1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Videolähetys jokaiseen luokkaan ja ehkä myös kotiväelle – koulujen joulujuhlat on joko peruttu tai pidetään luokkakohtaisesti

Esimerkiksi Kuopion ja Siilinjärven seurakunnat ovat järjestäneet virtuaalisia jouluhartauksia kouluille.

koulut
Joulukuusi etualalla, takana koulun oppilaita.
Perinteisiä isoja joulujuhlia ei tänä vuonna voida järjestää. Kuvituskuva.Esa Huuhko / Yle

Pohjoissavolaisissa kouluissa on jo koko syksyn ajan osattu varautua siihen, että perinteisiä joulujuhlia ei tänä vuonna koronatilanteen vuoksi voida järjestää. Koko koulun ja kotiväen kutsuminen samaan juhlasaliin on ollut jo pitkään poissuljettu ajatus.

– Isoja kokoontumisia ei järjestetä, vaan juhlia pidetään esimerkiksi luokkakohtaisesti, perusopetuspäällikkö Taina Vainio toteaa Kuopion tilanteesta.

Osa kouluista on päättänyt perua joulujuhlat kokonaan, toisissa taas juhlitaan luokissa videointien välityksellä.

Esimerkiksi Rautavaaran yhtenäiskoulussa ei tänä vuonna järjestetä yhdessä toteutettua juhlaa, eikä joulukirkkoa. Luokittain saatetaan keksiä jotain pientä.

– Meillä taas on virtuaalinen joulujuhla. Siihen on koottu eri luokkien tekemiä ohjelmanumeroita, jotka videoidaan. Ohjelmakokonaisuus lähetetään sitten luokkiin, Suininlahden koulun rehtori Ilpo Kemppainen Siilinjärveltä kertoo.

Joulujuhlassa esitetään muun muassa kuunnelmia ja musiikkiesityksiä. Lähetys jaetaan juhlapäivänä sekä koteihin että jokaiseen koululuokkaan.

– Vanhemmat saavat linkin, jonka kautta juhlaa voi seurata. Kyseessä on kertaluontoinen lähetys.

Siilinjärvellä myös joulukirkko on virtuaalinen. Jokainen kunnan koulu on voinut tallentaa Enkeli taivaan -virrestä yhden säkeistön. Tallenteet on toimitettu seurakunnalle ja seurakunta koostaa pienen virtuaalisen joulukirkkohetken lähetettäväksi kouluille.

Ahmon koululla Siilinjärvellä ei tänä vuonna järjestetä yhteistä joulujuhlaa, mutta kirkon yhteyteen keksitään kenties hieman omaakin sisältöä.

Joulukirkot Kuopiossa YouTuben kautta

Myös Puijonsarven koulussa Kuopion Päivärannassa on videoitu eri luokkien esityksiä, joista virtuaalinen joulujuhla koostetaan.

– Videojuhla katsotaan luokissa omissa ryhmissä, rehtori Jari Karttunen sanoo.

Koulujen joulukirkot ovat niin ikään Kuopiossa videovälitteisiä. Esimerkiksi Kallaveden, Alavan, Puijon ja Tuomiokirkkoseurakunnan hartaudet on järjestetty virtuaalikirkkoina. Linkki kouluille lähtee YouTuben kautta.

– Kallaveden seurakunnassa toteutimme joulukirkot videona, ala- ja yläkouluille on omat versionsa. Kouluilta toivottiin joulukirkkoa. On ilo, että tästä perinteestä halutaan pitää kiinni myös poikkeustilanteessa, vs. nuorisotyönohjaaja Tea Adeola Kallaveden seurakunnasta sanoo.

Kuopion Paloahon koululaiset ovat poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä he saavat joulukirkon oikeasti paikan päälle.

– Käymme pitämässä koulun toiveen mukaisesti kolme joulukirkkoa peräkkäin, jolloin ryhmät voivat osallistua joulukirkkoon turvallisesti yksi kerrallaan, pastori Elina Knuuttila Puijon seurakunnasta kertoo.

Myös Tuomiokirkkoseurakunnan alueen pienimmät koululaiset ja päiväkotien lapset ovat voineet käydä kirkonmäellä kävelemässä joulupolkua, joka vie seimen äärelle.

Pientä ohjelmaa Teamsin välityksellä

Varkaudessa Repokankaan koululla ei järjestetä tänä vuonna varsinaista joulujuhlaa. Myöskään joulukirkkoa ei ole. Pientä jouluista ohjelmaa viimeisenä koulupäivänä on kuitenkin tarjolla.

– Esikoululaiset, ykköset ja kakkoset käyvät luokka kerrallaan ulkona kävelemässä joulupolun. Isommille ohjelmaa lähetetään Teamsin välityksellä, rehtori Eriikka Laukkanen sanoo.

Videota lähetetään rehtorin työhuoneesta, jossa oppilaat käyvät esittämässä muutaman ohjelmanumeron.

Lue seuraavaksi