Ukraina haluaa Tšernobylistä maailmanperintökohteen

Unescon maailmanperintökohteen asemasta toivotaan vauhtia alueen turismille.

Turisteja kävelyllä Tšernobylin lähellä sijaitsevassa Pripjatin hylätyssä kaupungissa helmikuussa 2020. Kuva: Sergei Dolženko / EPA

Ukraina aikoo hakea Tšernobylin ydinvoimala-alueelle maailmanperintökohteen asemaa YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestöltä Unescolta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan kulttuuriministerin Oleksandr Tkatšenkon mukaan maailmanperintölistalle pääseminen korostaisi alueen asemaa muistopaikkana, joka toimisi myös varoituksena uusien ydinkatastrofien varalta.

– Alue voi ja sen pitäisi olla avoin kävijöille, mutta sen pitäisi olla enemmän kuin vain seikkailukohde retkeilijöille, Tkatšenko sanoo AFP:lle.

Toiveissa kuitenkin on, että maailmanperintökohteen asema vauhdittaisi turismia – mikä auttaisi puolestaan alueen rapistuvan infrastruktuurin ylläpidossa.

Hallitus aikoo antaa ensi maaliskuuhun mennessä esityksen siitä, miten suurta aluetta se esittää nimettäväksi maailmanperintölistalle, mutta päätös voi tulla vasta vuonna 2023.

Maailman pahin ydinvoimalaonnettomuus

Tšernobylin ydinvoimalan nelosreaktorin räjähdys keväällä 1986 oli ja on maailman tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus. Satoja tuhansia ihmisiä jouduttiin evakuoimaan lähiseuduilta, ja kymmeniä kyliä ja kaupunkeja jäi autioiksi.

Tšernobylin kolme muuta reaktoria tuottivat sähköä vielä vuoteen 2000 saakka, jolloin ydinvoimala suljettiin lopullisesti. Vuonna 2016 saatiin valmiiksi nelosreaktoria peittävä suojakupu.

Nykyään alue on myös suosiotaan nostava turistikohde. Viime vuonna Tšernobylissä kävi ennätykselliset 124 000 turistia, joista noin 100 000 ulkomailta. Innostuksen takana lienee HBO:n viime vuonna julkaisema Chernobyl-sarja, josta tuli hyvin suosittu.