Hyppää sisältöön

Valko-Venäjällä mielenosoittajat uhmasivat jäistä säätä ja marssivat kaduille – poikkeuksellisesti metrot kulkivat ja internet toimi

Oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja arvioi maata hallitsevan Lukašenkan valtakauden voivan päättyä keväällä.

Opposition kannattajat kokoontuivat ympäri Minskiä Valko-Venäjällä sunnuntaina. Kuva: AFP

Valko-Venäjällä mielenosoittajat uhmasivat jäisiä sääoloja lähtien jälleen kaduille vastustamaan maata itsevaltaisesti hallitsevaa Aljaksandr Lukašenkaa.

Ihmisoikeusjärjestö Vjasnan mukaan kymmeniä ihmisiä on pidätetty maan pääkaupungissa Minskissä, jossa viranomaiset ovat käyttäneet sunnuntaina vesitykkejä. Uutistoimistolähteiden mukaan sunnuntaina pidätettiin toista sataa ihmistä.

Lisäksi suuret viranomaisjoukot estivät mielenosoittajien pääsyn tietyille keskusta-alueille. Mielenosoittajien kokoontumisia johti monin paikoin joulupukiksi pukeutuneet protestoijat.

Oppositiomedia Nasha Nivan mukaan mielenosoittajat olivat järjestäneet ainakin sata erillistä kokoontumista Minskissä ja kaupungin lähiöissä.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan aiemmista protestiviikonlopuista poiketen Minskin metroasemia ei ollut suljettu, ja mobiili-internetyhteydet toimivat ilman keskeytyksiä. Tämä oli ensimmäinen kerta yli neljään kuukauteen, kun metroasemat pysyivät auki mielenosoitusten aikana.

Valko-Venäjän oppositio on protestoinut yli neljä kuukautta sen jälkeen, kun Lukašenka ilmoittautui presidentinvaalien voittajaksi. Vaalit olivat opposition ja länsimaiden mukaan vilpilliset.

"Valkovenäläiset haluavat elää vapaassa maassa"

Opposition mukaan vaalit voitti Lukašenkan haastanut oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja, joka lähti vaalien jälkeen maanpakoon naapurimaa Liettuaan.

Tsihanouskaja ylisti etänä mielenosoittajia, jotka ovat kokoontuneet ”sorrosta, väkivallasta ja kylmästä huolimatta”.

– He vastustavat Lukašenkan hallintoa, koska valkovenäläiset haluavat elää demokraattisessa ja vapaassa maassa, hän kirjoitti Twitterissä uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tsihanouskaja kertoi Politicon mukaan saksalaislehti Süddeutsche Zeitungille uskovansa Lukašenkan 26-vuotisen valtakauden voivan tulla päätepisteeseensä jo kevään aikana.

– Strategiamme ei muutu: painostusta, neuvotteluja ja uudet vaalit, hän kertoi saksalaislehdelle Politicon mukaan.

Tsihanouskajan mukaan oppositio on edelleen ensimmäisessä vaiheessa, jossa painetta kohdistetaan niin sisältä kuin ulkoakin päin. Hänen mukaansa olisi naiivia ajatella, että Lukašenka vain yksinkertaisesti luopuisi vallasta.

Oppositiojohtaja kertoo kuitenkin, ettei voi ennustaa tulevaisuutta ja painottaa erityisesti kansan tahdon merkitystä.

– Luulen, että voimme voittaa kevääseen mennessä. Mutta kuka tietää: ehkä se voi tapahtua jo ensi viikolla, hän sanoi lehdelle.

Valkovenäläiset pettyneitä Euroopan tukeen

Tsihanouskaja on lähdössä Politicon mukaan vierailulle Berliiniin ja rummutti eurooppalaista tukea reissunsa edellä. Hän muun muassa peräänkuulutti kovempia pakotteita valkovenäläisille valtionyhtiöille. Hän kertoi opposition suhtautuvan myös aiempaa kriittisemmin eurooppalaiseen tukeen.

– Euroopan ääni ei ole ollut tähän mennessä kauhean vahva. Valkovenäläiset ovat tämän vuoksi jokseenkin pettyneitä. Eurooppa ei voi katsoa sormien läpi sitä, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu, hän sanoi.

Tsihanouskajan haastattelusta kertoi Suomessa aiemmin Verkkouutiset.

Euroopan unioni on asettanut Lukašenkalle ja hänen liittolaisilleen pakotteita, joita on perusteltu vaalien peukaloinnilla ja hallinnon mielenosoittajiin kohdistamilla väkivaltaisilla kurinpalautuksilla.

Torstaina Valko-Venäjä kertoi, että maa aikoo sulkea rajansa joulukuun loppupuolella koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Opposition näkökulmasta päätös on lisätoimi toisinajattelun tukahduttamiseksi.

Aiheesta lisää:

Valko-Venäjän tilanne on ajautunut umpikujaan – Asiantuntijat vastaavat, mitä seuraavaksi on odotettavissa

Valko-Venäjän mielenosoittajilla uusi taktiikka – "Poliisit juoksevat esikaupungista toiseen"

Lukašenka valkovenäläiselle uutistoimistolle: Luovun vallasta, kun uusi perustuslaki on hyväksytty