1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Saksassa suljetaan suurin osa kaupoista – koronarajoituksia tiukennetaan keskiviikosta alkaen

Rajoituksista sovittiin Merkelin ja Saksan 16 osavaltion pääministerien kesken käydyissä neuvotteluissa.

koronavirus
Hoitajat odottavat koronapikatestiin tulijoita tequila-baariin pystytetyllä testiasemalla Frankfurtissa.
Hoitajat odottivat koronatestiin tulijoita tequila-baariin pystytetyllä pikatestiasemalla Frankfurtissa.Boris Roessler / AFP

Saksa tiukentaa koronarajoituksia keskiviikosta alkaen, ilmoittaa liittokansleri Angela Merkel.

Koulut siirtyvät etäopetukseen ja suurin osa kaupoista suljetaan 10. tammikuuta asti. Vain välttämättömät kaupat, kuten ruokakaupat ja apteekit saavat pitää ovensa auki.

– Olisin toivonut kevyempiä rajoituksia, mutta jouluostoksilla käyminen on merkinnyt sosiaalisten kontaktien lisääntymistä merkittävästi, Merkel sanoi Reutersin mukaan.

– Meillä on kiire toimia.

Saksassa on ollut jo kuudetta viikkoa voimassa osittainen koronasulku, mutta tartuntamäärät ja kuolleisuus ovat jatkaneet nousuaan. Päiväkohtaiset ennätykset ovat menneet tällä viikolla uusiksi jo pariin kertaan.

Eilen lauantaina Saksassa todettiin lähes 22 000 uutta tartuntaa ja 351 koronaan liittyvää kuolemaa, perjantaina yli 28 000 tartuntaa ja 587 kuolemaa, osoittaa Worldometers-tilasto (siirryt toiseen palveluun).

Siksi kaupanalan joulusesonki keskeytetään, eikä uudenvuoden raketteja saa myydä lainkaan. Myös kampaamot, kauneussalongit ja tatuointiliikkeet suljetaan.

Saksa lupaa rajoitustoimien kohteena oleville yrityksille yhteensä 11 miljardia koronatukea kuukaudessa. Yrityksille korvataan jopa 90 prosenttia niiden kiinteistä kustannuksista, mutta korkeintaan 500 000 euroa kuukaudessa.

Rajoituksista sovittiin Merkelin ja Saksan 16 osavaltion pääministerien kesken käydyissä neuvotteluissa.

Lähteet: STT-AFP, Reuters

Lue seuraavaksi