1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Britannian ja EU:n kauppaneuvottelut jatkuvat sittenkin – Boris Johnson: Neuvottelujen epäonnistuminen yhä todennäköisin vaihtoehto

Boris Johnsonin mukaan Britannia ja EU ovat edelleen hyvin kaukana yhteisymmärryksestä joissakin keskeisissä asioissa.

Brexit
Boris Johnson ja  Ursula von der Leyen
Boris Johnson ja Ursula von der Leyen tapasivat Brysselissä 9.12.2020.Olivier Hoslet / AFP

Britannia ja EU aikovat jatkaa neuvottelujaan vapaakauppasopimuksesta. Asiasta kerrottiin yhteisellä tiedotteella, jonka Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen luki ääneen lyhyessä tiedotustilaisuudessa.

Aiemmin oli ilmoitettu, että tänään sunnuntaina olisi neuvottelujen takaraja.

Von der Leyen sanoi, että hän ja Britannian pääministeri Boris Johnson ovat käyneet aamulla rakentavan ja hyödyllisen puhelinkeskustelun.

– Neuvottelutiimimme ovat työskennelleet viime päivät yötä päivää. Ja huolimatta väsymyksestä lähes vuoden kestäneisiin neuvotteluihin, huolimatta siitä, että takarajat ovat siirtyneet uudelleen ja uudelleen, olemme sitä mieltä, että tässä tilanteessa on vastuullista, että teemme kaikkemme, von der Leyenin ja Johnsonin yhteisessä tiedotteessa todetaan.

Tiedotteen mukaan von der Leyen ja Johnson ovat valtuuttaneet neuvottelijansa jatkamaan neuvotteluja selvittääkseen, voitaisiinko sopimus vielä saavuttaa.

Britannian EU-eron siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa, jolloin Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta riippumatta siitä, onko vapaakauppasopimusta saatu aikaiseksi vai ei.

Johnson yhä pessimistinen

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi hieman myöhemmin omassa tiedotustilaisuudessaan, että neuvottelujen epäonnistuminen on edelleen todennäköisin vaihtoehto.

– Valitettavasti olemme edelleen hyvin kaukana toisistamme joissakin tärkeissä asioissa, mutta missä on elämää, on myös toivoa. Jatkamme keskusteluja nähdäksemme, mitä voimme tehdä. Britannia ei missään nimessä katkaise neuvotteluja, Johnson sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Johnson toisti, että hän on valmis keskustelemaan EU-maiden johtajien kanssa. Hänen mukaansa sopimus on tehtävissä, jos EU haluaa sen syntyvän.

Johnsonin mukaan Britannian on samaan aikaan syytä jatkaa valmistautumistaan siihen, että se eroaa EU:n sisämarkkinoilta ilman vapaakauppasopimusta.

– Sen vaihtoehdon selkeydessä ja yksinkertaisuudessa on omat hyötynsä. Emme halunneet, että niin kävisi, mutta jos päädymme siihen ratkaisuun, Britannia on enemmän kuin valmistautunut, Johnson sanoi.

"Meidän pitää tehdä kaikki mitä voimme"

Päätös neuvottelujen jatkamisesta sai EU-maiden puolella kiitosta.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan jokainen mahdollisuus sopimuksen saavuttamiseksi on erittäin tervetullut. Merkel kommentoi uutista tiedotustilaisuudessaan Berliinissä.

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney kirjoitti Twitterissä, että nyt on aika pysyä rauhallisena ja antaa neuvottelijoiden tehdä työtään.

– Yhteinen tiedote on hyvä signaali. Sopimus on selvästi hyvin vaikea, mutta mahdollinen, hän kommentoi.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kiitteli päätöstä France Inter -radiokanavan haastattelussa.

– Meidän pitää tehdä kaikki mitä voimme sen eteen, että sopimus olisi mahdollinen.

Lue myös:

Britannia ja EU jatkavat neuvotteluja – Sopuun on pitkä matka, arvioi ulkoministeri Raab

Brexit-vääntö meni viime tippaan – Näihin kolmeen asiaan Britannian ja EU:n kauppasopimus uhkaa kaatua

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi