Hyppää sisältöön

Lapin kulttuurilaitoksille koronatukea vajaat 800 000 euroa – isoimman potin saa Lapin alueteatteri

Tukieuroilla pyritään auttamaan teattereita, museoita ja orkestereita koronan aiheuttaman vaikean ajan yli.

Koronatilanne on pakottanut teatterit perumaan esityksiään. Niinpä myöskään Olli Halttu ei ole päässyt lavalle Vatasena Kemin kaupunginteatterin Jäniksen vuosi -näytelmässä. Kuva: Kemin kaupunginteatteri / Nina Susi

Opetus-ja kulttuuriministeriö on myöntänyt syksyn tukijaossa korona-avustuksina Lapin kulttuurilaitoksille 785 000 euroa. Suurin potti, 250 000 euroa, menee Lapin alueteatterille.

Lapin maakuntamuseo saa 120 000 ja Saamelaismuseosäätiö 110 000 euroa. Tanssiteatteri Rimpparemmin tukisumma on 75 000 ja Rovaniemen kaupunki orkesteritoimintaan tulee 70 000 euroa. Kemin kaupunginteatterille on myönnetty 55 000 euroa, Kemin kaupunginorkesterille ja Rovaniemen taidemuseolle 40 000 euroa kummallekin. Aineen taidemuseo Torniossa saa 25 000 euroa.

Koko maassa museoille, teattereille, orkestereille ja kansallisille taidelaitoksille myönnettiin syksyn jaossa lähes 17 miljoonaa euroa.

Avustus on tarkoitettu tukemaan niiden toimintaa ja tehtävien hoitamista koronapandemian aikana ja auttamaan toimijoita selviämään vaikeiden aikojen yli. Tukea myönnettiin myös keväällä.

Ministeriön tiedotteen mukaan lisärahoitusta käytetään muun muassa korvaamaan tulomenetyksiä ja turvaamaan toiminnan jatkuvuus, jotta esimerkiksi lomautuksilta voitaisiin välttyä. Tukea voidaan käyttää myös toiminnan käynnistämiseen uudelleen skeä kehittämiseen, kuten digitaalisiin palveluihin.

– Taloudellisten tappioiden lisäksi kyse on henkisestä hyvinvoinnista. Tarvitsemme sitä iloa ja niitä elämyksiä, mitä museot, musiikki, teatteri, tanssi ja muut kulttuurin muodot tuovat elämäämme, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoo.

Avustuksia myönnettiin sitä hakeneille valtionosuutta saaville museoille, teattereille, orkestereille sekä Suomen kansallisooppera ja -baletille, Kansallisgallerialle ja Suomen Kansallisteatterille.

Teattereille tukea myönnettiin yhteensä kymmenen miljoonaa euroa, museoille runsaat kaksi miljoonaa, orkestereille yli 1,4 miljoonaa ja kansallisille kulttuurilaitoksille 3,5 miljoonaa euroa.