1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Nuorisojoukkoa syytetään törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä Kirkkonummella – Syyttäjä: Uhrin henkiin jääminen vain sattumaa

Useiden alaikäisten nuorten joukko houkutteli uhrin seuraansa, vaati tältä rahaa ja kohdisti uhriin rajua väkivaltaa.

rikokset
Käsiraudat poliisin kädessä.
16-vuotiasta poikaa syytetään myös toisesta tapon yrityksestä. Hän on ollut vangittuna lokakuun alusta lähtien.Tiina Jutila / Yle

Viittä nuorta syytetään tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Kirkkonummen Tolsassa lokakuun alussa. Syytetyistä kolme on ollut teon aikaan alaikäisiä. Poliisin aiemmin antaman tiedon mukaan nuorin syytetyistä oli teon aikaan 15-vuotias. Syytetyistä neljä on poikia ja yksi tyttö.

Yhtä teon aikaan 16-vuotiasta poikaa syytetään lisäksi toisesta tapon yrityksestä Kirkkonummen keskustassa syyskuun lopussa. Syyttäjä vaatii kaikille syytetyille yli kahden vuoden vankeusrangaistuksia.

Syyttäjän mukaan nuoret olivat yhdessä suunnitelleet uhrin väkivaltaisen ryöstön. Kaksi syytettyä olivat viestisovelluksessa sopineet ryöstävänsä uhrin. Syytetyn nuoren miehen kirjallisesta vastauksesta ilmenee, että nämä kaksi syytettyä ovat veljeksiä.

Asiaa käsitellään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Tyttö houkutteli uhrin paikalle

Syyttäjän mukaan tyttö oli houkutellut uhrin mukaansa poikien kanssa ennalta sovittuun paikkaan sovittuna aikana. Ryöstöä suunnitelleet veljekset olivat pyytäneet paikalle myös kaksi muuta poikaa ryöstöä tekemään.

Uhria oli ennalta sovitun mukaisesti uhattu ensin teräaseella ja vaadittu häneltä rahaa. Sen jälkeen uhria oli pahoinpidelty syyttäjän mukaan erityisen raa'alla ja julmalla tavalla teräasetta käyttäen.

Syyttäjän mukaan väkivalta oli potentiaalisesti hengenvaarallista ja aiheutti uhrille vakavia vammoja. Siksi kaikkia viittä syytetään törkeän ryöstön lisäksi tapon yrityksestä. Kolmea heistä syytetään tapon yrityksestä nuorena henkilönä.

Syyttäjän arvion mukaan syytettyjen on täytynyt pitää uhrin kuolemaa varsin todennäköisenä väkivallan raakuuden vuoksi. Syyttäjän mukaan uhri on jäänyt henkiin vain sattumanvaraisista syistä.

16-vuotiasta poikaa syytetään toisestakin tapon yrityksestä

16-vuotias syytetty oli ennen Tolsan tapausta yrittänyt syyttäjän mukaan tappaa hänelle ennalta tuntemattoman uhrin Kirkkonummen keskustassa Asematiellä. 16-vuotias poika oli lyönyt uhria useita kertoja teräaseella selkään, vatsaan ja pakaraan.

Syyttäjän mukaan tilanne oli tullut uhrille yllättäen, ja uhrin jääminen henkiin oli vain sattumaa.

16-vuotias poika kiistää kirjallisessa vastauksessa syytteen tapon yrityksestä Kirkkonummen keskustassa. Hän väittää, että ei ole ollut tekopaikalla.

Lisäksi hän kiistää syytteen törkeästä ryöstöstä ja tapon yrityksestä Tolsassa. Väkivalta oli syytetyn mukaan hätävarjelua. Hän myöntää, että uhri oli Tolsassa houkuteltu paikalle, mutta pitää tekoa korkeintaan petoksena tai varkautena. Kirjallisesta vastauksesta ilmenee, että uhri on houkuteltu paikalle sepitteellisellä kaupankäynnillä.

Syytetyn pojan isoveli kiistää kirjallisessa vastauksessaan kaikki syytteet, samoin muut syytetyt. Syytetty tyttö väittää, ettei hän ollut tietoinen ryöstösuunnitelmista.

Kahdesta tapon yrityksestä epäilty 16-vuotias poika on ollut vangittuna lokakuun alusta saakka, ja hän odottaa tuomiotaan vangittuna. Muut syytetyt määrättiin tuomiolla vangittaviksi.

Lisää aiheesta:

Poliisi epäilee 16-vuotiasta poikaa kahdesta tapon yrityksestä Kirkkonummella – uhreissa lukuisia veitsen aiheuttamia vammoja

Lue seuraavaksi