1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristörikokset

Kotkan Kantasatamaan hylätty purjelaiva nostetaan pian pois merestä – alus on maannut pohjassa yli vuoden

Yhteensä kahdeksan yritystä on tarjoutunut siirtämään uponneen aluksen pois Kantasataman vierasvenelaiturista.

Mary Ann-niminen purjelaiva upposi Kotkan Kantasataman vierasvenelaituriin elokuussa 2019. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kotkan Kantasatamaan viime vuonna uponnut purjelaiva aiotaan nostaa pois merestä lähiaikoina.

Aluksen siirtävän yrityksen kilpailutus on loppusuoralla, ja siirtotöihin on tarkoitus päästä mahdollisimman pian. Alun perin laiva oli määrä nostaa jo syksyn aikana, mutta nyt näyttää siltä, että siirto saattaa venyä ensi vuoden puolelle.

– Se menee erittäin tiukille. Tosiasia on, että tämä vuosi loppuu aika pian. Vuosiluku ei kuitenkaan ole ehkä se merkittävä asia, vaan se että alus saataisiin pois merestä mahdollisimman pian, ennen jäiden tuloa, Kotkan kaupungin tontti-insinööri Katri Ervasti sanoo.

Suunnitelmana on, että kilpailutuksessa valittava urakoitsija siirtää uponneen aluksen vastarannalle, josta vierasvenelaituria ylläpitävä Kotka Yacht Store nostaa sen ylös ja toimittaa asianmukaisesti hävitettäväksi.

Yhteensä kahdeksan yritystä jätti tarjouksensa aluksen siirrosta määräaikaan mennessä. Joukossa on myös paikallisia yrityksiä. Urakoitsijaa valittaessa päätöksenteossa painaa esimerkiksi se, millaista kokemusta yrityksillä on vastaavista urakoista.

Uponnut alus on ollut näkyvä osa vierasvenelaiturin maisemaa jo yli vuoden ajan. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Omistaja joutuu maksajaksi

Mary Ann-niminen alus jätettiin Kantasataman vierasvenelaituriin viime vuoden kesäkuussa, ja elokuussa se upposi.

23-metrinen alus on ollut aiemmin risteilykäytössä. Sittemmin se on vaihtanut omistajaa, ja nykyään se on toimintansa jo lopettaneen yrityksen omistuksessa.

Kotkan kaupunki tavoitteli pitkään yrityksen pääomistajaa, mutta tuloksetta. Kaupunki lähetti omistajalle asiasta selvityspyyntöjä ja siivouskehotuksia, mutta uponnutta alusta ei haettu pois.

Lopulta Kotkan kaupunki päätti ryhtyä siirtämään alusta itse.

Kaupunki on aiemmin arvioinut, että aluksen siirtokustannukset saattavat nousta yli sataan tuhanteen euroon. Kotka aikoo periä laivan siirrosta aiheutuvat kustannukset aluksen omistajalta.

Lue lisää:

Kotka tekee poliisille tutkintapyynnön Kantasatamaan hylätystä purjelaivasta – Mary Ann-alus upposi yli vuosi sitten

Omistaja jätti vanhan risteilyaluksen uppoamaan satamaan ja katosi – nyt häntä odottaa jättilasku

Kotka pyrkii eroon Kantasatamaan uponneesta purjelaivasta – vierasvenelaiturin pitäjä joutumassa siivoojaksi

Viranomaiset pulassa satamaan uponneen risteilyaluksen kanssa – omistajaan ei ole saatu yhteyttä eikä kukaan tiedä, mitä laivassa on