1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Venäjällä koronatartunnat ovat ryöpsähtäneet Suomen rajan tuntumassa

Karjalassa sekä Murmanskin ja Arkangelin alueilla satoja uusia tartuntoja päivässä, kertoo The Independent Barents Observer.

Venäjällä tavoitellaan kahden miljoonan ihmisen rokottamista Sputnik V-koronarokotteella joulukuun aikana. Kuva: Sergei Karpukhin / AOP

Koronaepidemia on viime viikkoina kiihtynyt tuntuvasti lähellä Suomen rajaa sijaitsevilla Venäjän alueilla. Asiasta kertoo norjalainen uutissivusto The Independent Barents Observer.

Karjalan tasavalta kuuluu nyt niihin Venäjän alueisiin, joissa koronatartunnat leviävät nopeimmin. Joulukuun 11. päivänä uusia tartuntoja kirjattiin ennätykselliset 427, ja tartuntojen kokonaismäärä on jo yli 20 000. Karjalan tasavallassa on noin 650 000 asukasta.

Keväällä tilanne oli tasavallassa rauhallinen, mutta se on pahentunut syksyn mittaan. Karjalassa pienimmätkin koululaiset on nyt lähetetty pidennetylle joululomalle. Vanhemmat koululaiset siirtyivät etäkouluun jo aiemmin.

Myös Arkangelin alueella päivittäiset tartuntamäärät ovat nousseet joulukuussa yli 400:n. Alueella on asukkaita kaksi kertaa enemmän kuin Karjalan tasavallassa. Uudenvuoden juhlat ja muut joukkokokoontumiset on Arkangelin alueella kielletty, sen sijaan esimerkiksi teatteriesitykset voivat jatkua turvatoimin.

Murmanskin alueella uusia tartuntoja on joulukuun alkupuoliskolla ollut päivittäin yli 250.

Suomen ja Venäjän rajaliikenne on tällä hetkellä hyvin rajoitettua ja rajan ylitys sallitaan vain erityisryhmille, kuten terveysalan ammattilaisille, diplomaateille ja osalle tavaraliikenteen työntekijöistä. Matkustaminen on mahdollista myös pakottavista perhesyistä, kuten lähiomaisen vakavan sairastumisen vuoksi.

Suomessa kiinteistöjä omistavat venäläiset voivat tulla Suomeen myös tekemään kiireellisiä huoltotöitä, mutta rajanylitys sallitaan näissä tapauksissa vain yhdelle ihmiselle, ei koko perheelle.

Lapin rajavartiosto kertoo, että Lapin itärajalla rajanylitysliikenne koostui joulukuun alkupuolella lähinnä puuhaketta kuljettavista rekoista.

Koko Venäjällä koronatartuntojen määrä on jo yli 2,5 miljoonaa. Maassa aloitettiin viikko sitten joukkorokotukset venäläisellä Sputnik V-rokotteella. Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat lääkärit ja muut terveydenhuollon työntekijät sekä opettajat.