Hyppää sisältöön

Olkiluodon kakkosreaktorin käynnistys viivästyy – liitetään sähköverkkoon ensi viikon lopulla

TVO:n mukaan voimalan suojakuoren herkät laitteet ja järjestelmät ovat saattaneet vioittua yllättävässä häiriössä.

Olkiluodon ydinvoimalaitosalue kuvattuna Eurojoella. Kuva: Tomi Glad / Lehtikuva

Olkiluodon kakkosreaktori liitetään takaisin valtakunnan sähköverkkoon ensi viikon eli viikon 51 lopulla, kertoo Teolllisuuden Voima (TVO).

Aiemmin TVO:sta oli arvioitu, että häiriötilanteen vuoksi alas ajettu reaktori saataisiin käyntiin ja palautettua verkkoon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

TVO:n mukaan laitosyksikön käynnistäminen edellyttää Säteilyturvakeskuksen (STUK) lupaa. Ennen käynnistymistä yksikölle tehdään huolelliset tarkastukset, huolto- ja korjaustoimenpiteet sekä varmistetaan järjestelmien toimivuus.

STUK ei ota mitään kantaa siihen, miksi reaktorin käynnistäminen viivästyy alkuperäisestä suunnitelmasta.

– Emme ota kantaa alustaviin aikatauluesityksiin. Tarkastustoimenpiteissä ei kuitenkaan ole löytynyt mitään odottamatonta, sanoo johtaja Kirsi Alm-Lytz STUKin Ydinvoimalaitosten valvonta -osastolta.

Suojarakennuksen suihku on saattanut vioittaa herkkiä laitteita

Poikkeuksellisen vikatilan syy on varmistunut laitoksesta vastaavalle TVO:lle viikonlopun aikana tehdyissä tarkastuksissa. Olkiluoto 2:ssa tehdyt korjaukset viivästyivät, mikä aiheutti liian kuuman jäähdytysveden pääsyn paineastian suojakuoren puhdistusjärjestelmään.

Suojakuori on tavallaan ollut suihkussa, kun vikatilan takia käynnistyi automaattinen suojaruiskutus. TVO:n mukaan ruiskutus on saattanut vioittaa esimerkiksi herkkiä sähköjärjestelmiä ja ohjauslaitteita. TVO on saanut valmiiksi suunnitelmat mahdollista vioittuneista laitteista ja arvioi, että niiden tarkistaminen kestää loppuviikkoon.

TVO:n voimaloissa suojaruiskutus ei koskaan aikaisemmin kytkeytynyt päälle.

– Kun kävimme katsomassa (ruiskutuksen jälkeen) suojarakennuksessa miltä siellä näyttää, oli melko selvää, että meidän pitää tehdä kattavat tarkastukset. Tästä kokonaisaika tulee., kertoo TVO:n tekniikkajohtaja Sami Jakonen.

Käynnistämiseen haetaan vielä erillinen lupa

STUK:n mukaan TVO tekee kaikki tarkastus- ja korjaustoimet sekä turvallisuusselvityksen ja toimittaa STUKille käynnistyslupahakemuksen.

– TVO ottaa sen ajan, mitä tarvitsee tarkastuksiinsa. Siellä on vielä tarkastustoimenpiteet kesken. Suojarakennuksen sisällä tehdään tarkastustöitä esimerkiksi sähkö- ja automaatiolaitteille, johtaja Alm-Lytz kertoo.

Hän sanoo, että tilanne on tyypillinen häiriöiden jälkeen. Aivan alussa on vaikeaa arvioida, kuinka kauan tarkastuksiin menee.

TVO:n tarkistus- ja korjausaikataulua tarkennetaan töiden edetessä.

Torstaina oli vakava häiriötilanne

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikössä tapahtui torstaina vakava häiriötilanne. TVO:n mukaan häiriö tapahtui, kun reaktoriveden puhdistusjärjestelmään joutui häiriön seurauksena tavallista lämpimämpää vettä. Tämä vapautti suodatinmateriaalin reaktoripaineastiaan, jossa se aktivoitui.

TVO:n mukaan höyrylinjan säteilytaso nousi, mikä aiheutti hetkellisen piikin höyrylinjan säteilymittauksessa. Tämä laukaisi turvajärjestelmät suunnitellusti ja johti reaktorin pikasulkuun.

TVO:n mukaan häiriöstä ei aiheutunut vaaraa ihmisille eikä ympäristölle.

Lue myös: