1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puhe toimittajien kurinpalautuksesta ihmetyttää: "Ensin poliitikot ovat rajoittamassa sananvapautta, ja jos se sopii heidän omiin tarkoitusperiinsä, he kannustavat sananvapautta"

Toimittajat ovat myös liian herkkiä palautteelle, sanoo JSN:n puheenjohtaja.

politiikka
Tarvitseeko media kurinpalautusta? Vai ovatko toimittajat liian herkkiä?
Tarvitseeko media kurinpalautusta? Vai ovatko toimittajat liian herkkiä?

Kurinpalautusta medialle. Sitä vaati eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä loppuviikosta. Ojala-Niemelän mukaan lehtimiesetiikkaan kuuluu, että keskeneräisistä asioista ei kirjoiteta. (siirryt toiseen palveluun)

Ojala-Niemelä viittasi tapaukseen, jossa MTV uutiset julkaisi sähköpostin, jossa vihreät yritti saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua ulkoministeri Pekka Haavistoa koskevan mietinnön tekstissä.

MTV:n uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kummeksuu kurinpalautuspuheita.

– Se oli hätkähdyttävä lausunto, Lehtimäki sanoo.

– Siinä käytettiin sen verran kovaa kieltä mediaa kohtaan, että tähän on pakko puuttua.

Kurinpalautuspuheissa oli hänesta kaikuja 1970-luvun kekkoslovakiasta.

– Kaikki tietävät, mitä tapahtuu Suomen lähialueilla, mikä on median rooli, Lehtimäki sanoo. Siksi merkittävässä asemassa olevan poliitikon pitää miettiä, millaista kieltä käyttää.

Median ja demokraattisen valtion perusasioita on Lehtimäen mukaan se, että keskeneräisistä ja vaikeistakin asioista tehdään juttuja.

– Tässä valiokuntatapauksessa oli kyse niin merkittävästä asiasta, ettei ollut edes puolta sanaa, että emme olisi uutisoineet tästä.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen kummastelee myös ajatusta siitä, että keskeneräisistä asioista ei uutisoitaisi.

Hän muistelee, että vastaavaa kurinpalautuspuhetta oli esimerkiksi vuoden 2008 vaalirahakohun yhteyssä.

Vaikutelma oli, että yritykset murtaa lähdesuojasäännöksiä (siirryt toiseen palveluun) johtuivat siitä, että media tökki poliitikkoja, Hyvönen sanoo.

Myös lehdistön tilausmaksujen arvolisäveron nosto pari vuotta myöhemmin (siirryt toiseen palveluun) nähtiin mediassa eräänlaisena yrityksenä kurinpalautukselle.

Riippumatta siitä, mikä todellisuus on, syntyy kuva, että poliitikot ovat valmiita kostamaan median toimintaa, Hyvönen sanoo.

Hyvönen ja Lehtimäki olivat vieraana Viimeinen sana -osiossa. Sen voi katsoa tämän jutun pääkuvasta.

"Poliitikoilla ketunhännät roikkuvat molemmissa kainaloissa"

Vuotojen taustalla on aina poliittisia tarkoitusperiä, Eeva Lehtimäki muistuttaa. Median täytyy jokaisen uutisen yhteydessä pohtia, mikä motiivi taustalla on.

Kun vuoto vihreiden yrityksestä vaikuttaa perustuslakivaliokunnan mietintöön tuli ulos, useampikin poliitikko julisti Twitterissä, että vuodot kuuluvat demokratiaan ja sananvapauteen. Osa poliitikoista taas piti vuotoa tuomittavana.

Kaikkiin vuotoihin ei suhtauduta suopeasti.

Vuonna 2017 Helsingin Sanomat julkaisi vuodon eli salaisia tietoja Puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta. Tampereen yliopiston mediatutkimuksen asiantuntijat kävivät läpi Helsingin Sanomien artikkelia käsittelevää keskustelua (siirryt toiseen palveluun). Keskusteluun osallistui esimerkiksi toimittajia, sotilaita ja poliitikkoja, mutta jopa puolet kommentoijista vastusti toimituksen päätöstä julkaista salaisia tietoja ja vain neljäsosa puolusti lehden linjaa. Tässä tapauksessa vuodot eivät olleetkaan enemmistön mukaan osa demokratiaa.

Eero Hyvösen mukaan vuodoissa on eroja. Konteksti ja yhteiskunnalliset tavoitteet ovat eri vuodoissa erilaiset.

Suhtautuminen vuotoihin vaihtelee yleensä poliitikoilla sen mukaan, hyödyttääkö vai haittaako se oman puoluetta.

– Haavisto-keissin ympärillä käyty keskustelu osoittaa sen, että ei tähän suhtauduta kovin objektiivisesti. Monella ketunhännät roikkuvat molemmissa kainaloissa. Ensin poliitikot ovat rajoittamassa sananvapautta, ja jos se sopii heidän omiin tarkoitusperiinsä, he kannustava sananvapautta, Lehtimäki sanoo.

Uutisia ei sanele kukaan: poliitikkojen puheet ohjailluista vuodoista kummastuttavat

MTV Uutiset onnistui ensimmäisenä uutisoimaan vihreiden muutosehdotuksen Haavistoa koskevaan muistioon. Se oli uutisvoitto.

Perjantai-iltana MTV uutisoi äärioikeiston verkoston uhasta (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Twitterissä jopa kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru epäili, että uutisella, yritetään peitellä Haavistoon liittyvää kohua. Samaa vihjasi myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Eeva Lehtimäki pitää ajatusta täysin absurdina.

Ensimmäisessä uutisessa oli Lehtimäen mukaan epätarkkuuksia, mutta suurilta osin se pitää paikkansa.

Lehtimäen mukaan on hämmentävää, että sosiaalisessa mediassa uutista yritettiin kiistää kokonaan. Ja annettiin ymmärtää, että MTV olisi tehnyt tämän uutisen Haavisto-keissin vuoksi.

– Eli jostain ulkoa päin olisi vuodolla ohjattu meitä puhumaan äärioikeistosta, jotta huomio lähtisi pois Pekka Haavistosta. Tämä on absurdi väite. Nämä ovat kaksi täysin erillistä yhteiskunnallista uutista, Lehtimäki sanoo.

“Toimittajat ovat liian herkkiä kritiikille”

Entä sitten media? Ovatko toimittajat liian herkkiä palautteelle ja kritiikille? Kun perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja vähän kritisoi mediaa, siitä tehdään iso numero.

– Kyllä ainakin itse olen ollut vuosien varralle liian herkkä, Eero Hyvönen sanoo.

Media on huono käymään itsekriittistä keskustelua, Lehtimäkikin myöntää. Ja se helposti ryhmittäytyy kritiikkiä vastaan.

– Itsekriittistä keskustelua saisi olla enemmän, hän sanoo.

Mutta Hyvönen toteaa, että kurinpalautuspuheet ovat aidosti huolestuttavia.

Vallankäyttäjien ja median välillä kuuluukin olla jännite, hän painottaa.

– Eikä kritiikkiä ja vastakkainasettelua tarvitse pelätä, Lehtimäki sanoo.

"Suomessa on vallalla omertan laki, yksi virallinen totuus" - Politiikantoimittaja: Presidentin ja pääministerin jännitteistä ei olisi uskallettu puhua omalla nimellä

Disney kiittelee pakkotyöleirejä pyörittävää Kiinan virastoa – Entinen kirjeenvaihtaja: Käsittämätöntä, mutta kertoo Kiinan vallasta

Lue seuraavaksi