1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Päiväkodit keskittävät joulun ajan hoitoa muutamiin yksiköihin – "myös jouluna terveet aikuiset hoitavat terveitä lapsia"

Koronasta huolimatta päiväkotiryhmiä yhdistetään tänäkin jouluna. Lapsia on päiväkodeissa todella vähän ja henkilökuntakin tarvitsee lomansa, sanovat varhaiskasvatusjohtajat.

Myös jouluna päiväkodeissa noudatetaan koronaturvallisuuden suhteen THL:n ohjeita aivan kuten muinakin aikoina. Kuva: Yle/Markku Pitkänen

Kunnissa keskitetään joulun ajan palvelua päiväkodeissa aiempien vuosien tapaan.

Esimerkiksi Torniossa päiväkodit ovat avoinna joulunalusviikolla normaalisti, mutta joulun ja uudenvuoden välisenä aikana avoinna ovat vain Putaan vuoropäiväkoti sekä tarpeen mukaan Rauhanyhdistyksen tiloissa toimiva Viskari-ryhmä. Jos perhe tarvitsee päivähoitoa pyhäpäivinä, tuolloin hoitaja tulee kotiin.

– Joulun aikana päivähoidon tarve vähenee todella paljon. Ja pääsääntöisesti joka vuosi käy vielä niin, että päivähoidon tarpeesta ilmoittaneidenkin perheiden lapset lopulta jäävätkin kotiin, kertoo varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva.

Kemissä joulusta loppiaiseen on avoinna ainoastaan Kaivolinnan päiväkoti.

Kemissä päiväkotiryhmien yhdistäminen korona-aikana on aiheuttanut jonkin verran arvostelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kemin varhaispalvelujohtaja Kaisa Rauvalan mukaan jouluna lapsia on päivähoidossa todella vähän normaaliaikaan verrattuna.

– Myös jouluna terveet aikuiset hoitavat terveitä lapsia. Päiväkodissa noudatetaan THL:n ohjeita aivan kuten muinakin aikoina. Palvelun keskittämisellä halutaan turvata myös se, että työntekijätkin saavat pitää ansaittuja vapaita.