1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Erä- ja kulttuurimuseo Lahden satamaan? – Lahden kaupunginhallitus päättää uuden erä- ja kulttuurimuseon hakemisesta tänään

Hallituksen esityksessä museolle on esitetty kahta paikkaa Sibeliustalon kupeesta.

museot
Kaavaehdotus vaihtoehdolle, jossa museo sijaitsisi Sibelisutalon ja kahviloiden välissä.
Kaupunginjohtaja Pekka Timosen päätösehdotuksessa museon paikaksi halutaan Sibeliustalon viereinen parkkipaikka.Kuvakaappaus kaupunginhallituksen esityksestä

Lahden kaupunginhallitus valmistautuu hakemaan erä -ja kulttuurimuseota (siirryt toiseen palveluun). Kokouksessa päätetään valmisteluista uuden museon hakemiseksi. Hakemukseen vaaditaan myös kaupungilta ehdotus museon paikasta.

Museohankkeen päämääränä on rakentaa metsästyksen, kalastuksen, luonnontuotteiden keräilyn, retkeilyn ja yleisesti ottaen luonnon virkistyskäytön ja sen kestävän hyödyntämisen kokemisen ja esittelyn keskus. Tällä hetkellä museolle etsitään sijoituspaikkaa, ja kuntien tulee kertoa mahdollisesta paikasta hakemuksessaan.

Valtuuston esityksessä museolle on esitetty kahta paikkaa: Sibeliustalon edustalla oleva hiekkapäällysteinen parkkipaikka tai Sibeliustalon viereinen parkkipaikka.

Museorakennuksen tarkkaa hintaa ei vielä pystytä sanomaan, mutta investointikustannukset on arvioitu olevan kaupungille 16–22,5 miljoonaa euroa, jos kaupungin vastuu on 30 prosenttia kustannuksista. Lisäksi kaupunki joutuisi kustantamaan rakennuksen tieltä poistuvat velvoiteparkkipaikat, jotka tulisivat rakennettavaan pysäköintilaitokseen. Kustannukset tästä olisivat 6,3–2,3 miljoonaa euroa.

Turistivetonaula houkuttelee kuntia tavoittelemaan museota itselleen

Kunnat ovat halukkaita saamaan museon itselleen, koska museon arvioidaan tuovan turisteja paikkakunnalle ja muuttavan kunnan imagoa. Uuden museon tavoitteena on 100 000 kävijää vuodessa ja viiden miljoonan euron vuotuiset taloudelliset vaikutukset alueelle.

Projektipäällikkö Timo Kukko kertoi marraskuussa, että kiinnostuneita kuntia oli siihen mennessä parisenkymmentä. Lahden lisäksi myös Padasjoki on Päijät-Hämeessä halukas saamaan museon itselleen. Myös ainakin Riihimäki, Forssa, Tampere, Rovaniemi ja Joensuu ja Padasjoki ovat kiinnostuneita hankkeesta.

Kunnista valitaan maksimissaan neljä jatkosuunnittelua varten. Päätös museon sijoittumisesta tehdään ensi vuoden toukokuussa.

Korjaus 14.12.2020 kello 9:18 Kaupunginhallitus tekee tänään päätöksen myös siitä, lähteekö kaupunki ylipäätään hakemaan museota itselleen. Jos museota päätetään hakea, hallitus päättää, mitä sijaintia he ehdottavat hakemukseen.

Lue seuraavaksi