoden ja kaksi reilusti yli 4 vuoden vankeustuomiota.

Useita rangaistuksia mitattaessa on käytetty koventamisperusteena sitä, että rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

– United Brotherhoodin toiminnassa tavoitteena on ollut tehdä ennakkoon määrittelemätön määrä vakavia ja muita rikoksia, jotka tuottavat ryhmälle ja sen jäsenille tai ainakin johdolle huomattavaa taloudellista hyötyä. Toiminnan ydinaluetta on huumausaine-, kiristys- ja ampuma-aserikollisuus, kirjoittaa oikeus tuomiossa.

Syyttäjä vaati Holopaisen lisäksi kahdelle muulle syytetylle 13 vuoden rangaistusta.

Porvoon Kukkiksenmäen talot tuomittiin valtiolle

Syytteet siitä, että Tero Holopainen olisi yhdessä eräiden muiden syytettyjen kanssa hankkinut Kukkiksenmäeksi nimetyn tontin Porvoosta ja rakennuttanut kaksi omakotitaloa rikollisesta toiminnasta peräisin olevilla varoilla vuosien 2010 ja 2019 välisenä aikana on osin hyväksytty ja osin hylätty.

Käräjäoikeus on katsonut, että Holopaisen rakentamiseen käyttämät rahat ovat peräisin United Brotherhoodin toiminnasta ja näin ollen ne ovat rikoshyötyä.

Holopaisen osuus hankkeessa peitettiin monimutkaisilla järjestelyillä, jotka olivat oikeuden mukaan suunnitelmallisia ja pitkäkestoisia.

Oikeus toteaa tuomiossa, että Holopainen on järjestänyt asunto-osakeyhtiölle kirjanpitäjän, jonka avustuksella kirjanpitoon on tehty yhteensä 418 000 euron arvosta merkintöjä, jotka ovat peittäneet rakentamiseen käytetyn rahoituksen rikollisen alkuperän.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoo, että Holopainen ei ollut Paronintien kiinteistön ainoa omistaja.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa on esitetty perusteet tuomita Paronintien kiinteistö ja sillä olevat rakennukset valtiolle rahanpesun kohteena menetetyksi.

Käräjäoikeus on myös tuominnut Holopaisen menettämään valtiolle rikoshyötynä 40 000 euroa, takavarikoituja rahoja 18 000 euroa, ulkomaan valuuttaa ja kahdeksan asetta, joista kaksi on konepistooleja.

Juttukokonaisuudessa oli yhteensä yli 40 syytettyä. Osa syytteistä on hylätty. Käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen vaan siitä voi valittaa.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoo, että syyttäjät ovat pääosin tyytyväisiä tuomioon. Oikeus ei tuominnut Holopaiselle ja kahdelle muulle syytetylle maksimirangaistuksia, koska osa syytteistä hylättiin.

– Olemme melko tyytyväisiä tuomioon. Todennäköisesti joudumme ilmoittamaan tyytymättömyyttä tuomion ja harkitsemaan valittamista hovioikeuteen.

Ruuth ennakoi, että tuomion laajuuden vuoksi valittamiseen joudutaan hakemaan määräajan pidentämistä.

Yle ei tavoittanut Tero Holopaisen avustajaa Ilkka Ukkosta kommentoimaan tuomiota.

Viranomaiset pyrkivät tuhoamaan rikollisjärjestön

Oikeuskäsittelyyn johti poliisin keväällä 2018 aloittama liivijengiin kohdistuva laaja rikostutkinta. Syksyllä 2019 poliisi ja Rikosseuraamuslaitos tekivät iskuja rikollisjärjestön tiloihin ja vankiloihin eri puolilla Suomea.

Tutkinta kohdistui pääasiassa UB:n Helsingin pääosaston jäseniin ja erityisesti Holopaiseen. Poliisi epäili rikoksista lähes 50 henkilöä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on käsitellyt myös UB:n ja sen alajärjestön Bad Unionin lakkauttamista. Lakkauttamista vaativat syyttäjä ja Poliisihallitus.

Oikeus antaa tuomion asiassa helmikuussa. Toiminta on kielletty oikeuden päätöksellä väliaikaisesti.

Syyttäjän mukaan isolla rikosoikeudenkäynnillä ja järjestön lakkauttamisella pyritään tuhoamaan koko rikollisryhmä. Poliisi pitää United Brotherhoodia kaikkein vaarallisimpana Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmistä.

Lue myös aiemmat jutut:

United Brotherhoodin johtajan mukaan nimetty tontti ja sillä sijainnut asunto-osakeyhtiö olivat syyttäjän mukaan jengirahojen pesua

"Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella" – Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta

"Me ollaan tällainen uskonnollinen yhteisö" – punainen halli Tuusulassa oli rikollisjengin sydän, jonne ulkomaailman ei pitänyt nähdä

Syyttäjä vaatii maksimirangaistusta United Brotherhood -pomolle – jopa Suomen eturivin talousvaikuttajia joutui rikosten uhreiksi

Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies