Hyppää sisältöön

Pitkään jatkunut koronakriisi näkyy joulukeräyksissä avuntarvitsijoiden kasvaneena määränä

Aikaisempaa enemmän yrityksiä on osallistunut joulukeräyksiin Lahden seudulla.

Aikaisempina vuosina Joulupuu-keräyksessä sai ostaa lahjoja vähävaraisten perheiden lapsille. Hope on ottanut vastaan tänäkin vuonna tavaroita. /arkistokuva Kuva: Markku Pitkänen / YLE

Hope Lahden tiiminvetäjä Mervi Lindholm kertoo, että avuntarvitsijoita on heillä enemmän kuin koskaan, eivätkä he ole voineet auttaa kaikkia yhteyttä ottaneita, koska etusijalla on omat asiakkaat. Lindholm alkoi jo elokuussa stressaamaan, miten jouluna käy.

Onneksi myös avun antajia on ollut enemmän kuin koskaan. Tänä vuonna apua on tarjonnut myös aikaisempaa useampi yritys. Lindholm arvelee auttamishalun syyksi sen, että asia on ollut paljon esillä.

– Avun tarpeesta on kirjoitettu enemmän, jo heti kun kriisi alkoi alkukeväällä. Yleensä joulujutut tulevat vasta nyt. Nyt koko vuoden aikana on tuotu julki, että tämä tilanne on totta.

Koronakriisi on Hope Lahdessa aiheuttanut vaikeuksia myös avun järjestämisessä: toiminta on rinnastettu harrastustoimintaan, ja siksi varaston hoitamiseen on joutunut etsimään uusia keinoja. Nyt varastossa työskentelee aina kaksi ihmistä kerrallaan, kun yleensä tavaraa on ollut järjestämässä kymmenen ihmistä.

Joulupuu-keräys kokeili uutta keräystapaa Lahdessa

Koronatilanteen vuoksi Lahden Nuorkauppakamari on kokeillut alueella uutta keräystapaa Joulupuu-keräyksessä: lahjapakettien sijaan on otettu vastaan vain lahjakortteja. Projektivetäjä Martina Henell arvelee, että lahjakortti on ollut monelle helppo tapa auttaa, kun ei ole tarvinnut miettiä mieluisaa lahjaa.

– Itsekin olen välillä miettinyt, että onko lapsella tätä jo, ja mikä olisi se juttu.

Henell uskoo, että perinteisiä Joulupuu-keräyksiä, jossa keräyspisteelle ostetaan tavaralahjoja, tullaan vielä näkemään. Hän kuitenkin uskoo, että lahjakorttikeräys on ollut niin kätevä, että tapaa tullaan hyödyntämään vielä muissa keräyksissä.

Sekä Joulupuu-keräys että Hope Lahden joulukeräys ovat loppuneet tänä vuonna. Hope ottaa kuitenkin tavaralahjoituksia vastaan ympäri vuoden.