Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Yli puolet haluaa säilyttää eläkeputken – Asiantuntijan mukaan poistamisesta 50-100 miljoonan euron lasku työnantajille

Ylen mielipidekyselyssä enemmistö suomalaisista haluaa säilyttää eläkeputken nykyisellään. Hallitukselta ratkaisu ennen joulua.

Ylen mielipidekyselyssä enemmistö suomalaisista haluaa säilyttää eläkeputken nykyisellään. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eläkeputken säilyttämisellä näyttää olevan sekä kansan että kansanedustajien kannatus.

Ylen teettämän mielipidekyselyn mukaan enemmistö suomalaisista haluaa pitää eläkeputken nykyisellään. Sen poistamista halusi vain neljäsosa vastaajista. Taloustutkimus teki kyselyn Ylelle viime viikolla.

Erityisesti SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat haluavat säilyttämistä, samoin perusuomalaisten kannattajat. Eläkeputken lopettamista halutaan kokoomuksen ja keskustan kannattajien keskuudessa.

Myös eduskunnassa näkemykset ovat putken säilyttämisen puolella.

Ylen syyskuussa tekemässä kyselyssä 63 kansanedustajaa vastusti eläkeputkesta luopumista ja 47 kannatti eläkeputkesta luopumista..

Pallo palasi hallitukselle

Työmarkkinajärjestöiltä ratkaisematta jäänyt eläkeputken kohtalo on palannut hallituksen pöydälle.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Markus Lahtisen mukaan lopputulos on kuitenkin selvä: Eläkeputki on katkaistava kahden vuoden kuluessa.

– Reformin oikea aloitusaika on parin vuoden kuluttua, kun taloustilanne normalisoituu koronakriisistä, Lahtinen sanoo.

Hän aloitti taloustutkimuslaitoksen johtajana runsas kaksi viikkoa sitten. Siihen saakka Lahtinen toimi valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) talouspolitiikan erityisavustajana.

Lahtisen mukaan eläkeputkesta luopuminen on välttämätöntä, sillä yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamisessa on eniten saavutettavaa.

Markus Lahtinen aloitti joulukuun alussa PTT:n toimitusjohtajana oltuaan sitä ennen valtiovarainministeri Matti Vanhasen talouspolitiikan erityisavustaja. Hän mukaansa eläkeputkesta pitää alkaa luopua parin vuoden kuluessa. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Tuoreimman tiedon (siirryt toiseen palveluun) mukaan eläkeputkessa on 13 000 henkilöä ja heille maksetaan 125 miljonaa euroa niin sanottua lisäpäivien ansiopäivärahaa.

Eläkeputkella tarkoitetaan mahdollisuutta, jossa työttömäksi jäävä saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa siihen saakka, että siirtyy eläkkeelle. Vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt henkilö voi päästä eläkeputkeen 62‐vuotiaana (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin ikäraja on ollut 61 vuotta. Käytännössä eläkeputki helpottaa vanhempien työntekijöiden irtisanomista yritysten saneeraustilanteissa.

Osa laskusta työnantajille

Hallituksen toimeksiantamana työmarkkinajärjestöt yrittivät löytää keinoja tukkia eläkeputki. Tulosta ei syntynyt, kun uudistuksen maksajasta ei löytynyt yksimielisyyttä.

Palkansaajien mukaan muutosturvalla eli lisäkoulutuksella, työolojen parantamisella ja työkyvyn kohentamisella olisi pitänyt varmistaa, että työttömäksi joutuvat ikääntyneet eivät joudu ahdinkoon työmarkkinoilla, joilla yli 50- tai 60-vuotiaille uuden työpaikan löytäminen voi olla vähintään haastavaa.

SAK:n, EK:n, STTK:n, Akavan ja Kuntatyönantajien pöydässä sovun löytäminen tyssäsi rahaan. Työnantajat eivät halunneet joutua muutosturvan maksajiksi. Nyt asia on jälleen hallituksen käsissä ja Lahtinen uskoo, että lasku työnantajille tulossa.

– Selvää on, että työnantajille tulee joitain kustannuksia, mutta kyse on siitä, että niiden pitää olla kohtuullista.

– Itse näen, että 50-100 miljoonan euron kustannukset työnantajille ovat vielä kohtuullisia.

Hänen mukaansa työllisyyttä tukevia toimenpitetiä tarvitaan, mutta ihan kaikkia ideoita ei ole varaa toteuttaa. Lahtinen pitää sataa miljoonaa euroa kustannusten ylärajana.

Kokonaiskustannusten jakamisesta valtion ja työnantajien kesken on tarkoitus päättää hallituksessa pian, valtiovarainministeri Vanhasen mukaan "hyvissä ajoin ennen joulua".

Ministeri Haatainen lupaa päätöksiä yli 55-vuotiaiden työllisyystoimista joulukuussa – "Tämä on ykkösasia hallituksen listalla"

Kansa ja kansanedustajat putken puolella

Vanhasen erityisavustajana toiminut Lahtinen on seurannut hallitustyötä erittäin läheltä. Eläkeputken kaventaminen ei ole helppo kysymys SDP:lle ja eikä varsinkaan vasemmistoliitolle.

Kansan ja kansanedustajien mielipiteistä huolimatta Lahtinen uskoo, että eläkeputken ruuvaaminen kiinni ei ole poliittisesti mahdoton tehtävä. Suurin kynnys ylitettiin jo syksyllä, kun budjettiriihessä saatin sopu (siirryt toiseen palveluun) siitä, että hallitus pyrkii parantamaan yli 55-vuotiaiden työllisyyttää 10 000 lisätyöllisellä.

Ehkä kuumin kysymys on, miten muutosturvasta kertyvät kustannukset jaettaisiin työnantajien ja valtion kesken. Lahtinen muistuttaa, että työvoimapula on pian aito ongelma ja siksi nyt kannattaa sijoittaa osaavaan ja työkykyisen työvoiman tarjonnan kasvattamiseen.

– Työllisyyden parantaminen on koko kansantaloudelle ja myös työnantajayritysten kannalta merkittävä kysymys, Lahtinen perustelee.

Eläkeputken sijaan kevytyrittäjäksi? – Yrityskauppojen jälkeen 62-vuotias Jouko Salo sai huomata iän nousseen esteeksi työnhaussa: "Sanottiin, että palkataan nuorempia"

Korjaus 16.12. klo 15.19: 63 kansanedustajaa vastustaa putkesta luopumista, ei 60 prosenttia, kuten jutussa aiemmin sanottiin.