Hyppää sisältöön

Näin Stockmann pyrkii selviämään veloistaan: Tavaratalokiinteistöt myyntiin, velkoja muutetaan osakkeiksi, Lindex pysyy konsernissa

Tavaratalokiinteistöt Helsingissä, Tallinnassa ja Riiassa menevät myyntiin, mutta yhtiö jatkaa niissä vuokralaisena.

Stockmann on ilmoittanut myyvänsä Helsingin keskustan tavaratalonsa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Stockmann myy Helsingin, Tallinnan ja Riian tavaratalonsa ja jatkaa niissä toimintaansa vuokralaisena. Suunnitelma on osa yhtiön saneerausohjelmaa.

Stockmann on neuvotellut uudet, tiloiltaan pienemmät vuokrasopimukset tavarataloille Espoossa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Itäkeskuksen neuvotteluja jatketaan. Kaikissa tiloissa aiotaan jatkaa liiketoimintaa.

Maanantaina julkistetun saneerausohjelman mukaan Lindexin liiketoiminta jatkuu Stockmann-konsernin omistuksessa.

Stockmannin toimitusjohtaja Jari Latvanen kertoi kello 10.30 alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että yhtiön liiketoiminta muodostuu jatkossa kahdesta divisioonasta, jotka ovat Stockmann ja Lindex.

Tiedotustilaisuudessa ei kommentoitu sitä, minkä verran Stockmann menettää vuokratuloja kiinteistöt myydessään ja onko mahdollinen ostaja jo tiedossa.

Myöskään nykyisin vuokralla toimivien tavaratalojen tilojen tulevaisuutta ei yksityiskohtaisemmin avattu, muutoin kuin että toiminta niissä jatkuu.

– Eri tavarataloissa on tehty erilaisia sopimuksia, eikä asiakaskokemus tule muuttumaan, Latvanen kommentoi vuokrasopimuksia esimerkiksi Tampereella ja Turussa.

Henkilöstövähennyksiä ei nyt suunnitella

Latvasen mukaan tarkoitus on, että toiminta tavarataloissa jatkuu normaalisti. Kiinteistöjen myyntituloilla maksetaan vakuudellisia lainoja, joissa myytävät kiinteistöt ovat olleet vakuutena.

Latvanen kertoi, että henkilöstötarvetta arvioidaan jatkuvasti, mutta juuri nyt henkilöstövähennyksiä ei suunnitella.

Latvanen painotti, että Stockmann pyrkii yhä vahvemmin saamaan asiakkaiden tarpeet toimintansa ytimeen.

– Haluamme olla ensimmäinen inspiraation lähde muodissa, kaudeudessa, kodissa, ruoka ja juoma -kategorioissa, Latvanen totesi.

Osa veloista muutetaan osakkeiksi, nykyisten omistejien osuus pienenee

Stockmannin yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä, asianajaja Jyrki Tähtinen on jättänyt yhtiön saneerausohjelmaehdotuksen Helsingin käräjäoikeuteen.

Yhtiön ja Tähtisen näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminta on saneerausohjelmassa kuvatuilla toimenpiteillä tervehdytettävissä ja edellytykset kannattavan liiketoiminnan harjoittamiseen olemassa.

Osana saneerausta Stockmannin A- ja B-osakesarjat yhdistetään siten, että jokaisella A-osakkeella saa 1,1 B-osaketta.

Stockmannin merkittävää velkataakkaa vähennetään myös joko leikkaamalla velkoja tai muuttamalla ne yhtiön osakkeiksi.

– Vakuudettomasta velasta 20 prosenttia leikataan, kuitenkin siten, että ennen leikkausta velkojilla on mahdollisuus konvertoida tämä 20 prosentin osuus saneerausvelasta yhtiön B-osakkeiksi ja lopulle 80 prosentille on laadittu maksuohjelma, joka on kuvattu saneerausohjelmaehdotuksessa, tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Myös hybridivelkaa voi muuttaa osakkeiksi eri suhteella. Velkojen muuntaminen osakkeiksi tarkoittaa sitä, että nykyisten omistajien osuus yhtiön omistuksesta pienenee.

– Jos kaikki konversio-oikeudet käytetään täysimääräisesti, yhtiön omistus jakautuu seuraavasti: Nykyiset omistajat 46,9 %, vakuudettomat velkojat 16,1 % ja hybridilainanhaltijat 37,0 %, tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiöllä on saneerausehdotuksen myötä erilaisia velkoja yhteensä 737 miljoonaa euroa.

Kevään koronatilanne hiljensi myyntiä tavarataloissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kaupunkikeskustat vaikeuksissa

Pahasti velkaantunut ja koronasta kärsinyt tavarataloyhtiö hakeutui yrityssaneeraukseen huhtikuussa.

Saneerauksen elokuussa valmistuneessa perusselvityksessä todettiin, että yhtiön talousongelmat juontavat juurensa muun muassa liian aggressiivisesta laajentumisesta sekä myöhästymisestä verkkokaupan kehittämisessä.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että yhtiö onnistui kuitenkin muuttamaan operatiivisen liiketoimintansa kannattavaksi ennen keväällä alkanutta koronatilannetta, joka sai myynnin tavarataloissa rajuun laskuun.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kommentoi Stockmannin ja keskustojen vaikeuksia maanantaina Radio Suomen päivässä.

– Tämä kertoo kaupunkikeskustojen haasteista selvitä nykyisen kaupan maailmassa, jossa tavaroita ostetaan entistä enemmän verkosta.

Lue myös:

.
.