Hyppää sisältöön

YK:n pääsihteeri maailman johtajille: Julistakaa ilmastohätätila

Virtuaalisen ilmastokokouksen alkusanoissaan Antonio Guterres kritisoi G20-maita siitä, että koronaelvytyspaketeilla tuetaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Antonio Guterres pitämässä puhetta Berliinissä järjestetyssä konferenssissa keväällä 2020. Kuva: Michael Kappeler / EPA

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kehottanut maailman valtionjohtajia julistamaan maissaan ilmastohätätilan, jotta ilmaston katastrofaaliselta lämpenemiseltä vältyttäisiin.

Guterres puhui lauantaina Britannian ja Ranskan järjestämässä virtuaalisessa ilmastokokouksessa. Kokous järjestetään päivälleen viisi vuotta Pariisin ilmastosopimuksen hyväksymisen jälkeen.

Pariisin sopimuksen osapuolet sitoutuivat rajoittamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen ja tavoittelemaan sitä, että se saataisiin rajattua 1,5 asteeseen.

Pääsihteeri Guterres sanoi, että Pariisissa vuonna 2015 annetut lupaukset ovat kuitenkin kaukana siitä, mitä tarvittaisiin, jotta ilmaston lämpeneminen todella voitaisiin rajata 1,5 celsiusasteeseen.

– Jos emme muuta kurssia, tällä vuosisadalla voidaan päätyä katastrofaaliseen yli kolmen asteen lämpenemiseen, Guterres sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Sen takia pyydän kaikkia johtajia maailmanlaajuisesti julistamaan maissaan ilmastohätätilan, kunnes olemme saavuttaneet hiilineutraaliuden.

"Koronaelvytys on mahdollisuus"

Guterres sanoi, että koronaelvytyspaketit ovat mahdollisuus kiihdyttää siirtymistä vähäpäästöiseen tulevaisuuteen, mutta varoitti siitä, että se ei näytä tapahtuvan tarpeeksi nopeasti.

– Toistaiseksi G20-maat ovat käyttämässä elvytys- ja tukipaketeissaan 50 prosenttia enemmän varoja sektoreille, jotka liittyvät fossiilisten polttoaineiden tuotantoon ja käyttöön, kuin vähähiiliseen energiaan.

– Tätä ei voi hyväksyä, Guterres sanoi.

EU-johtajat pääsivät perjantaina ennen ilmastokokousta sopuun EU:n ilmastotavoitteen kiristämisestä. Vuoteen 2030 mennessä EU:n hiilipäästöjä on tarkoitus leikata ainakin 55 prosentilla verrattuna vuoden 1990 tasoon.

Lue myös: